'Söz konusu Kürtler olunca uluslararası yasalar işlevsizleşiyor'

“Rojava’da insani yardım” konulu panelde konuşan Jamila Hami, “Söz konusu Kürtlere yardım olunca, başta uluslararası kuruluşlar ve Avrupa ülkeleri sessiz kalıyor. Uluslararası yasalar işlevsizleşiyor” dedi.

Uluslararası Af Örgütü ve Heyva Sor a Kurdistan Rojava tarafından Lozan Üniversitesi’nde “Rojava’da sağlık erişimi yaratmak” konulu bir panel düzenlendi. Lozan Üniversitesi İnternef binasında yapılan konferansa Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Heyva Sor a Kurdistanê Eş Başkanları Sherwan Bery ve Jamila Hami konuşmacı olarak katıldı. Üniversite öğrencilerinin katıldığı konferansta konuşan Bery ve Hami Rojava Devrimi’nin önemine ve saldırılardan kaynaklı Rojava’da yaşanan mağduriyetlere dikkat çekti.

BERY: YALNIZ BIRAKILDIK

Konferansta ilk söz alan Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Heyva Sor a Kurdistanê Eş Başkanı Sherwan Bery, uluslararası insani kurum ve kuruluşların Rojava’ya dönük tutumlarını eleştirerek konuşmasına başladı. Heyva sor olarak Rojava’daki halkların mağduriyetine cevap olmakta yalnız kaldıklarını ifade ederek, Suriye’nin diğer böğlerine yapılan insanı yardımlarım Rojava bölgesindeki insanlara yapılmadığını söyledi.

Bery, uluslararası güçleri gibi uluslararası insani kuruluşlarında Rojava’ya yaklaşımının kabul edilemez olduğunu belirtti.

HAMİ: SÖZ KONUSU KÜRTLER OLUNCA YASALAR İŞLEVSİZ KALIYOR

Bery’nin ardından söz alan Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Heyva Sor à Kurdistanê’nin diğer Eş Başkanı Jamila Hami ise Êfrîn’den göç etmek zorunda kalan insanların taleplerine dikkat çekti.

Rojava devriminin bölge halkları acısından önemine değinen Hami, “Bölge halklarının geleceği acısından tarihi öneme sahip olan Rojava Devrimini sahiplenip daha büyütmek gerekirken, ne yazık ki bu süreçte uluslararası güçler ve insan hakları kuruluşlar tarafından yalnız bırakıldık” dedi.

7 yıldan beridir devam eden savaşın beraberinde mağduriyetleri de ortaya çıkardığını söyleyen Hami, uluslararası güçlerin ve Avrupa ülkelerinin sorumsuz tutumunun bu mağduriyeti daha derinleştirdiğine dikkat çekti. “Örneğin Türk devlerinin Êfrîn’i işgal sürecinden uluslararası güçlerin oynadığı rol, Êfrîn halkının mağduriyetini büyük derecede etkiledi” diyen Hami, “Söz konusu Kürtler olunca uluslararası yasalar anlamsız ve işlevsiz kalıyor” diye ekledi.

‘SESSİZLİĞE GÖMÜLDÜLER’

Hami, “Türk devleti Êfrîn’de çocukları, kadınları katletti, binlerce insanımız dünyanın gözü önünde katledildi. Ne yazık ki kimseden bir ses çıkmadı. Çocuk hakları, insan haklarından bahsedenler ama söz konusu Êfrîn olunca sessizliğe gömüldü” şeklinde konuştu.

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu bölgesinden toplamda 13 mülteci kampının varlığını hatırlatan Hami, “Türkiye’deki mültecilere yardım edenler, Rojava’daki bu kampların varlığından bile haberdar değiller. Birkaç uluslararası kuruluş dışında biz Heyva Sor ve Rojava yönetimi olarak bu insanlarımızın ihtiyaçlarını karşıladık ve karşılamaya devam ediyoruz” diye ekledi.

‘GERİ DÖNÜŞLERDE ROL ALSINLAR’

Son olarak uluslararası güçleri ve insan hakları kuruluşlarını Rojava’da yaşananlara duyarlı olmaya çağıran Hami, şunları ekledi: “Uluslararası yasalar ve mülteci hakları göz önüne alınarak insanlarımızın taleplerine cevap verilmelidir. Özellikle Êfrîn’den göç eden insanlarımız güvenli bir şekilde evlerine geri dönmesi sağlanmalı ve güvenlikleri garanti altına alınmalıdır” dedi.