Strasbourg açlık grevi: Risk oluşturabilecek semptomlar var

Fransa’nın Strasbourg şehrinde 19’uncu gününde devam eden tecride karşı süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde eylemcilerde olağan birçok semptom görülürken, bazı eylemcilerdeki semptomların risk oluşturabilecek düzeye ulaşabileceği bildiriliyor.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı bedenlerini açlığa yatıran 15 eylemci, her gün düzenli olarak Dr. Fahrettin Gülşen tarafından muayene ediliyor. Eylemcilerin durumunu anlık olarak takip eden Dr. Gülşen, moral vermesi bakımından ‘faydalı’ olan ziyaretlerde dikkat edilmesi gereken kurallar olduğunu da hatırlattı.

4-7 KG ARASINDA KİLO KAYBI

19’uncu gündeki açlık grevinde eylemcilerde 4 ila 7 kilogram arasında kilo kaybı yaşandığını söyleyen Dr. Fahrettin Gülşen, halsizlik ve yorgunluk ile kan şekeri değerlerinde oynamalar tespit ettiklerini kaydetti. Dr. Gülşen, bazı eylemcilerin tansiyon ölçümlerinde dengesizlikler ile mide yanmaları ve baş ağrılarının artmaya başladığını söyledi.

Bunların yanı sıra üriner sistemde yanmalar tespit edildiğini söyleyen Dr. Fahrettin Gülşen, eylemcilerin bazılarında açlığa bağlı olarak kalp ritim bozukluğu olduğunu belirtti.

KORKUTUCU DÜZEYDE OLMASA DA RİSK OLUŞTURABİLECEK SEMPTOMLAR BELİRİYOR

Bugüne kadar ortaya çıkan semptomların bazı eylemcilerde daha fazla görüldüğüne işaret eden Dr. Gülşen, ancak ilerleyen günlerde bazı eylemcilerin kalp ritim bozukluğunun yol açacağı pıhtılaşmanın risk oluşturabileceğini söyledi. Dr. Gülşen, buna bağlı olarak pıhtı atmalarının beyinde felcin yanı sıra böbrek veya karaciğer gibi organlarda işlev bozukluğuna yol açabileceğini dile getirdi.

19’uncu gün itibariyle muayanelerde ortaya çıkan semptomların şimdilik çok korkutucu düzeyde olmadığını da kaydeden Dr. Fahrettin Gülşen, eylemcilerde kokuya, ışığa ve gürültüye karşı hassasiyet geliştiğini ifade etti.

ZİYARETÇİLER MORAL AÇISINDAN FAYDALI

Açlık grevinin başlamasından bu yana her gün yüzlerce kişinin ziyaretlerde bulunduğunu söyleyen Dr. Gülşen, bu ziyaretlerin eylemcilerin moral düzeyini yüksek tutmadaki önemine dikkat çekti.

Ancak eylemcilerin doktorunun ziyaretçiler tarafından uyulmasının elzem olduğunu vurguladığı bazı kurallar da var. Öncelikle tüm ziyaretçiler açlık grevinin düzenlendiği Strasbourg DKTM lokali girişine konulan hijyenik el ve yüz sabunlarını kullanmaya teşvik ediliyor. Bu sayede özellikle kış mevsimi nedeniyle dışarıdan taşınabilecek virüs veya mikropların miktarı azaltılabiliyor.

GRİBAL ENFEKSİYONU OLANLAR ÖZELLİKLE DİKKAT ETMELİ

Ziyaretçilerin eylemcilerle doğrudan yakın temasının azaltılmasının önemine işaret eden Dr. Fahrettin Gülşen, tokalaşma veya öpüşmelerin mümkünse sınırlandırılmasını istiyor. Zira eylemin yapıldığı yerde ziyaretçilere ayrılan kısmın çok geniş olmaması bünyeleri ve de bağışıklık sistemleri zayıflayan eylemcileri olası bulaşıcı hastalıklara karşı daha da hassas kılıyor.

Dr. Gülşen, ziyaretlerin eylemciler için moral etkisini hatırlatsa da, kış ayları nedeniyle yaygın olan gribal enfeksiyonu bulunan kişilerin daha dikkatli olmasını istedi. Dr. Gülşen, “Enfeksiyon durumunda tedavi olunduktan sonra ziyaretlere gelinmesi daha doğru. Ayrıca herhangi bir enfeksiyon kapan veya olduğundan şüphelenen ziyaretçiler eylemcilerle buluşmadan önce bizi bilgilendirirse daha faydalı olur” diye konuştu.

Açlık grevi eylemcilerinin semptomları gün içinde bazı aralıklarla kendisini gösteriyor. Eylemcilerin dinlenebilmeleri için özel bölmeler ayrılırken, ziyaretler için iki ayrı bölme ve yine DKTM lokali önündeki avlu da kullanılıyor.