Rusya’daki Kürt kurumlarından Şengal açıklaması

Rusya’daki bir çok Kürt kurumu Türk devletinin Şengal’e yönelik hava saldırılarını şiddetle kınadı.

Aralarında Uluslararası Kürt Dernekler Birliği ve Uluslararası Kürt Kadınları Hareketi’nin de oluğu Kürt kurumları, ortak bir açıklama ile Türk saldırılarını kınadı.

Açıklamada, “İşgalci Türk devletine ait savaş uçaklar 15 Ocak Çarşamba günü Şengal’in Digure köyüne hava saldırısı düzenlemişti. Bu saldırı sonucunda 4 YBŞ savaşçısı şehit düştü. Türk devleti geçen yıldan bu yana birçok kez Şengal’i hedef alıyor” hatırlatması yapıldı.

Saldırılara karşı Kürdistan ve dünyanın bir çok yerinde protesto eylemlerinin yapıldığını da hatırlatan Kürt kurumları, “Biz Rusya’da yaşayan Kürdistanlıların kurum ve kuruluşları olarak Êzidîlerî hedef alan bu saldırıları şiddetle kınıyoruz ve dünya kamuoyuna bu saldırılara karşı sesiz kalmamaları çağrısında bulunuyoruz” diye belirtti.

Êzidîlere karşı soykırım devam ettiğini ve Türk devletinin adeta DAİŞin intikamını almak istercesine saldırdığını ifade eden Kürt kurumları “Êzidîler hep barış ve huzur içinde kendi topraklarına yaşamayı seçmişler ve hiç kimseye zararları dokunmamıştır” ifadelerini kullandı.

Açıklamada devamla şunlar yer aldı: “Birleşmiş Miletler ve Avrupa Birliği bir an önce sessizliklerini bozup bu duruma müdahale etmeli. Rusya devletinden de bu saldırıları görmezlikten gelmeyi bırakarak buna karşı tavır koymalarını talep ediyoruz. Irak devleti Türk devletinin bu sınır ihlallerine karşı tavır koymalı ve Türk askeri uçaklarının Kürdistan’ı bombalamalarına karşı çıkmalı. Bu saldırıların devam etmesi Êzidîlere karşı soykırımın devam etmesi anlamına gelmektedir. Kürdistan ve dünyanın her dört tarafında yaşayan Kürtler buna karşı seslerini daha da yükseltmeliler. Biz Rusya’da yaşayan Kürtler olarak Kürt halkının düşmanı olan Türk devletinin bu saldırılarını kınıyoruz ve buna karşı hep ayakta olacağımızı dile getiriyoruz. Tüm Kürdistan halkına ve YBŞ şehitlerinin ailelerine baş sağlığı diliyoruz. Şehitlerin anısına sahip çıkarak mücadelemizi daha da güçlendireceğimize söz veriyoruz.”