Stockholm'de Newroz kutlaması

İsveç'in başkenti Stockholm'de 21 Mart akşamı Newroz'u meşaleli bir yürüyüşle kutlayan Kürdistanlılar, dün akşam saatlerinde bir kez daha Solnahallen'de bir kutlama gerçekleştirdi.

Kürt halkının yoğun saldırılar, Efrîn'in Türk ordusu ve ona bağlı çetelerinin işgali altında bulunduğu koşullarda yapılan Newroz kutlamasına işgale karşı mücadelenin önemini vurgulandı. Türk turizmini ve mallarını boykot çağrıları yapıldı.

Aralarında dayanışma Derneği ve Mezopotamya Özgürlük Partisi'nin de yer aldığı bir çok kuruluşun Kürt Halkıyla dayanışma mesajları gönderdiği kutlamada Sol Parti lideri Jonas Sjöstedt de katılarak bir konuşma yaptı. Konuşması bitirmesinden sonra da Kürdistanlılarla birlikte halaya durdu.

SJÖSTEDT: TÜM DÜNYA KÜRTLERE TEŞEKKÜR BORÇLU

Ortadoğu'da DAİŞ çetelerine karşı en kararlı mücadeleyi veren ve onları yenilgiye uğratan güçlerin Kürtler olduğunu hiçbir zaman unutmayacaklarını söyleyen Sjöstedt, “Tüm dünya Kürtlere teşekkür borçlu. Ancak Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan başka insanlarının özgürlüğünü tehdit olarak görüyor. Kürtlerin özgürlükleri kazanmalarından nefret ediyor. Bunu kendi planlarına yönelik bir tehdit olarak algılıyor” dedi.

Sjöstedt, Erdoğan'ın kadın hakları ve azınlıkların taleplerini de bir tehdit olarak gördüğünü belirttikten sonra “Erdoğan diktatör olmuştur. Tüm teröristleri seviyor. Erdoğan'ın kendisi de Türkiye ve Suriye'de insanları terörize ediyor. Erdoğan hiçbir zaman terörizme karşı savaşmadı. Tam tersini yaptı. İslamcı teröristleri destekledi. Özgür basını kapattı” şeklinde konuştu.

Türk devletinin Efrîn'i işgal etmesine sessiz kalan Batılı ülkeleri eleştiren Sjöstedt, eğer Avrupa Birliği ve üye ülkelerin tutum almaları halinde Erdoğan'ın değişik halkların kardeşçe bir arada yaşadıkları Efrîn'i işgal etmeye cesaret edemeyeceğini söyledi.

İSVEÇ HÜKÜMETİ KÜRTLERİN YANINDA YER ALMALI

Sol Parti'nin taraf seçtiğini ve seçimini Kürt Halkından yana yaptığını söyleyen Sjösyedt'in İsveç Hükümeti'ni da taraf tutmaya Kürtlerin yanında yer alarak Türk devlerinin işgalini kınamaya ve Türk ordusu ve çetelerin Efrîn'den çekilmesini yüksek sesle dillendirmeye çağırması “Biji berxwedana Efrînê” sloganıyla karşılık buldu.

KARAMUS: TÜRK TURİZMİ VE MALLARI BOYKOT EDİLMELİ

Kürdistan Ulusal Kongresi adına konuşan Ahmet Karamus, Kürtler ulusal birliklerini gerçekleştiremediği için Türk devletinin Efrîn'i işgal ettiğini değerlendirmesini yaptı. Kürtlerin bir araya gelerek olanlardan dersler çıkarması gerektiğini söyleyen Karamus, tüm Kürdistanlılar ve dostlarını Türk turizmi ve mallarını boykot etmeye çağırdı.

HDP Milletvekili Osman Baydemir, Türk devletinin Türkiye ve Rojava'da Kürtlerin kazanımlarını ortadan kaldırmak için yürürlüğe koyduğu saldırıları somut örnekler vererek teşhir etti.

“Öcalan'ın paradigması üzerinde Ortadoğu'da bir yaşam inşa edilseydi bugün Ortadoğu gül bahçesi olurdu. Eğer Türk devleti barış istiyorsa Sayın Öcalan'ın görüşlerini halkıyla paylaşması için İmralı'daki tecridi kaldırmalı” diyen Baydemir bu sözlerine katılımcılar “Biji Serok Apo” sloganını atarak destek verdi.

BAYDEMİR: KÜRT HALKI İŞGALCİLERE BOYUN EYMEYECEK

Tıpkı Gazi Muhammed, Mazlum Doğan, Kobanê ve Efrîn şehitleri gibi Kürt halkının işgalci güçlerin önünde boyun eğmeyeceğini vurgulayan Baydemir, sorunların öldürme ve savaşlarla çözülmeyeceğini ve Kürdistan'ın dört parçasında yaşayan Kürtlerin barış istediklerini söyledi.

Baydemir, Kürt sorunu çözülmedikçe, Türk, İran ve Arap halklarının huzura kavuşamayacağını ve demokrasinin gelemeyeceğini belirterek “Kürt halkı sadece kendisi için değil Ortadoğu halkları için de demokrasi mücadelesi veriyor” dedi.

ULUSAL BİRLİĞİN GERÇEKLEŞMESİ ZORUNLU

AKP, MHP ve CHP arasında hiçbir fark kalmadığına, hep birlikte Kürt düşmanlığı yaptıklarına dikkat çeken Baydemir, bu durumun Kürt partilerine büyük sorumluklar ve ulusal birliklerini gerçekleştirmeleri yükümlülüğünü getirdiğini söyledi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın yaşam ve mücadelesinden kesitler ve daha önceki Newroz kutlamalarının gösterildiği sinevizyon gösterimi yapıldı.

Kürt sanatçılar, Berivan Alp, Ferhat Kanat, Seyda Perinçek, Nasır Rezzazi, Ozan Diyar ve Beytocan'ın söylediği marş ve türküler eşliğinde halaya duran Kürdistanlılar, zaman zaman “Biji Serok Apo”, “Be Serok jiyan nabe” ve “Şehit namırın” sloganlarını attı.