Stockholm'de Türk Büyükelçiliği önünde işgal protestosu

İsveç'in başkenti Stockholm'de Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin Rojava, Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırılarını protesto etmek için Türk Büyükelçiliği önünde bir protesto eylemi gerçekleştirdi.

Bir haftadan beri her gün Türk devletini kınamak için eylemler düzenleyen Kürdistanlılar ve dostlarının bu günkü durağı Türkiye Büyükelçiliği oldu.

Polis, büyükelçilik önü ve çevresine barikatlar yerleştirdi ve geniş güvenlik önlemleri aldı. Yolu araç trafiğine kapadı ve göstericilerin büyükelçilik binası önüne yaklaşmalarını engelledi.

Büyükelçiliğin yakınlarında gerçekleşen eylemde Türk devletinin Rojava'da gerçekleştirdiği vahşet ve katliamlara öfke hakimdi.

Eylemciler kesintisiz olarak “Biji YPG/YPJ”, “Vur gerilla vur Kürdistan'ı kur”, “Katil Erdoğan, iki yüzlü AB”, “Biji berxwedana Rojava”, “Biji Serok Apo”, “Kanlı ellerinizi Rojava'dan çekin” ve “Türkiye'yi boykot et” sloganlarını attı.

TÜRK DEVLETİ ROJAVA'DA İNSANLIK SUÇU İŞLİYOR

Kürtçe ve İsveççe yapılan konuşmalarda Türk devletinin Rojava'da savaş ve insanlık suçu işlediği belirtildi. Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası topluma uluslararası sözleşmeleri çiğneyen Türkiye'ye yaptırım uygulaması çağrıları yapıldı.

ANF'ye açıklama yapan eylemciler, Türk devletinin amacının Kürtlerin statü kazanmalarını engellemek olduğunu ve işgal girişimi sona erene kadar eylemlerini kesintisiz sürdüreceklerini söyledi.

TÜRK DEVLETİ HALKLARIN KARDEŞİLİĞİ HEDEF ALDI

Rojhilatlı Sirvan Saki, Türkiye'nin Rojava'ya saldırarak masum sivilleri katletmesini asla kabul etmediklerini söyledi. Türk devletinin Rojava'ya saldırarak sadece Kürtleri hedef almadığını belirten Saki, “Kardeşçe bir arada yaşayan Araplar, Asuri-Süryaniler, Türkmen ve Azerileri hedef aldı. Rojava'yı savunmak ahlaki ve insani bir görevdir ve ben bu görevi yerine getirmek için buradayım” dedi.

Yüksekova eski Belediye Eşbaşkanı Ruken Yetişkin, her zaman Kürdistan'da kanın aktığını ve Türk devletinin Rojava'da sivil, kadın ve çocukları katlettiğini belirttikten sonra “Türk devleti orada oluşan demokratik özerk yönetimi ortadan kaldırmak istiyor. Türk devletinin Rojava'da sürdürdüğü bir operasyon değil Kürt Halkına ve demokrasiye karşı bir savaştır. Bu savaşı nefretle kınıyorum” dedi.

VİCDANI OLAN HERKES AYAĞA KALKMALI

Dersimli Uğurhan Çetinkaya, Türk devletinin Rojava'da kapsamlı bir soykırım başlatmak istediğini belirtti. Türk devletinin amacının kadınların ve azınlık hakların birlikte kurdukları adil, eşitlikçi, ekolojik ve feminist sistemi ortadan kaldırmak olduğunu söyleyen Çetinkaya, “İnsanım diyen herkes Türk devletinin katliamlarına karşı ayağa kalkmalı” şeklinde konuştu.

Kürtçe marşlar söyleyen eylemciler, daha sonra il merkezindeki Sergelstorg Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Meydana gelene kadar Türk devletini kınayan sloganlar attı. Gösteri, Türk devletinin işgalini teşhir eden konuşmaların yapılmasından sonra sona erdi.