Strasbourg’da 58’inci gün: Komünistlerden destek

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kırılması amacıyla Strasbourg’da başlatılan süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eyleminin 58’inci gününde Fransız Komünist Partililer destek ziyaretinde bulundu.

Akademisyen, siyasetçi, gazeteci ve aktivistlerden oluşan 14 kişilik bir grubun 17 Aralık 2018 tarihinde başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi, ortaya çıkan sağlık sorunlarına rağmen kararlı bir şekilde sürdürülüyor.

Eylemin başladığı günden beri Avrupa’da yaşayan Kürt halkı ve dostlarının ziyaretleri ise yoğun şekilde devam ediyor.

FRANSIZ KOMÜNİST PARTİSİ HEYETİNDEN DESTEK

Gün itibariyle Fransız Komünist Partisi (PCF)’nin Val d’Oise ili (95)yönetiminden bir grup, Strasbourg’daki grevcileri ziyaret etti.

Grupta yer alan Alvaro Pasqual, Kürt halkının verdiği mücadele ile gurur duyduklarını dile getirdi. Fransız Komunist Partisi olarak Kürt halkının yanında olduklarını belirten Pasqual, Kürt Halk Önderi üzerindeki tecridin insanlık suçu olduğunu ve Türkiye’ nin imza attığı insan hakları evrensel bildirgesine aykırı davrandığını vurguladı. Alvaro Pasqual, eylemcilerin taleplerinin yerine getirilmesi için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini sözlerine ekledi.

‘SUSKUNLUĞUN NEDENİ TİCARİ İLİŞKİLER’

Grupta yer alan diğer bir kişi olan Jean-Pierre Hennebelle ise, bu eylemin kendileri için de önemli ve anlamlı olduğunu söyledi.

Fransız ve Avrupa medyasının eyleme yer vermediğini dile getiren Hennebelle, Türkiye ile Fransa arasındaki ticari ilişkilerin bu suskunluğun temel nedeni olduğunun altını çizdi.

Fransa Komünist Partisi olarak eylemin kamuoyu çalışmasını ilk günden beri yürüttüklerini belirten Hennebelle, medyadaki suskunluğu kırmak için girişimlerde bulunacaklarını söyledi.

‘VİCDAN SAHİBİ HERKES İNSANLIK SUÇLARINA TEPKİ VERMELİ’

Eylemcilerden KCDK-E Eş Başkanı Yüksel Koç, gerçekleşen ziyaretten memnun olduklarını ve bu ziyaretlerin kendilerine moral verdiğini belirtti. Moral düzeylerine rağmen sağlık durumlarının gün geçtikçe daha da kötüye gittiğini dile getiren Koç, Kürt Halk Önderi üzerindeki tecridi kırmak amacıyla eylemi düzenlediklerini sözlerine ekledi.

Yüksel Koç, bu tecridin başta Kürt halkı olmak üzere Ortadoğu’da özgürlük ve barış içerisinde yaşamak isteyen tüm halklara uygulandığını belirtti. Eylemi aynı zamanda insanların suskun vicdanlarını harekete geçirmek amacıyla yaptıklarını dile getiren Yüksel Koç, vicdan sahibi herkesin Türk devletinin işlediği insanlık suçlarına karşı tepki vermeye çağırdı. Koç, eylemlerine ancak taleplerinin karşılanması durumunda son vereceklerinin de altını çizdi.

‘FRANSIZ HALKININ TARİHİNE UTANÇ SAYFASI EKLENECEK’

Ziyarette söz alan eylemci Kerem Solhan, ziyaretçi gruba Kürdistan’ı ziyaret edip etmediklerini sordu. Ziaretçi grubun ‘gitmedik’ cevabı üzerine Kerem Solhan kendilerinden Kürdistan’ı ziyaret etmelerini ve Kürt misafirverperverliğini mutlaka görmelerini istedi.

57. gündür Fransa’ nın göbeğinde süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eyleminde olduklarını vurgulayan Solhan, Fransız hükümetinin suskunluğunun kabul edilemez olduğunu sözlerine ekledi. Seslerini duyurmak için Fransız halkına çağrıda bulunmalarını ve çalışma yürütmelerini isteyen Kerem Solhan, eylemlerinde kararlı olduklarını ve bütün sessizliğe rağmen tecridi kıracaklarını dile getirdi.

Eylemlerinde başarıya ulaşmak için ölümü göze aldıklarını söyleyen Solhan, “Tecrit kırıldığında ve buradan herhangi bir arkadaşımızı kaybedersek, bu Kürt halkının tarihine eklenecek onurlu bir sayfa, Fransız tarihine ise bir utanç sayfası olarak eklenecektir” dedi.