Strasbourg’da 57’inci gün: Eylemcilerin sağlık durumu ne aşamada?

Strasbourg’da devam eden ve 57’inci gününe giren süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemini başından bu yana takip eden Doktor Fahrettin Gülşen, eylemcilerin genel durumları hakkında bilgiler verdi.

Açlık grevinin ilk dönemlerinde eylemcilerde hızlı bir kilo kaybı gözlemlediklerini belirten Dr. Fahrettin Gülşen, eylemin 4’üncü haftası itibariyle bu kilo kayıplarının 1 ve 2 kg. civarında olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Dr. Gülşen bu durumun, vücudun kendini yeniden akort etmesi yani kendisini yeniden ayarlaması olduğunu belirtti.

‘AÇLIK GREVİ BİR EYLEM BİÇİMİDİR’

Eylemcilerin bir amaca ulaşmak istediklerini vurgulayan Dr. Fahrettin Gülşen, uluslararası hukuki anlaşmalarda açlık grevinin bir intihar biçimi değil, eylem biçimi olduğu tespitinin yer aldığına dikkati çekti. Dr. Gülşen, bundan dolayı da eylemin çok kutsal ve çok değerli olduğunu dile getirdi.

WHO’NUN DOKTORLARA YÜKLEDİĞİ SORUMLULUKLAR VAR

Eylemcilerin sağlık sorunları ile uğraşırken kendilerini bağlayan hukuki bir takım sınırların olduğunun altını çizen Dr. Gülşen, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO), doktorlara “Açlık grevine gittiğiniz zaman, açlık grevindeki insanların talebine saygı duymak zorundasınız” dediği bilgisini paylaştı.

Dr. Fahrettin Gülşen, açlık grevi eylemcilerinin bilinci yerindeyken, tedaviyi reddetmeleri halinde o kişiye müdahale etmeye yetkilerinin olmadığını vurguladı. Dr. Gülşen, kendilerinin eylemciye vücudundaki sorunları anlatmak ve oluşabilecek riskleri anlatmak zorunda olduklarını dile getirdi.

SAĞLIK SORUNLARI 4’ÜNCÜ HAFTADAN İTİBAREN ORTAYA ÇIKTI

Şimdiye kadar yaptıkları rutin kontrollere ilişkin de bilgi veren Dr. Fahrettin Gülşen, dördüncü ve beşinci haftalardan sonra çok önemli sağlık sorunları ortaya çıktığını belirlediklerini söyledi. Dr. Gülşen, bu sağlık sorunlarının başında karın ağrıları, baş ağrıları ve baş dönmeleri, tansiyon düşüklüğü, nabız yüksekliği, ‘aritmi’ denilen kalbin düzensiz çalışması, göğüs kısmında ciddi ağrılar ve uykusuzluk gibi semptomların yer aldığını söyledi.

KOÇ, SOLHAN VE İKE’NİN DURUMU DAHA ACİL

Dr. Fahrettin Gülşen sözlerine şöyle devam etti: “EylemcilerdenYüksel Koç göğüs ağrıları, nefes alamama ve akciğerin yeterli oksijen alamaması; Kerem Solhan karın ağrılarının ciddi boyuta gelmesi ve Gülistan Çiya İke ise kardiyak sorunlarından kaynaklı olarak teşhis amaçlı hastaneye kaldırıldılar.”

Eylemcilerin tedaviyi red ederek açlık grevine devam ettiklerini belirtten Dr. Fahrettin Gülşen, “Tüm eylemcilerde baş ağrısı, mide bulantısı, göğüs ağrıları, ciddi eklem ve kemik ağrıları, düşük tansiyon, yüksek nabız, ‘aritmi’ dediğimiz kalp ritmi bozukluğu, nörolojik sorunları -ki bu genellikle kas ağrıları ve sinir ağrılarına yol açıyor- ciddi boyutta ortaya çıktı” diye konuştu.

‘HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YERİNE GETİRMELİ’

Çözümü çok basit olan bir durumun yaşandığını vurgulayan Gülşen, karşılanabilir bir talebin söz konusu olduğunu vurguladı. Dr. Gülşen, süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemcilerinin taleplerinin acilen karşılanmasını sağlamak için herkesin üzerine düşeni yerine getirmesini istedi.