Strasbourg’da Tecride Karşı Yaşam Platformu kuruldu

Leyla Güven’in 128 gün önce başlattığı tecride karşı süresiz-dönüşümsüz açlık grevinin Strasbourg ayağında 89’uncu güne girilirken, Türkiyeli hareketlerin de katılımıyla ‘Strasbourg Tecride Karşı Yaşam Platformu’nun kuruluşu ilan edildi.

Fransa’nın Strasbourg şehrinde süren ‘direnişe ses vermek’ şiarıyla kurulan platformun açıklamasında, AKP-MHP faşizmine karşı ortak eylemliliklerin yükseltileceği vurgusu yapıldı.

TEMSİLCİLERİN KATILIMIYLA DUYURULDU

Tecride Karşı Yaşam Platformu aralarında Demokratik Kürt Toplum Kongresi (DKTM), ATİK-Strasbourg, DİDF-Strasbourg, Fransa Partizan ve Strasbourg Alevi Kültür Merkezi (AKM) temsilcilerinin katıldığı bir basın açıklamasıyla duyuruldu. Açıklamaya 89 gündür açlık grevinde olan Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCDK-E) Eşbaşkanı Yüksel Koç da katıldı.

Platform adına açıklamayı yapan Mehmet Kılınç, “Esasında burada zaten bir duyarlılık vardı. Devrimci demokratik kurumlar olarak bu açlık grevini elimizden geldiğince sahipleniyorduk. Bugün bunu merkezi bir hale sokmuş oluyoruz artık” diye konuştu.

Platform olarak tecride karşı direnişi büyütmek amacıyla eylemliliklerin yükseltileceğini söyleyen Kılınç, buna ilişkin bir eylem takviminin önümüzdeki günlerde oluşturulacağını kaydetti.

SESLERİNİN DAHA FAZLA DUYURULMASI İÇİN EYLEMLİLİKLER YÜKSELTİLECEK

HDP Milletvekili Leyla Güven’in 8 kasım’da başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi direnişinin Avrupa başta olmak üzere tüm dünyada büyük ses getirdiğinin altını çizen Kılınç, direnişinin bir ayağının da 89 gündür açlık grevinin sürdüğü Strasbourg olduğuna dikkat çekti. 89 gün boyunca kurumlar olarak direnişi sahiplendiklerini söyleyen Kılınç, direnişin bundan sonra da dünya kamuoyuna daha fazla duyurulması için çalışacaklarını vurguladı.

“Her gün, her an kötü bir haber alacağımız noktasındaki tereddütlerimize sessiz kalmayarak sesimizi daha fazla çıkartacağız” diyen Kılınç, platform olarak direnişin kendi direnişleri olduğunu ifade etti.

KOÇ: ÖNÜMÜZDE İKİ YOL VARDI; FEDAİ EYLEMİ SEÇTİK

Strasbourg Tecride Karşı Direniş Platformu’nun kuruluşunu selamlayan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç ise, tecridin tüm halklara karşı olduğunu vurguladı. Tecridin kırılmasıyla Türkiye’deki halklara ve demokratik kesimlere yönelik faşizan AKP-MHP rejiminin de darbe alacağını dile getiren Koç, devrimci-demokrat ve sosyalistlerin desteğinin önemine işaret etti.

İmralı tecridinin ağırlaştırıldığı dönemde Türkiye’de barış isteyen kesimlerin maruz kaldığı baskıları hatırlatan Yüksel Koç, Alevi temsilcilerin son dönemde maruz kaldığı baskı ve tutuklamalara da dikkat çekti. Faşist AKP-MHP ittifakının tüm halkları hedef aldığını dile getiren Koç, “Bizim önümüzde iki yol vardı; ya bu onursuz yaşamı kabul edecektik ya da onurlu bir yaşam için böyle bir fedai eylemi seçecektik” diye konuştu.

TÜM KESİMLERİN SAHİPLENMESİ ÇAĞRISI

Tecride karşı direnişlerinin her alanda ses getirdiğinin altını çizen Koç, vicdan sahibi herkesin faşizme karşı bu mücadeleyi desteklemesinin önemli olduğunu belirtti.

