Rojava heyeti Alman Sol Parti ile görüştü

Kuzey Suriye-Rojava Heyeti Federal Almanya Parlamentosu’nda Alman Sol Parti (Die Linke) ile görüştü. Görüşmede Türk devletinin Rojava'da yaptığı katliamlar ve işgal saldırıları ele alındı.

Kuzey Suriye Özyönetim dışilişkiler temsilcisi Ehmed Şexo ve beraberindeki heyet Federal Almanya Parlamentosu’nda Sol Parti (Die Linke) yönetimi ve milletvekilleriyle Türk devletinin Kuzey Suriye’ye yönelik saldırıları ve sivil katliamları üzerine görüştü. Federal Almanya Parlamentosu’nun Sol Parti meclis salonunda gerçekleşen toplantıda özyönetim dışilişkiler temsilcisi Ehmed Şexo, Kuzey Suriye Almanya temsilcisi İbrahim Murad, Kongra Star dışilişkiler sorumlusu Zilan Vedat ve Dr. Gundi Dılberz de hazır bulundu.

Die Linke Meclis Grubu eş başkanı Dietmar Bartsch ve parlamenterler Evrim Helin Sommer, Sevim Dağdelen, Ula Jelpke ve Andre Hunko’nun da yer aldığı toplantıda Die Linke parti meclisi üyelerinin çoğunluğu da katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Dietmar Bartsch yaptı. Bartsch, Kuzey Suriye heyetinin Sol Parti Meclis toplantısında bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Burada olmalarından onur duydum bu nedenle sözü Kuzey Suriye Özyönetim Dışilişkiler temsilcisi Ehmet Şexo’ya vereceğim. Onları dinlememiz gerekir" dedi.

ROJAVA BARIŞ VE HUZUR ADASIYDI

Ehmet Şexo konuşmasına Türk devletinin işgal saldırısında yaşamını yitiren çocuklar, kadınlar, siviller ve de meşru savunma savaşçılarını anarak başladı. Emed Şexo Kuzey Suriye’nin işgal saldırıları öncesinde Ortadoğu’nun neredeyse biricik huzur, barış ve kardeşlik adası durumunda olduğunu belirterek, "Daha da güzelleşip gelişiyordu. Bölge halklarına ve insanlığa örnek bir model oluyordu. Ama kötülüğün temsilcileri bunu hazmedemediler.

Özyönetim iş başına geldikten Türk devletinin saldırı gününe kadar Kuzey Suriye’den ne Türkiye sınırına doğru ne de başka bir ülkeye asla bir çöp bile fırlatılmamıştır. QSD güçleri sadece DAİŞ çetelerine karşı savaşmış ve kurallar gereği koalisyon güçleriyle ne gerekiyorsa onu yapmıştır. Bunun bir adım fazlası söz konusu değildir.

Sınır güvenliği ve sözde kaygılar ile ilgili bize getirilen bütün önerileri önemli bulduk. Çoğunu değerlendirdik ve önemli bir kısmını da hatta tek taraflı olarak uyguladık. Amacımız savaşlara ve kan dökülmesine meydan vermemekti. Ama maalesef birlikte savaştığımız dostların etik olamayan tavırları sonucunda şu an uçaklar, tanklar ve toplarla halkımızın üzerine çoluk çocuk demeden, gazeteci doktor demeden ölüm yağmaktadır" diye konuştu.

SURİYE'DEN AYRILMA POLİTİKAMIZ HİÇ OLMADI

9 Ekim’den bu yana dünyanın gözü önünde Rojava'da bir vahşetin yaşandığına dikkat çeken Ehmet Şexo, "Elimizde öyle görüntüler ve tespitler var ki şu an göstermeye kalksam yüreğiniz kaldırmaz. Sivillerin nasıl barbarca katledildiğini ve insanların nasıl vahşice idam edildiğini gösteren çok sayıda görüntü mevcut. Bunları siz dostlarımızla paylaşmak ve Almanya kamuoyunda mevcut savaş karşıtlığını, Türk devletinin zulmünü aktarabilmek için buradayım" dedi.

Ehmet Şexo Suriye rejimiyle varılan son anlaşma ile ilgili de şu bilgileri aktardı: "Biz başından itibaren hiçbir zaman Suriye’den ayrılmaktan yana olmadık. Suriye’yi parçalama politikamız asla olmadı. Bu nedenle Kuzey Suriye ve Rojava sorunuyla birlikte diğer halkların ve inançların sorunlarını Suriye yönetimiyle görüşüp çözme çabamız her zaman oldu. Başta Amerika ve diğer koalisyon güçlerinin alanı Türk devletinin saldırılarına bırakmasıyla birlikte komutanımız Mazlum Ebdi’nin de belirttiği gibi ‘soykırım ile uzlaşma’ arasında kaldık. Halklarımızı bu barbarlardan korumak, çocukları ve kadınları güvenceye almak için böyle bir anlaşma sağlandı. Bu şu an sadece askeri alandadır. Ama ileride siyasi olarak da görüşmelerimiz olacaktır. Şu an Suriye devlet olarak kendi sınırlarını korumakla mükelleftir."

HUNKO: KÜRT HALKININ YANINDAYIZ

Ehmed Şexo’nun ardından Die Linke üyesi ve Federal Parlamento Milletvekili Andre Hunko söz aldı. Hunko yaptığı konuşmada, "Biz Türk devletinin saldırılarından önce de her zaman Kürt halkının meşru özgürlük taleplerinin yanında olduk. Böylesi bir savaş ve kırımla yüz yüze iken elbette daha çok yanında olacağız. Kuzey Suriye ve Rojava devrimlerinin başından beri gerek DAİŞ’le olan savaşta ve gerekse sonrasındaki gelişmelerde her zaman sizin yanınızda yer aldık. Bundan sonra da gerek fiziki ve gerekse de siyasi olarak bu desteğimiz devam edecektir.

Bu hukuk dışı işgali ve sivilleri hedef alan saldırıları federal Parlamento da gündemleştirmek öncelikli görevimizdir. Hükümetin de daha net ve ikirciksiz tavır alması için de çalışacağız. Sokaktaki eylemliliklerde de Kürt halkının ve dostlarının her zaman yanında olacağız" dedi.

Andre Hunko ve Dietmar Barsch Türk devletinin saldırılarını hukuk dışı ve işgal olarak gördüklerini ve şiddetle kınadıklarını belirtti.

Kuzey Suriye Özyönetim dışilişkiler temsilcisi Ehmed Şexo ve beraberindeki heyetin başkent Berlin’deki temaslarının yarın da devam edeceği öğrenildi.