Stockholm'de Kürtler işgale karşı meydandaydı

Pazartesi akşamı tren garında Türk devletinin Rojava'yı işgal hazırlığını protesto eden İsveç'in başkenti Stockholm'de yaşayan Kürtler ve dostları, dün de akşam saatlerinde Sergeltorg Meydanı'ndaydı.

Türk devletinin Rojava, Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik tehditleri ve işgal hazırlıkları Stockholm'de akşam saatlerinde düzenlenen bir eylemle protesto edildi.

Dört parçadan Kürdistanlıların katılım gösterdiği eylemde Amara Kadın Meclisi adına yapılan konuşmalarda sonu yaklaşan AKP-MHP faşizminin ömrünü uzatmak için ırkçı ve milliyetçi rüzgarlar estirdiğine ve Kuzey Suriye'yi işgale hazırlandığına dikkat çekildi.

Kürt halkının kazanımlarını korumak için sonuna kadar direneceğine vurgu yapıldı. İsveç ve Avrupa Birliği'den Türk devletinin işgal girişimlerine karşı çıkmaları talep edildi.

ANF'ye açıklamalar yapan eylemciler, Türk devletinin işgal tehditlerine karşı mücadeleyi yükselteceklerini ve her gün meydanlarda olacaklarını söyledi.

Rojhilatlı Amineh Karimi, Türk devletinin Rojava'ya saldırısını Kürt Halkının asla kabul etmeyeceğini söyledi. Türkiye'nin Kürtleri tam egemenliği altına almak istediğini söyleyen Karimi, “Kürt halkı Erdoğan ve çetelerini yenilgiye uğratacaktır” dedi.

Bakurlu Cahide Kalaba, Rojava'nın kaderinin tüm Kürtlerin geleceğini belirleyeceğini belirttikten sonra şunları kaydetti:

“Bugün herkes elinden ne geliyorsa onu yapmalı. Kürdistan büyük bedeller ödeyerek eşitlikçi, adil ve ekolojik sistemi kurdu. Yeni bir yaşamı inşa etti. Bundan dolayı AKP-MHP faşizmi saldırıyor. Ben insanım diyen, vicdanı olan herkesin Rojava'ya sahip çıkması gerekir. Binlerce şehit verdik. Onların kanlarına sahip çıkmalıyız. Rojava kaybederse sadece Kürtler değil tüm insanlık kaybedecek. Bundan dolayı ben insanım diyen herkes direnişi desteklemeli.”

Rojavalı Ramadan Seydo, Rojava'yı savunmanın insanlık onurunu savunmak olduğunu ve dört parçadan Kürtlerin Rojava'yı savunmak için bir araya geldiklerini söyledi. DAİŞ çetelerine karşı büyük bir direniş gösteren ve onları yenilgiye uğratan Rojava'nın direnişin sembolü olduğunu söyleyen Seydo, “Rojava'daki sistem tüm inanç ve halkları temsil ediyor. Bu nedenle Türk devleti oradaki sistemi yok etmek istiyor. Halkımız Rojava ve Kürdistan'da, bizler de buralarda direnerek Türk devletinin işgal girişimlerini boşa çıkaracağız” şeklinde konuştu.

16 yaşındaki Başurlu Davin Sabir, Rojava'nın Kürdistan olduğunu ve dört parçada aynı halkın yaşadığını söyledikten sonra diktatör Türkiye'nin işgal girişimlerine sonuna kadar direneceklerine vurgu yaptı.

Başurlu lise öğrencisi Tama Guzman da “Bizim de diğer halklar gibi haklarımız var. Hak ve özgürlüklerimizin çiğnenmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Rojava devrimini destekleyen ve Türk devletinin işgal girişimlerini kınayan pankartların taşındığı eylemde sık sık “Rojava'yla dayanışma”, “Kanlı ellerinizi Rojava'dan çekin”, “Yaşasın Rojava devrimi”, “Türk ordusu Kürdistan'dan defol” ve “Katil, faşist Erdoğan” sloganları atıldı.