Strasbourg'da buluşalım

Dondurucu soğuğa rağmen bir haftadır yollarda olan enternasyonalistlerin de aralarında Uzun Yürüyüşçüler’den çağrı: “Strasbourg’u halklar buluşmasına dönüştürelim. Öcalan ve Efrîn için birlik olalım, tüm dünyaya sesimizi duyuralım.”

“Öcalan’a Özgürlük, Kürdistan’a Statü” yürüyüş ve mitingi bu yıl aynı zamanda Efrîn’deki Çağın Direnişi’ni sahiplenme şiarıyla gerçekleşecek. 17 Şubat’ta Strasbourg’da gerçekleşecek merkezi eylem öncesinde 1000’i aşkın kişi aynı taleplerle günlerdir yolları arşınlıyor. 

Lüksemburg’da 8 Şubat’ta yürüyüşe başlayan enternasyonalistler ile 12 Şubat’ta Lozan’dan yürüyüşe başlayan Avrupa Efrîn’i Sahiplenme Platformu bileşenleri temsilcilerinin de aralarında bulunduğu Uzun Yürüyüşçüler, Strasbourg’daki eylemin önemine dikkat çekerek, katılım çağrısında bulundu. “Efrîn’i işgale sessiz kalmayalım. Öcalan’a özgürlük talebini haykırmak için Strasbourg’da buluşalım” diyen Uzun Yürüyüşçülerin mesajları şöyle:

Bruno Gorrida (Portekiz): 

Kürtlerin çok kritik ve hassas bir süreçte geçtiği bir zamanda, Türkiye’nin Efrîn saldırılarına verilecek en iyi cevap eylem ve etkinliklere katılmaktır. Biz enternasyonalist yürüyüşçüler ayın 17’sinde Strasbourg’da olacağız. Strasbourg’da on binlerce Kürdün bir araya geleceğine, muhteşem bir buluşma olacağına inanıyorum. Strasbourg’da “Önder APO’ya özgürlük Kürdistan’a statü” diye haykıracağız. 17 Şubat’ta tüm Kürt halkını Strasbourg’a çağırıyoruz, orada görmek istiyoruz. Enternasyonalistler olarak Kürt halkı ile bütünleşmek istiyoruz. Şu anda Kürtlerin içinden geçtiği sürecin sıcaklığına bakıldığında ne biz enternasyonalistler ne de Kürt halkı sesiz kalamaz. Strasbourg’da taleplerimizi haykırarak sessiz kalmayacağımızı göstereceğiz. 

Beatriz Sousa (Valencia): 

“Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürdistan’a statü ve Efrîn saldırılarına son” şiarı ile gerçekleştirilen bu yürüyüşe katılmak benim için çok büyük bir mutluluk. “Kürtlerin dağlardan başka bir dostu yoktur” sözü beni Kürtlere daha yaklaştırmıştı. Kürtlerin yalnız olmadığını göstermek için dayanışmaya karar verdim. Bu yürüyüşte gördüm ki, bu söz bugün anlamını yitirmiştir. Kürt halkı yalnız değildir. Belki küçük bir grup yürüyoruz, ama şu bir gerçek ki yüreği Kürtlerle atan milyonlar var. Strasbourg’da sesinizi sesimize katarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan şahsında şahsında tüm tutsaklara özgürlük, Kürdistan’a statü ve Efrin saldırılarına son” diye haykıralım. 

Laure Solves (İspanya): 

Bir haftadır yürüyoruz ve Cumartesi günü Strasbourg’da olacağız. Strasbourg’da Kürt halkı ile buluşmak istiyoruz. Bu buluşma, halkların mücadelelerini birleştirmeleri ve kaynaşmaları için bulunmaz bir fırsat. Türkiye’nin Efrîn saldırılarına dünya sessiz. Kürtlerin mazlum ve haklı olduğunu bilmelerine rağmen Avrupa devletleri ve kurumları çıkarları gereği sessiz. 17’sinde Strasbourg’da buluşup Avrupa devletlerine ve yetkililerine Kürtlerin haklılığını, masumiyetini hep birlikte haykıralım. İnsan haklarını ve halkların kendi kaderlerini tayin hakkını ekonomik çıkarlarına kurban etmelerini gelecekte torunlarına anlatamayacaklarını bu vebalin altından kalkamayacaklarını anlatalım. 

