Strasbourg Belediyesi'nden açlık grevcilerine destek: Yanınızdayız

Fransa’nın Strasbourg kentinde devam eden süresiz dönüşümsüz açlık grevini ziyaret eden Strasbourg Belediyesi Başkan Yardımcısı Françoise Bey, bu eylemlerin demokrasi için ortaya konmuş direnişler olduğunu ve bu mücadelenin yanında olduklarını söyledi.

Kürt Halk Önderi üzerindEki tecridin kırılması amacıyla DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde başlayan süresiz dönüşümsüz açlık grevlerinin bir diğer ayağı olan 14 kişilik grubun Strasbourg’daki eylemi kararlı şekilde devam ediyor. Eylemin 88’inci gününde Strasbourg Belediyesi Başkan Yardımcısı ve Belediye Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu Başkanı Françoise Bey tarafından bir ziyaret gerçekleştirildi.

İKE SORUMLULUKLARINI HATIRLATTI, AP RAPORUNA DİKKAT ÇEKTİ

Belediye Başkan Yardımcısı sıfatıyla eyleme gelen Françoise Bey, kadın eylemciler Dilek Öcalan, Gülistan İke ve Nurgül Başaran ile bir araya geldi.

Ziyarette konuşan Gülistan İke, tecridin sadece Kürt halkı üzerinde olmadığına vurgu yaparken, tecridin Türkiye’deki demokrasi güçleri, kadınlar, akademisyenler ve AKP rejimine muhalif olan tüm kesimleri hedeflediğine dikkati çekti.

Strasbourg’un eylemlerine ev sahipliği yaptığını ve dolayısıyla da gerçekleşecek olumsuz gelişmelerin Strasbourg Belediyesi’ni de ilgilendireceğini söyleyen İke, demokrasinin herkesin ihtiyacı olduğunu ifade etti ve eylemlerine sahip çıkılmasını istedi. Avrupa Parlamentosu’nun Çarşamba günü raportör Kati Piri’nin Türkiye’deki demokrasi ve insan hakları alanındaki krizi açıkça ortaya koyan raporunu onaylandığını hatırlatan İke, açlık grevi direnişinin demokrasi ve insan haklarının tesisini isteyen bütün kesimleri temsil ettiğini vurguladı.

‘DEMOKRATİK DİRENİŞİ SAHİPENİN’ ÇAĞRISI

Leyla Güven öncülüğünde başlayan açlık grevi direnişine katılımın şu anda binlere ulaştığını kaydeden İke, cezaevinde şu anda direnişteki binlerce kişinin durumunun kritik aşamada olduğunu söyledi. İke, Strasbourg Belediyesi’nin bu eylemi sahiplenmesiyle birlikte hem eylemin sesi olacağını hem de ölümleri önleyebileceğini vurguladı.

BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI: GEÇ KALDIĞIMIZ İÇİN ÖZÜR DİLİYORUZ

Belediye Başkan Yardımcısı Françoise Bey ise, ‘eylemcileri ziyarette geç kaldıkları için’ özür dilerken, bunun özeleştirisini verdi. “Demokrasinin herkesin ihtiyacı olduğunu biliyoruz” diyen Bey, Fransa’da da şu anda demokrasinin yara almış olduğunu söyledi. Bey, bu eylemlerin demokrasi için ortaya konmuş direnişler olduğunu bildiklerini vurgularken, kendilerinin de bu mücadelenin yanında olduklarını ve kendi mücadeleleri olarak gördüklerinin altını çizdi.

EYLEMİ BELEDİYE BAŞKANI VE MECLİSİ İLE KOMİSYONUN GÜNDEMİNE GETİRECEK

Eylemcileri yerinde ziyaret ederek, taleplerini dinlediklerini dile getiren Françoise Bey, eylemi hem Belediye Başkanı Roland Ries’e ileteceğini hem Belediye Meclisi’nin ilk toplantısında gündeme getireceklerini söyledi. Bey, Strasbourg Belediyesi olarak eylemcilerin taleplerini Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komisyonu’na taşıyacakları bilgisini verdi.

Açlık grevi eylemini sabah saatlerinde ise İspanya’nın en büyük sol partisi konumundaki Podemos (Yapabiliriz) üyesi AP parlamenteri Miguel Urban Crespo da ziyaret etmişti.