Simon Poli: Süryanilerin tercihi HDP'dir

Yıllarca önce Avrupa'ya göç etmek zorunda kalan 72 yaşındaki Simon Poli, 24 Haziran seçimlerinde Süryanilerin tercihinin HDP olacağını belirtti.

Türk Cumhurbaşkanı ve AKP genel başkanı Tayyip Erdoğan'ın baskın seçimlerle iktidarını sağlamlaştırmak için 24 Haziran'da seçimlere gidilmesine karar verdiğini söyleyen Simon Poli, tüm demokrasi güçlerine faşist AKP-MHP ittifakına karşı HDP'yi desteklemeleri çağrısında bulundu.

72 yaşındaki Simon Poli, 1971 yılında topraklarını terk ederek Avrupa'ya iltica etmek zorunda kalan Süryanilerden biri. Yaşamının büyük bir bölümünü İsveç'te geçiren Poli, Asuri-Süryanilerin örgütlenmesine katkıda bulundu. Seyfo'nun tanınması için verilen mücadelelerde yer aldı.

SÜRYANİLER KENDİLERİNİ GÜVENDE GÖRMÜYOR

Sık sık Türkiye'yi ve Kuzey Kürdistan'ı ziyaret ettiğini söyleyen Poli, Süryanilerin kendilerini güvende hissetmediklerini belirterek, "AKP hükümetinin ırkçı ve şoven politikası halkımızı kaygılandırıyor. Seçimlerden sonra AKP-MHP'nin izleyeceği politika endişeleri daha da artırıyor" diye konuştu.

CHP ve diğer muhalefet partilerinin seçimlere hazırlıklı olduklarını söylemelerine rağmen AKP-MHP'nin muhalefeti hazırlıksız yakalayıp baskın seçimlere gittiğine dikkat çeken Poli, "Ülkede büyük huzursuzluk var. Partilerde de bir panik var" dedi.

HALKIMIZIN TERCİHİ HDP'DEN YANA

Poli, Asuri-Süryanilerin seçimlerde tercihlerini kimden yana kullanacaklarına ilişkin soruya şu yanıtı verdi: "Ülkede çok az Süryani kaldı. Halkımızın çoğunluğu Avrupa'da yaşıyor. Halkınızın büyük bir çoğunluğu daha önceki seçimlerde tercihini HDP'den yana yaptı. Benim gözlemlerim bu seçimlerde de aynı tercihi yapacak. Süryanilerin yeri HDP'dir. HDP azınlık halkların partisidir. HDP Türkiye'de yaşayan tüm insanlar için demokrasi istiyor. Halkımız bunun için HDP'yi tercih ediyor."

DEMOKRATİK BİR PLATFORM OLUŞTURULMALI

CHP'nin Süryani ve emekçiler için bir alternatif olamayacağını söyleyen Poli, "Ben CHP'yi AKP'den daha beter görüyorum. Türkiye'de radikal bir değişime ihtiyaç var. Bunun için büyük bir mücadele vermek gerekir. Türkiye solu ve Kürtler birleşmeli. Demokratik bir platformun oluşturulması gerekiyor. Aslında HDP bir biçimde bu platformu yarattı. Ama hala bunun dışında kalan devrimci parti ve gruplar var. Bunları içine alacak bir platform kurulmalı" diyerek birlik özlemini dile getirdi.

ERDOĞAN İKTİDARINI SAĞLAMLAŞTIRMAK İÇİN EFRÎN'E GİRDİ

AKP hükümetinin dış politikasının iflas ettiğini ve tüm ülkelerle kavgalı olduğunu söyleyen Poli, Efrîn işgaline ilişkin ise, "Rusya'nın onayını alarak Efrîn'e girebildi. Eğer Minbic'a girecekse bunu ABD'nin izni olmadan yapamaz. Erdoğan'ın amacı Efrîn'deki oluşumu dağıtmak, iktidarını sağlamlaştırmak ve diktatörlüğe doğru giden yolun önünü açmaktı" değerlendirmesini yaptı.

AKP-MHP İTTİFAKI TÜM HAKLARIN BAŞLARINA BELA

AKP'nin Kürt halkını yok edemeyeceğini bildiğini ama iç politikada puan kazanmak ve seçimlerde kullanmak için Efrîn'e girdiğini söyleyen Poli, "Ben AKP-MHP ittifakına karşı tüm demokratik güçlerin bir araya gelmelerini umut ediyorum. Yoksa bu faşist AKP-MHP ittifakı tüm halkların başına bela olur" diyerek tüm demokrasi güçlerini tek adam rejimine karşı birlik olmaya çağırdı.