Stockholm'de Beritan ve Ekim ayı şehitleri anıldı

25 Ekim 1992 tarihinde Xakurke Lêlîkan tepesinde şahadete ulaşan Beritan (Gülnaz Karataş) ve Ekim ayı içinde yaşamını yitiren özgürlük savaşçıları İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Stockholm Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Stockholm Amara Kürt Kadın Meclisi'nin düzenlediği anma Beritan ve devrim şehitleri ansına yapılan saygı duruşuyla başladı. Ardından Beritan ve Ekim ayı şehitlerinin yaşam ve savaşımlarını anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

Etkinlikte söz alan şehit yakınları, şahadete ulaşan yakınlarıyla olan anılarını katılımcılarla paylaştı. Somut örneklerle Kürdistan'ın dört yanındaki kazanımların şehitlerin cesaret ve fedakarlığı sayesinde elde edildiğine dikkat çekti.

BERİTAN DÜŞMAN VE İHANETE KARŞI DİRENİŞİN SEMBOLÜ

Aynı zamanda Stockholm Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin eş başkanlık görevini yürüten şehit Mehmet Şirin Cebe'nin ağabeyi Latif Cebe, Beritan'ın düşmana ve ihanete karşı direnişin sembolü olduğunu söyledi. Tüm Kürdistanlılara Beritan ve Ekim şehitlerinin ruhuyla mücadeleye sahip çıkmaları çağrısı yaptı.

Şehit yakını Halis İkincisoy, bir tek canları olan ve canlarını halkları için feda eden şehitler hakkında konuşmanın kolay olmadığını, onların anılarına sahip çıkmanın yolunun mücadeleye daha sıkı sarılmaktan geçtiğine vurgu yaptı.

Araştırmacı Sultan Öger, Kürt Özgürlük Hareketi'nde öncü konumda bulunan birçok Kürt kadının Ekim ayında şahadete ulaştığını, onların mücadelelerinin sadece ulusal mücadeleyle sınırlı olmadığını ve kadın devriminin bir parçası olduğunu söyledi.

1990'lara kadar özgürlük mücadelesinin sınırlı sayıda kadın tarafından yürütüldüğüne dikkat çeken Öger, “Kürt halkındaki uyanış, Kürt Özgürlük Mücadelesinin sergilediği direniş arayış içindeki Kürt kadınlarının mücadele içerisinde yer almasını beraberinde getirdi” dedi.

BERİTAN GÜNEY KÜRDİSTAN'DA ŞEHİT DÜŞEN YÜZLERCE DEVRİMCİNİN ADIDIR

Beritan'ın Güney Kürdistan'da şehit düşen yüzlerce devrimcinin adı olduğunu söyleyen Öger, “Biz direnişi böyle tanımlıyoruz. Bundan dolayı Beritan'ın şahsında tüm Ekim ayı şehitlerini anıyoruz. Kadınların mücadeleye yer almaları tartışmalarının sürdüğü bir dönemde Beritan'ın gösterdiği direniş önemli ve anlamlıdır. Egemen zihniyetlerde kadın ve savaşın bir arada olmasının yeri yoktu. Beritan'ın direnişi bu anlayışı yıktığı gibi kadınların ordulaşmasının önünü açtı. Beritan'ın direnişi ayrıca kadınların kendilerine olan güvenlerini pekiştirdi” şeklinde konuştu.

Öger, Beritan ve Kürt kadınlarının tohumlarını ektikleri mücadelenin yerellikten çıkarak evrenselleştiğine, dünyanın pek çok ülkesinden kadınların mücadele saflarında yer aldıklarına somut örnekler vererek dikkat çekti.

TECRİT KOMPLOYA KATILAN GÜÇLERİN POLİTİKALARI

Bundan 20 yıl önce Kürt halkına Öcalan'ın şahsında komplo yapan emperyalist ve sömürgeci güçlerin günümüzde de komployu sürdürdükleri değerlendirmesini yaptı. “Önderimiz üzerindeki tecrit tek başına Türk devletinin politikası olarak görülmemeli. Bu komplo sürecinde yer alan tüm güçlerin ittifaklarının bir sonucudur” şeklinde konuşan Öger, şu ifadelerle mücadelede kararlılık mesajı verdi.

YÜKLERİMİZ AĞIR, GÖREVLERİMİZ BÜYÜK AMA İDDİAMIZ DA YÜKSEKTİR

“Yüklerimiz ağır, görevlerimiz büyük ama iddiamız da yüksektir. Biz Ekim şehitlerimizin anılarını yaşatmak ve hayallerini gerçekleştirmek için mücadeleyi yükselteceğiz. Önderimizi sahipleneceğiz. Önderliğe sahip çıkmak mücadeleye sahip çıkmaktır. Bunu gerçekleştirecek yetenek ve güçteyiz.”

Etkinlik, şehit ailelerinin konuşmalarından sonra “Şehit namırın” ve “Biji Serok Apo” sloganlarının atılmasıyla son buldu.