Rusya Avukatlar Birliği: Öcalan'a tecride son verilmeli

Rusya'daki İnsan Hakları Avukatlar Birliği, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecridi kınadı. Birlik, Avrupa kurumlarını da sorumlu davranmaya çağırarak, tecridin Öcalan'ın hayatına kast etmek olduğunu vurguladı.

Moskova’da bulunan Rusya’nın İnsan Hakları Avukatlar Birliği, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecride ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Öcalan'ın dış dünyayla tüm bağlantılarının kesildiği, kitap, gazete, televizyon, telefonla konuşma hakkı, ailesiyle ve avukatlarıyla görüşme haklarının tümünün ihlal edildiği belirtildi.

'UYDURMA GEREKÇELERLE TECRİT DAYATILIYOR'

Açıklamada, sadece 2017'den bu yana avukatların görüşme taleplerinin 100, aile görüşme taleplerinin ise 44 kez reddedildiği vurgulandı. Bunun yanı sıra diğer mahkumlarla görüşme hakkının da ihlal edildiği ve sağlık durumuna ilişkin bilginin bilinmediği de ifade edildi. Bunların insan hakkı ihlali anlamına geldiği ve yaptırımların amacının irade kırmak olduğu kaydedildi.

Ağırlaştırılmış tecridin uydurma gerekçelerle dayatıldığına dikkat çekilen açıklamada, AİHM ve farklı  kuruluşların buna müdahale etmemesinin de siyasi olduğu kaydedildi.

İnsan Hakları Avukatlar Birliği Başkanı Mariya Bast, Öcalan'ın tutukluluğunu kınadıklarını, bunun Kürt halkına dönük de ciddi ihlal olduğunu vurguladı.

'DERHAL SON VERİLMELİ'

"Demokratik mekanizmaların önünün kapatıldığı her yerde her ulus özgürlüğü için mücadele etme hakkına sahiptir" diyen Bast, bu mücadelenin sonuç alana kadar devam etmesinin de kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. Bast, ağırlaştırılmış tecride son verilmesini ve insan hakları ihlallerinin de durdurulmasını istedi.

AVRUPA KURUMLARINA ÇAĞRI

Bast, Öcalan'ın siyasi bir kişi olduğunu ve Türkiye yetkililerinin yaptıkları uygulamaların bir liderin sağlığına ve hayatına kast etmek olduğunu dile getirdi.

Uluslararası ve Avrupa kurumlarını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ni bir an önce harekete geçmeye çağıran Bast, Türk hükûmeti kadar AİHM'in de Öcalan'ın sağlığı ve hayatından sorumlu olduğuna dikkat çekti.