Stockholm'de DAİŞ terörünün kurbanları anıldı

Geçtiğimiz yılın 7 Nisan günü Stockholm'de gerçekleşen DAİŞ saldırısında yaşamını yitirenler katliamın birinci yıldönümünde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

İlk etkinlik bir silahlı saldırı sonucu öldürülen eski Başbakan Adolf Fredrik Kilisesinde gerçekleşti. Saat 13.00 sularında da katliamın gerçekleştirildiği alış-veriş merkezinin önü ve yakınındaki Sergel Meydanı'na akın eden binlerce kişi, ölenleri anmak için çiçekler bıraktı, mumlar yaktı.

Anmaya İsveçlilerin yanı sıra çok sayıda göçmen, Türkiye ve Kürdistanlılar da katıldı. Kürt gençleri, bir süre çiçeklerin bırakıldığı merdivenlere üzerinde “Kobanê DAİŞ'ın sonu oldu, Afrin Erdoğan'ın sonu olacak” ve “Terör ve faşizme karşı birlikte” yazılı pankartları açtı.

Saat 14.00'de Kralın Bahçesi olarak bilinen parkta, bir araya gelen yaklaşık 5 bin kişi, yaşamını yitirenleri anmak için yapılan törene katıldı.

Törende bir konuşma yapan Başbakan Stefan Löfven, öncelikle yaşamını yitirenlerin yakınlarına hitap ettiğini belirterek bir yılın acı, şok ve özlem içinde geçtiğini söyledi.

Toplumun en kırılgan olduğu sırada birlikteliklerinin çok güçlü olduğunu söyleyen Löfven, saldırı sırasında yardımda bulunan tüm vatandaşlar ve görevlilere teşekkür etti.

İsveçli sanatçılar saldırıda yaşamını yitirenlerin anısına şarkılar söyledi. Parkın yakınında bulunan S:t Jacob Kilisesi'nde çanların çalması sırasında binlerce kişi yaşamını yitirenleri anmak için saygı duruşunda bulundu.

DAİŞ sempatizanı Özbekistan vatandaşı Rahkmet Akilov'un geçtiğimiz yılın 7 Nisan'ında Stockholm il merkezinde gerçekleştirdiği kamyonlu saldırıda 5 kişi yaşamını yitirmiş, onu aşkın kişi de yaralanmıştı.