Sanatçılar: Geç olmadan harekete geçilmeli

Tecride karşı Strasbourg’daki süresiz-dönüşümsüz açlık grevi direnişçilerini ziyaretlerinde konuşan sanatçılar Avrupa Konseyi’ne harekete geçme, Kürt halkına ise direnişi büyütme çağrısı yaptı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecride karşı Fransa’nın Strasbourg şehrindeki süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemi, 116’ıncı gününü geride bırakıyor. ‘Tecridi kıralım, faşizmi yıkalım, Kürdistan’ı özgürleştirelim’ şiarıyla başlatılan eyleme Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi üyesi siyasetçi, gazeteci ve akademisyenlerin de aralarında olduğu 14 eylemci katılıyor.

Eylemcilerin sağlık durumlarının her geçen gün kötüleştiği ve artık kalıcı sağlık sorunlarının oluştuğu açlık grevi direnişi, kararlılıkla sürüyor. Aynı zamanda Avrupa Konseyi (AK) ve İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) gibi tecride karşı harekete geçebilecek kurumların olduğu Strasbourg’daki eyleme Avrupa’da yaşayan Kürdistanlıların ziyaretleri de devam ediyor.

Açlık grevi direnişçilerini bugün aralarında gazeteciler ve sanatçıların olduğu onlarca Kürdistanlı da ziyaret etti. AK önünde süren kitlesel oturma eylemine destek amacıyla Strasbourg’da bulunan tiyatro sanatçıları Gulperi Alma, Siraç Yıldız, Şirin Alma ve Remocan da süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemcilerini ziyaret edenler arasındaydı.

ALMA: ‘DEMOKRATIZ’ DİYEN AVRUPA KURUMLARI TECRİDE KARŞI SESSİZ

Eylemcileri ziyareti sırasında ANF’ye konuşan tiyatro sanatçısı Şirin Alma, Kürdistan, Türkiye ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyaya yayılan tecride karşı direnişe sessiz kalınmasını eleştirdi. Avrupa ülkeleri ile kurumlarının demokrasi ve insan hakları gibi kavramları sürekli kullandığını hatırlatan Alma, “4 yıldır Kürt Halk Önderi Öcalan ağır bir tecrit altında ve ‘insan haklarını savunuyoruz’, ‘demokratız’ diyen bu kurumların hiçbiri kılını kıpırdatmıyor; gözleri, ağızları ve kulakları kapalı. Üstüne de demokrasiden bahsediyorlar” diyerek, eleştirdi.

Bir Kürt sanatçısı olarak CPT başta olmak üzere Avrupa kurumlarının bu tecride karşı harekete geçmelerini istediğini söyleyen Şirin Alma, “Şu anda halkımız AK’nin önünde çağrı yapıyor: ‘Eğer demokrasiye inanıyorsanız adım atın’ diyor” diye konuştu.

Alma, Öcalan’a yönelik tecrit konusunda sadece AK ve CPT’nin değil, Avrupa Parlamentosu (AP) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’in de devreye girmesi gerektiğine dikkat çekti.

YILDIZ: KÜRT HALKI DİRENİŞÇİLERİN YANINDA OLMALI

Kürt halkına seslenen bir diğer sanatçı Siraç Yıldız ise, tüm dünyada süren açlık grevi eylemlerindeki direnişçileri selamladığı konuşmasında, direnişin başarılı olabilmesi için halkın desteğinin önemli olduğunun altını çizdi. “Eğer Kürt milleti olarak eylemcilerle olmazsak, desteklemezsek, başarı zorlaşabilir” diyen Yıldız, direnişin başarılı olacağına olan inancını paylaştı.

Siraç Yıldız, süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemcilerine paralel olarak halkın mücadeleyi yükseltmesiyle ‘istenmeyen sonuçlara yol açmadan’ direnişin sonuç alacağını vurguladı. Açlık grevinin olduğu her alanda ayakta olunmasını isteyen Yıldız, zaferin direnen Kürt halkının olacağını sözlerine ekledi.

EYLEME KİMLER KATILIYOR?

Fransa’nın Strasbourg şehrinde tecridi kırma şiarıyla 17 Aralık 2018’de başlatılan süresiz-dönüşümsüz açlık grevine aralarında eski milletvekillerinden Dilek Öcalan, Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCDK-E) Eşbaşkanı Yüksel Koç ile gazeteci Gülistan İke’nin olduğu 14 kişi katılıyor. Açlık grevi direnişinde yer alan Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi’nin diğer üyeleri şunlar: Nurgül Başaran, Mustafa Sarıkaya, Mehmet Nimet Sevim, Ramazan İmir, Kerem Solhan, Ekrem Yapıcı, Mohamed Ghaderi, Deniz Sürgüt, Agit Ural, Kardo Bokani ve Ayvaz Ece.