Sara Alvarez (Asturias-İspanya): 

Kürtler insanlığın değerleri için mücadele ediyor. Ekoloji, feminizm, kadın, insan hakları , Demokratik Konfederalizm, halkların özgürlü v.b. hiçbir hareket bu kadar kapsamlı bir mücadele vermiyor. Hiçbir örgüt bu kadar geniş yelpazede insanlığa hizmet etmiyor. Bu yürüyüş ile gördüm ki Kürtler sadece kendi aralarında birliği sağlamamış. Diğer toplumlara örnek olmuş ve dünyada ezilen tüm halkların birliğini sağlamış. Tüm bu değerler için 17 Şubat’ta Strasbourg’da gerçekleştirilecek mitinge başta Kürtleri ve tüm devrimci, demokrat ve insan hakları savunucularını çağırıyorum. Tek bir yol var birlik ve beraberlik.

Şafak Arabacı (AvEG-Kon Eşbaşkanı): 

Avrupa Efrin’i Sahiplenme Platformu bileşeni olarak 12 Şubat’ta Lozan’dan Cenevre’ye yapılan yürüyüşte onlarca üyemizle birlikte yer alıyoruz. Yürüyüşümüz umutla, dirençle, kararlılıkla sürüyor. Evlerini, topraklarını ve onurlarını işgalci güçlere karşı koruyan Efrîn halkının direnişini selamlıyoruz. Birleşmiş Milletler derhal bu kanlı işgal girişimine karşı tavır belirlemeli. Aksi halde tarihin sayfalarına Kürt halkının celladı olan Türk devletinin ortağı olarak geçmekten kurtulamayacaklardır. Ayrıca 17 Şubat’ta Strasbourg’da Öcalan ve Efrîn gündemiyle  düzenlenecek olan mitinge tüm halklarımızı katılmaya, emperyalistlerin ve Türk devletinin ölüm ve şer ittifakına karşı mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz. 

Bayram Kama (Avrupa Partizan temsilcisi): 

Direnmek ve mücadeleden başka bir çaremizin olmadığını bilmeliyiz, ezen ve ezilen sınıflar olduğu müddetçe mücadele kaçınılmazdır. Efrîn direnişi, faşist diktatörlüğe, emperyalizme karşı bir savaştır. Partizan olarak Efrîn halkının yanındayız. 17 Şubat’ta Strasbourg’da gerçekleşecek merkezi yürüyüşte yerimizi alacağız. Abdullah Öcalan’ın esaretinin üzerinden 19 yıl geçtikten sonra, bugün emperyalistler tarafında yeniden bir savaşın yaşatılması kabul edilemez. Bu savaşta Kürt halkının yanında olduğumuzu Strasbourg’da bir kez daha haykıracağız. 

Hüseyin Yeter (MLKP Temsilcisi): 

Efrîn saldırıları, Abdullah Öcalan’a yönelik komplonun devamıdır. Efrîn işgal girişimini sadece Kürt mücadelesi ve kazanımlarını yok etmeye yönelik değil, Ortadoğu ve hatta dünya devrim hareketlerini, insan haklarını ve emperyalizme karşı ortaya çıkacak iradeyi yok etmeye yönelik bir işgal girişimi olarak görmek gerekiyor. Şu bir gerçek ki Türkiye ve onun ortakları Efrîn’de başarılı olamayacaktır. Çünkü Sayın Öcalan’ın perspektifleri ve felsefesi ile yoğrulmuş Efrîn halkı sonuna kadar direnecek. 17 Şubat’ta gerçekleşecek Strasbourg mitinginde Efrîn direnişine ses katmak, onların kahramanlıklarını selamlamak, Kürdistan, Türkiye ve tüm dünyadaki devrimci demokrat ve aydınların önünde bir görev olarak durmaktadır. 

