Stockholm ve Helsinki'de Efrîn'le dayanışma eylemleri

Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırıları İsveç'in başkenti Stockholm'de meşaleli bir yürüyüş, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de kitlesel bir yürüyüş ve mitingle protesto edildi.

Eylemlerde konuşmalar yapan Ciwanen Azad ve Demokratik Kürt Toplum Merkezi yöneticileri, İsveç ve Finlandiya ülkeleri başta olmak üzere tüm Avrupa ülkelerine sessizliği bozmaları ve Türk devletinin işgal ve katliamlarına karşı çıkmaları çağrıları yaptı.

STOCKHOLM

Ciwanen Azad'ın çağrısı üzerine Stockholm'un 4 kilometre dışındaki Fridhemsplan Metro İstasyonu'nda bir araya gelen çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu bir grup Kürdistanlı, il merkezindeki Sergel Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Ellerinde meşaleler, Türk devletini kınayan pankartlar, YPG/YPJ, PKK bayrakları taşıyan göstericiler yol boyunca marşlar söyledi ve Türk devletinin işgalini kınayan sloganlar attı.

Sergel Meydanı'nda Ciwanen Azad adına yapılan konuşmalarda DAİŞ kalıntısı çetelerle işbirliği yapan Türk devletinin saldırılarının hedefinin Rojava'daki demokratik sistemi yıkmak olduğu belirtildi. Uluslararası kamuoyuna Efrîn'i sahiplenmeleri, İsveç hükümetine de saldırıları durdurmak için harekete geçmeleri çağrısı yapıldı.

HELSİNKİ

Kürdistanlılar ve dostları, Efrîn'de katliam gerçekleştiren Türk devleti ve işbirlikçisi çeteleri protesto etmek için Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de bini aşkın kişinin katıldığı bir yürüyüş ve miting gerçekleştirdi.

Soğuk hava koşulları altında yapılan eyleme katılanlar, yürüyüş boyunca “Biji berxwedana Efrîne”, “Katil Erdoğan”, “Çocuk katili Erdoğan”, “Türk ordusu Efrîn'den defol”, “Kanlı ellerinizi Rojava'dan çekin” “Faşist Erdoğan hesap verecek” “Efrîn'le dayanışma” sloganlarını attı.

Eylemde “Efrîn'de soykırımını durdurun”, “Türk ordusu Kürdistan'dan defol” pankartlarıyla Efrîn'de sivillere yönelik katliamları gösteren resimler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri taşındı. Çevreden geçenlere Türk devletinin Efrîn'de gerçekleştirdiği vahşet ve insanlık suçlarını anlatan bildiriler dağıtıldı.

Helsinki merkezindeki tarihi Beyaz Kilise'nin önde gerçekleşen mitingde NCDK adına yapılan konuşmada, dünyada tecrit olan ve iç politikada çıkmaza giren faşist Erdoğan rejiminin açmazdan kurtulabilmek, Türkiye'deki milliyetçi ve şoven çevrelerin desteğini alabilmek için Kürt halkına yönelik top yekün saldırıya geçtiği belirtildi.

Erdoğan'ın diğer bir amacının da DAİŞ çetelerine nefes aldırmak olduğu belirtilen konuşmada Kürt Halkı ve dostlarının Erdoğan'ın planlarını direnerek boşa çıkaracağı belirtildi.

Saldırılar karşısında sessiz kalan Finlandiya hükümeti ve Avrupa ülkelerine sessizliğini bozma ve Türk devletinin saldırılarını kınamaları çağrısı yapıldı.

Gösteri, “Be Serok jiyan nabe”, “Yaşasın Efrîn direnişi” ve “Biji YPG/YPJ” sloganlarının atılmasıyla son buldu.