Ryder: Büyük Buhran’dan sonraki en büyük kriz

ILO Direktörü Guy Ryder, dünyanın en büyük sosyal ve ekonomik dramla karşı karşıya olduğunu söyledi, "Covid-19, dünya genelinde 200 milyon tam zamanlı işi ortadan kaldırabilir” dedi.

İsviçre Devlet Radyosu'nun (RTS) La Matinale programına katılan Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Direktörü Guy Ryder, Covid-19 pandemisi nedeniyle yaşanacak ekonomik ve sosyal krize dönük açıklamalarda bulundu.

‘BÜYÜK BUHRAN’DAN SONRAKİ EN BÜYÜK KRİZ’

Covid-19 salgını nedeniyle 12 milyonu Avrupa’da olmak üzere dünya genelinde 200 milyon tam zamanlı işin ortadan kalkabileceğini söyleyen Ryder, “Daha önce bu durumu, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan en büyük ekonomik ve sosyal dram olarak değerlendirdim. Sanırım yanılmışım; bu durum, 1930’larda yaşanan Dünya Ekonomik Bunalımı'ndan (Büyük Buhran) sonraki en büyük kriz” şeklinde konuştu.

‘ASIL SORU GERİ DÖNÜP DÖNEMEYECEĞİMİZ’

IMF’nin 2020 için yüzde 3’lük küresel bir kayıp ve 2008 yılındaki gibi bir ekonomik kriz öngördüğünü hatırlatan Ryder, “2020’de yaşanan durum tamamen farklı ve şu an asıl soru, hızlı bir şekilde geri dönüp dönemeyeceğimizdir. Bugün karşılaştığımız ekonomik ve sosyal sorunlar, bu salgınla mücadele etmek için aldığımız önlemlerin sonucudur. Oldukça güçlü bir toparlanmaya neden olabilir” ifadelerini kullandı.

‘KAYIT DIŞI MİLYONLARCA İŞCİYİ KORUMAK ZORUNDAYIZ’

“Sağlık öncelik olmalıdır ama kriz sonrasında işe geri dönmeyi ve işçileri ve iş yaşamını korumayı düşünmeliyiz” diyen Ryder, “Özellikle gelişmekte olan ülkelerde hâlâ en kötü duruma varılmadı. Bu ülkelerde, kayıt dışı, güvencesiz ve sosyal koruması olmadan çalışan milyonlarca insan var. Bunları korumak zorundayız. Bilmemiz gereken, başka bir tip küresel bir dramla karşı karşıyayız” diye ekledi.

‘ZAMANI DEĞİL!’

ABD Başkanı Donald Trump’ın Dünya Sağlık Örgütü’ne verilen desteği kesmesini de eleştiren Ryder, “Çok kötü bir haber, özellikle bu kararın böyle bir zamanda alınması daha kötü. Salgına karşı mücadele eden önemli bir örgütü zayıflatmak istemenin hiç zamanı değil” dedi.