Saarland’da Kürt toplum merkezi yeni eşbaşkanlarını seçti

Saarland Demokratik Kürt Toplum Merkezi beşinci olağan kongresini gerçekleştirdi. Bir dakikalık saygı duruşun ardında başlayan kongrede, Saarland Kürt toplumu merkezi üyeleri ve çok sayıda kişi hazır bulundu.

Almanya'nın Saarland eyaletinde yapılan kongreye katılan siyasetçi Osman Ergin, Efrin direnişini selamlayarak konuşmasına başladı. Ergin, kongrenin, Kürtler açısından çok önemli bir süreçte gerçekleştiğini belirterek, “Kongremizi Newroz sürecinden gerçekleştiriyoruz. Bu kongrenin aynı zamanda bizler açısından daha anlamlı kılan Kahramanlık Haftasından gerçekleştirilmesi ise çok daha anlam ifade ediyor” Dedi.

Osman Ergin, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride de dikkat çekerek, „Efrin direniş sürecinde Rusya ve Türkiye’nin ortak kurdukları bir heyet başkan Apo ile görüşerek Efrin’in Türkiye’ye teslim etmelerini istedi. Ancak Önder Apo bu isteği geri çevirdi. Bundan dolayı Önder APO’nun üzerindeki tecrit daha da ağırlaştırıldı. Bu kongre sonucunda ortaya çıkacak yönetimin bundan sonra Önder Apo’nun üzerindeki tecritti teşhir etmek için çalışmalar yürütmeli” diye konuştu.

Rojava’daki devrim sürecinin Erdoğan’ın tek dil ve tek bayrak projesini boşa çıkardığını söyleyen Engin, “Bundan dolayı Erdoğan ve çeteleri Efrin şahsında Rojava’ya saldırıyor. Erdoğan Efrin saldırısı ile ömrünü uzatmaya çalışıyor. Ama çabaları nafile” diye konuştu.

Kürtler arası birliğin önemine vurgu yapan Engin, Kürtler birliklerini sağlamasının dört parçada da kazandıracağını kaydetti.

Demokratik Halklar Kongresi-Saarland’ı temsilen konuşan Zülküf Camkıran “Elbette çok önemli bir süreçte geçiyoruz. Her gün eylem etkinliklerdeyiz. Sürece cevap olduğumuzu söyleyemeyiz. Kurumları daha etkinleştirerek sürece cevap olabiliriz” dedi.

PYD Saarland örgütü adına konuşan Bavê Zerdeşt, “PYD olarak Saarland’da yaşayan halkımıza Kobanê sürecinden başlayarak Efrin sürecine kadar eylem ve etkinliklere ve katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Bu büyük fedakarlık tarihte yer alacaktır. Bundan sonra seçilecek meclisin bundan sonra da eylem ve etkinliklerde daha büyük rol alacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Êzidî kadın kurumu TAJÊ adına Qasem Ağırman ise “Kürtlerin kurutuluş yolun Kürtlerin birliğinde geçmektedir. Bundan dolayı tüm Kürtlerin birlikleri için bir çaba içerisinde olmaları gerekiyor” dedi.

Konuşmalardan sonra bir senelik siyasi ve mali raporların okundu ve yürütülen tartışmalar ardından oylamaya sunulan rapor oy çokluğu ile kabul edildi.

Seçimlerde Saarland Demokratik Kürt Ttoplum merkezi bünyesinde 8 komisyon oluşturuludu. Meclis Eşbaşkanlığına Dilan Akdoğan ve Dexil Brahim seçildi.