Stockholm’de Öcalan’ın özgürlüğü için eylem

İsveç’in başkenti Stockholm’de yaşayan Kürdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması talebiyle saat 13.00’de parlamento binası yanındaki Mynttorget Meydanı’nda bir hafta sürecek çadır eylemi başlattı.

Çadıra, Öcalan’ın posterleri ve serbest bırakılmasını talep eden pankrat ve dövizler asan eylemciler, çadırın önüne tecriti protesto etmek için demirden bir kafes yerleştirdi. Üzerine de “Free Öcalan” yazılı uçan beyaz balonlar bağladı. Önüne mumlar yaktı ve Öcalan’ın serbest bırakılmasını talep eden dövizler yerleştirdi.

Öcalan’ın resmi ve “Öcalan’a özgürlük” yazılı yelekler giyen eylemciler, çevreden geçenleri Öcalan’a yönelik tecrit hakkında bilgilendirmek için bildiriler dağıtıyor. Türk devletinin Kürdistan’a yönelik saldırılarını ve Öcalan’a yönelik tecriti kınayan konuşmalar yapıyor.

Etkinliğin başlaması dolayısıyla İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Amara Kürt Kadın Meclisi’nin İsveç medyasına gönderdiği yazılı açıklamada milyonlarca Kürdün Öcalan’ın serbest bırakılmasını talep ettiği belirtiliyor ve “Onunla birlikte siyasi tutsakların serbest bırakılması barışa doğru zorunlu bir adımdır” deniliyor.

Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecritin savaşın tırmanmasına yol açtığı belirtilen açıklamada “Erdoğan barışcıl bir çözümü engellemek için elinden gelen her şeyi yapıyor. Biz Kürdistan’da barış ve demokratik çözüm istiyoruz. Abdullah Öcalan’ın demokratik bir ülkede demokratik özerklik önerisi çözümün teminatıdır” ifadelerine yer veriliyor.

Her gün saat 13.00-18.00 arası sürecek olan çadır etkinliği 12 Kasım Pazartesi akşamına kadar devam edecek.

İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Amara Kürt Kadın Meclisi, Kürdistanlılar ve dostlarına yaptığı çağrıda Türk devletinin Kuzey Kürdistan, Güney Kürdistan ve Rojava’ya saldırılarını yoğunlaştırdığı bir dönemde Kürt Halkıyla dayanışmayı yükseltmenin daha yakıcı hale geldiğini belirtti. Rojava’ya yönelik saldırılara ve Öcalan’ın özgürlüğü için düzenlenen eylemlere destek vermeleri çağrısı yaptı.