Stockholm’de Öcalan ve siyasi tutsaklara özgürlük istendi

AKP-MHP şer ittifakının 16 Nisan günü yapılan referandumdaki hilelilerini protesto için İsveç'in başkenti Stockholm’de sokaklara çıkan kitle Öcalan başta olmak üzere olmak üzere tüm siyasi tutsaklarının serbest bırakılmalarını talep etti.

İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Sara Kadın Birliği'nin çağrısı üzerine saat 13.00'ten itibaren Humle Parkın'nda bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, “Öcalan'a özgürlük, Kürt Halkına statü”, “Faşizme ve teröre karşı ortak mücadele”, “Türk devletinin Kürdistan'ı işgaline son” yazılı pankartların yanı sıra Öcalan'ın posterleri, PKK ve KCK bayraklarıyla il merkezine doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş boyunca AKP Hükümeti'nin 16 Nisan'da yaptığı usulsüzlükleri, cezaevlerindeki tutsakların açlık grevleri ve taleplerini hoparlörlerle İsveç kamuoyuna duyurulan gösteride “Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a barış”, “Katil Erdoğan, Hırsız AKP”, “Faşizmi durduracağız”, “Biji Serok Apo”, “PKK halktır, halk biziz” ve “Be Serok jıyan nabe” sloganları Stockholm caddelerinde yankılandı.

7 Nisan günü gerçekleşen ve 4 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısının yapıldığı yerin 100 metre uzağındaki meydana gelen kitle, DAİŞ çeteleri ve AKP faşizmini protesto eden sloganlar attı.

HALK FAŞİZME BOYUN EYMEYECEĞİNİ GÖSTERDİ

Devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından bir konuşma yapan İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eş Başkanı Ayşe Göktepe, 16 Nisan günü yapılan halk oylamasının olağanüstü halk koşullarında, eş başkanlar dahil binlerce HDP'linin cezaevlerinde tutulduğu anti-demokratik koşullarda gerçekleştiğini hatırlattıktan sonra, tüm tehdit ve baskılara rağmen halkın yarıya yakınının Hayır oyu kullanarak faşizme boyun eğmeyeceğini ortaya koymasının büyük bir önem taşıdığını söyledi.

33 cezaevinde siyasi tutsakların 60 gün sürdürdükleri açlık grevine dikkat çeken Göktepe, referandumda yeni anayasaya ‘Hayır’ diyen milyonların Öcalan'a yönelik uygulanan tecride karşı çıktığını söyledikten sonra başta Öcalan olmak üzere tüm siyasi tutsakların serbest bırakılmalarını talep etti.

PKK “TERÖR ÖRGÜTLERİ” LİSTESİNDEN ÇIKARILMALI, ÖCALAN ÖZGÜR OLMALI

Rojava Komitesi adına bir konuşma yapan Erik Ronny, Türk devletinin HDP'leri, gazetecileri, rejim muhaliflerini cezaevlerinde tutuğu bir ortamda yapılan halk oylamasının meşru olmadığını söyledi.

PKK'nın Kürt Halkının yanı sıra Ortadoğu'nun ezilen ve baskı altında tutulan halklar için insan hakları mücadelesi yürüttüğüne dikkat çeken Ronny, “PKK pratiğiyle bunu kanıtlamıştır. Eğer dış dünya barış istiyorsa tek bir yapıcı alternatif var. PKK terör örgütleri listesinden çıkarılmalı. Öcalan derhal serbest bırakılmalı. PKK ile barış görüşmelerine yeniden başlanmalı” dedi.

Eylem, kitlenin AKP ve Türk devletini protesto eden Öcalan ve tüm tutsakların serbest bırakılmalarını talep eden sloganların atılmasıyla sona erdi.