Necibe Qeredaxî (Jineoloji Komitesi üyesi): 

Yürüyüşümüz Strasbourg’da son bulacak. Strasbourg’da sadece Kürtler mesaj vermeyecek, 17 ülkeden gelen devrimci demokrat kesimlerin temsilcileri de geldikleri ülke ve temsil ettikleri halkların mesajını iletecek. Bu anlamda mesaj vereceğimiz kesimler, arkamızdaki gücü ve desteği görmeli. 19 yıldır esaret altında tutulan Abdullah Öcalan’ın felsefesi etrafında toplanmış bu kadar insanın Strasbourg’da verecekleri mesaj çok önemli. Başta Güney Kürdistan Kürtleri ve tüm Kürtlere çağrım “Gelin Strasbourg’da buluşalım.” 19 yıldır Önderimiz etrafında örülen çemberi kıralım. Fiziki olarak Başkanımızı özgürleştirelim. Nasıl bir iradeyi sahip olduğumuzu dosta düşmana gösterelim. Özgürlük yolunda yürüyen halkımız ve ilerici insanlık için bir damla olabilmek için hep birlikte Strasbourg’a akalım. 

Sultan Oğraş (Şehit annesi): 

Strasbourg’da gerçekleştirilecek merkezi yürüyüşe tüm halkımızı davet ediyorum. Kürtler olağanüstü bir süreçten geçiyor. Önderliğimiz 19 yıldır esaret altında. Türkiye’nin Efrîn işgal girişimine dur demek için kimse evinde oturmamalı. Önderliğimizi özgürleştirene kadar hiçbir Kürt evinde oturmamalı. Bizi yok sayan bizim mücadelemize karşı Türk devletine destek sunan Avrupa kurumlarına karşı taleplerimizi haykırmak, Avrupa kurumlarının utançlarını yüzlerine haykırmak için her Kürt gelmeli. Gerilla, YPG ve YPJ ülkede kahramanca direniyor, biz direnen kahramanlarımıza ve şehitlerimize layık olmak için Avrupa’nın her alanını eylem alanına çevirmeliyiz. Bu çağrım sadece Kürtlere değil, solcusu demokratı ben insanım diyen herkesedir. Kırk yıldır bu hareket direniyor. Kırk yıldır her türlü hile ve oyuna rağmen bu mücadele bitirilemedi. Abdullah Öcalan’ın fikirleri ile yoğrulmuş bu mücadele bundan sonra da bitmeyecektir.   

Elmas Mihemed (Efrînli): 

Türkiye’nin Efrîn saldırılarını kabul etmediğimizi göstermek, ülkede direnen kahramanlarımızın direnişini selamlamak için yürüyoruz. Türkiye şunu bilmeli ki biz Efrîn’i kimseye yedirmeyiz. Dün Cindires’te kuzenim şehit düştü. Bu haberi aldıktan sonra bu yürüyüşe katılmamın ne kadar anlamlı olduğunu gördüm. Kuzenimin mirasına sahip çıkmanın en iyi yolu, onun uğruna canını verdiği davasına sahip çıkmaktır. Mücadelesine sahip çıkmaktır. Kürtler şu ana kadar başkalarının kurtuluşu için canını veriyordu. Kürt eski Kürt değil! Onun için ilk defa kendi geleceği için canını veriyor. Efrîn direnişini selamlamak onların verdiği mücadeleyi ve birliğimizi Avrupa ve dünyaya  göstermemiz için Avrupa’da yaşayan dört parçadaki Kürtlerin Strasbourg’da buluşması tek dileğimizdir. 

 

KAYNAK: YENİ ÖZGÜR POLİTİKA/ERKAN GÜLBAHÇE