Strasbourg'da Rojava ile Dayanışma Kolektifi kuruldu

Türk Devleti’nin Kürt halkına uyguladığı soykırım ve Rojava’ya yönelik işgal girişimine karşı dayanışma büyürken, Strasburg’da onlarca parti ve oluşum ‘Rojava ile Dayanışma Kolektifi’ni kurdu.

 

İşgale karşı Avrupa’nın dört bir yanındaki farklı siyasi parti ve kuruluşların Kürtler ve Rojava’daki diğer halklarla dayanışma çabalarına Fransa’nın Strasburg şehrinden de destek geldi. Siyasi parti, sivil toplum kuruluşları ve sendikaların da bulunduğu kurum ve kuruluşlar, Fransa’nın Strasburg kentinde bir toplantı düzenleyerek, ortak mücadele kararı aldı.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde yapılan toplantı sonrasında ‘Solidarité avec le Rojava’ (Rojava ile Dayanışma) kolektifi, yayınlanan ortak bir metinle ilan edildi.

BİLGİLENDİRME ÇALIŞMALARI HIZLANDIRILACAK

Metinde, katliam ve soykırıma karşı Kürt halkı ile dayanışmanın ötesine geçilerek, Türk Devleti’ne karşı daha etkin eylemlerin organize edileceği belirtildi. Kolektifin metninde, Avrupa Parlamentosu (AP) başta olmak üzere, Strasburg’da bulunan Avrupa kurumları ile hızlı şekilde görüşülerek, Türkiye’ye karşı yaptırımların acilen devreye konulması için baskı uygulayacakları belirtildi.

Avrupa halklarının Kürt halkına karşı uygulanan katliam ve soykırım girişiminden yeterli düzeyde bilgi sahibi olmadığına dikkat çekilen metinde, buna karşı etkin bir medya çalışması yürütüleceği vurgulandı.

Metinde, başta Fransız hükümeti olmak üzere, Fransa parlamentosunda yer alan siyasi parti temsilcileriyle görüşülerek, acilen adım atılması yönünde baskı oluşturulacağı kaydedildi. Kolektifin kuruluş metninde, Kürt halkının esas aldığı birlikte yaşam, ekolojist ve cinsiyet eşitlikçi paradigmanın, Ortadoğu’daki çözümün anahtarı olduğunun altı çizildi.

‘KÜRT HALKINA SOYKIRIM İNSANLIĞIN UTANCIDIR’

Kürt halkının DAİŞ’e karşı binlerce şehit verdiği kaydedilen metinde, Avrupa halklarının da olan bu zaferin özgür ve birlikte yaşamın zaferi olduğu ifade edildi. Kürt halkına karşı uygulanan soykırımın insanlığın utancı ve insanlık suçu olduğuna dikkat çekilen metinde, herkesin ayağa kalkarak katliam ve soykırıma karşı mücadele etmesi çağrısı da yer aldı.

Rojava ile Dayanışma Kolektifinin toplantısına şu kurum ve partiler katıldı: Avrupa Ekoloji ve Yeşiller Partisi (EELV), Fransız Komünist Partisi (PCF), Halklar Arasında Dayanışma ve Irkçılık Karşıtı Hareketi (MRAP), Ulusal İş Konfederasyonu (CNT), Kürt Halkının Dostları Derneği (Les Amis du peuple kurde), Yeni Antikapitalist Parti (NPA), Attac Strasburg, Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK), DİDİF, Strasburg Alevi Kültür Merkezi, Kültürlerarası Vatandaşlık Hareketi (ASTU), MCAS ve D’ailleurs Nous Sommes D’ici, Partizan.