Stockholm'de işgale karşı 12 bin kişi yürüdü

Türk devletinin Rojava'yı işgal girişimini ve katliamlarını protesto etmek için 12 bin kişi, İsveç'in başkenti Stockholm'de bir miting ve yürüyüş gerçekleştirdi.

Rojava'yla Dayanışma Platformu, İsveçli ve Kürdistanlı parti ve örgütlerin çağrısı üzerine saat 13.00 sularında Norra Bantorget Meydanı'nda buluşan Kürt, Türk, Asuri-Süryani, Ermeni, İranlı ve İsveçliler, Türk devletinin Rojava, Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal girişimini protesto etti.

Meydandaki ilk konuşmayı PYD İsveç Temsilcisi Şiyar Ali yaptı. DAİŞ çetelerini yenilgiye uğratan ve bölgede yaşayan azınlık halklarla demokratik bir sistem kuran Kürt güçlerinin Türk devletinin işgal girişimini de püskürteceğini söyledi.

İşgale karşı tavır alan İsveç hükümeti ve siyasi partilere teşekkür eden Ali, “Biz birlik ve dayanışmayla DAİŞ'i yendik, aynı şekilde Erdoğan'ı da yeneceğiz” dedi.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) İsveç Temsilcisi Ahmet Karamuş, DAİŞ çetelerini yenilgiye uğratan Kürtlerin şimdi ırkçı ve faşist Türk devletinin saldırılarıyla karşı karşıya kaldığını söyledi.

Başta ABD olmak üzere tüm dünyanın Türk devletinin işgalini durdurması için harekete geçmesini, Türkiye'ye ekonomik ve diplomatik yaptırım uygulamasını istedi.

SOL PARTİ: TÜRKİYE'NİN ETNİK TEMİZLİK YAPMASINA İZİN VERİLMEMELİ

Sol Parti lideri Jonas Sjöstedt, konuşmasına Türk devletinin işgal girişimini durdurmak için her şeyi yapacaklarını söyleyerek başladı.

Kürtlerin DAİŞ çetelerini yenilgiye uğrattıklarında tüm dünyanın Kürtlere teşekkür ettiğini hatırlatan Sjöstedt, “Ama şimdi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde ABD ve Rusya veto ettiği için Türkiye'yi kınama kararı çıkmadı. Bu, ABD için, Rusya için utanç verici” dedi.

Türk devletinin Rojava ve Kuzey Suriye'de etnik temizlik yapmak istediğini söyleyen Sjöstedt, “Türkiye, Kürtler ve Hıristiyanları bölgeden sürmek istiyor. Buna izin verilmemeli” şeklinde konuştu.

KUZEY SURİYE UÇUŞA YASAK BÖLGE İLAN EDİLMELİ

Sjöstedt, Erdoğan'ın kendisi gibi düşünmeyen ve muhalefet eden tüm siyasi parti, kuruluş ve kişileri terörist olmakla suçladığını söyledikten sonra “Erdoğan, bir terörist ve katil görmek istiyorsan aynaya bak, orada göreceksin” dedi.

İsveç ve Avrupa Birliği'nin işgali durdurmak için her şeyi yapması gerektiğini söyleyen Sjöstedt, Sol Parti'nin taleplerini; AB ile Türkiye arasında sığınmacılar için yapılan anlaşmanın iptal edilmesi, Türkiye'ye silah satışlarının ve AB'nin Türkiye'ye yaptığı maddi yardımları durdurması, Türkiye'ye ekonomik yaptırım uygulanması ve Kuzey Suriye'nin uçuşa yasak bölge olarak ilan edilmesi olarak sıraladı.

Kürt Federasyonu Başkanı Keya İzol, NATO'nun ikinci büyük ordusunun Kürt Halkına yönelik soykırım yapmak ve Suriye'de demografik yapıyı değiştirmek istediğini söyledi. Ama Kürtler ve dünya halklarının bir araya gelerek Erdoğan'ın planlarına güçlü bir direniş gösterdiklerine dikkat çekti.

OLOF PALME MERKEZİ: İŞGALE SON VERİLMELİ

Olof Palme Merkezi Başkanı Anna Sundström, tüm dünyanın gözleri önünde Türk devletinin Kürtlere yönelik katliamlar yaptığını söyledikten sonra şunları kaydetti.

“Burada Türk devletine karşı nefretimizi ve saldırıya uğrayan masum insanlarla dayanışmamızı göstermek için bulunuyoruz. Bizim özgürlüğümüz için savaşanlar ama daha sonra ihanete uğrayanlara destek vermek için bulunuyoruz. Aynı zamanda uluslararası toplumun işgale son vermesini talep ediyoruz.”

Sanatçı Ciwan Haco da dört parçadan Kürdistanlıların Rojava'yı savunmak için bir araya gelmelerinin sevindirici ve Kürtler açısından önemli olduğunu söyledi. Çav Bella şarkısını Kürtçe okudu.

Konuşmaların ardından kitle, parlamento binasına doğru yürüyüşe geçti. Polis, yürüyüşün yapıldığı güzergahı araç trafiğine kapadı.

Eylemciler, yürüyüş süresince “Türkiye'ye silah satışına son”, “Katil, faşist Erdoğan”, “Bakur, Başur, Rojava, Rojhilat bir arada”, “Biji berxwedana Rojava”, “Biji YPG/YPJ”, “Biji Kürdistan” ve “Kahrolsun Erdoğan, Yaşasın Öcalan” sloganlarını attı.

Parlamento önünde Avrupa Süryani Birliği, Sosyal Demokrat İşçi Partisi, Merkez Partisi, Moderat Parti, Feminist İnisiyatif, Sara Kadın Birliği ile diğer Kürt partilerinin temsilcileri konuşmalar yaptı. Rapçı Serhado iki şarkı okudu.

Moderat Parti Milletvekili Margaretha Cederfeldt, Türk devletinin Rojava'da etnik temizlik yapmak istediğini söyledi. Avrupa Birliği'den işgale karşı çıkması ve Türk devletine yaptırım uygulamasını istedi.

MERKEZ PARTİSİ: TÜRK YÖNETİCİLERE YAPPTIRIM UYGULANMALI

Merkez Partisi Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Kerstin Lundgren, Erdoğan'ın Rojava'yı işgal etmesinin uluslararası sözleşmelere göre suç olduğunu ve Türk askerlerinin derhal geri çekilmeleri gerektiğini söyledi.

Türk devletinin bombalama ve saldırılarından bölgede bulunan Kürtlerin yanı sıra DAİŞ'ın saldırılarından korunmak için Rojava'ya sığınan Êzidî, Asuri ve diğer azınlık halkların zarar gördüğünü söyledi.

Türk devletinin Uluslararası hukuku ihlal suçu işlediğini belirten Lundgren, Rojava'ya insancıl yardım yapılmasını, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye silah satışlarını durdurmasını ve Erdoğan başta olmak üzere Türk devletinin yönetenlere yaptırım uygulanmasını İsveç Hükümeti'ne ilettiklerini söyledi.

Kürt siyasi parti ve kurumlarının konuşmalarından sonra eylem Rojava devrimini destekleyen sloganların atılmasıyla sona erdi.