Türk devlet faşizminin sözcülerinden Süleyman Soylu’ya ithafen ‘soysuz’ terimini kullanan Koç, Kürdistan’da katliamların yapıldığını ve halkın ‘Kürdistan’dan kovulmak’ istendiğini hatırlattı.

Koç, tüm bu faşist politikalara karşı Kürtlerin, Alevilerin ve devrimci-demokrat sosyalistlerin mücadelesinin birleşmesiyle başarıya ulaşılacağını vurguladı. Mücadelelerinin insanlık için olduğunu söyleyen Koç, kazanacaklarına olan inancını paylaştı.

Yerel seçimlere de değinen Koç, Kürdistan’da HDP’nin kazanmasının, Türkiye kentlerinde ise AKP-MHP faşizminin kaybetmesinin önemli olduğunu dile getirdi.

Koç, tecride karşı direnişin tüm kesimlerce sahiplenilmesi çağrısı da yaptı.

PLATFORMUN YAZILI AÇIKLAMASI

Strasbourg Tecride Karşı Yaşam Platformu’nun kuruluşuna dair yazılı açıklaması şöyle:

“TECRİTE KARŞI VERİLEN MÜCADELE, BİZİM MÜCADELEMİZDİR!

Leyla Güven’in Abdullah Öcalan üzerindeki tecritin, avukat ve ailelere getirilen görüş yasağının kaldırılması talebiyle 7 Kasım 2018 tarihinde bedenini açlığa yatırması ile başlayan ve giderek büyüyen bir mücadele Türkiye, Kürdistan ve Dünya’nın birçok şehrinde devam etmekte. PKK Lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan ağır tecrit koşullarını protesto etme amacıyla başlayan bu süresiz ve dönüşümsüz açlık grevleri; devrimci/sosyalist/demokrat ve yurtsever kesimlerin sahiplenmesi ile daha geniş bir yelpazeye yayılmış durumdadır.

Faşist devletin topyekûn saldırısına karşı, birlikte mücadeleyi büyütmek bugün daha zorunludur. Her çıkan muhalif sesi susturmaya çalışan, hapishaneleri yurtsever/devrimci tutsakların yanı sıra yazar, akademisyen, öğrenci gibi muhaliflerle doldurmaya devam ediyorlar. Toplumu bir bütün imha, inkar ve tecrit cenderesine sokmuş durumdalar. Strasbourg’da bulunan devrimci/demokrat kurumlar olarak bu saldırı dalgasının karşısında durabilmek adına bir araya gelerek, “Strasbourg Tecride Karşı Yaşam Platformu”nu oluşturmuş bulunmaktayız.

Sürdürülen dönüşümsüz ve süresiz açlık grevi eylemleri kritik bir aşamaya gelmiş bulunuyor. Direnişçilerin hayati tehlikesinin giderek arttığı bu koşullarda beklemek, onların ölümünü hızlandırmak demektir. Emperyalist-Kapitalist Avrupa ülkeleri sessizliklerini sürdürüyorlar. Faşist TC’ye her fırsatta desteklerini açıklayan ve açık/gizli anlaşmalarla ilişkilerini sürdüren Avrupa Burjuvazisi yaşanacak ölümlerden sorumludur. Bizler Platform olarak, gerçek niteliklerini bilmekle beraber; esasta Avrupa Kamuoyunu sürdürülen direnişlerden haberdar ederek, faşist TC üzerinde bir baskı yaratmayı amaçlamaktayız. Önümüzdeki günlerde yapacağımız etkinlikleri kamuoyuna duyuracağız, tüm duyarlı kesimlerin, yoldaşlarımızın ve dostlarımızın yapacağımız etkinliklere katılacağını umuyoruz. Kritik günler başlamıştır, kalıcı rahatsızlıklar yaşanabilir, şimdi susma değil harekete geçme zamanıdır. Bir şeyler yapacaksak şimdi yapacağız!

17 MART’TA YAPILACAK YÜRÜYÜŞE ÇAĞRI

KCDK-E tarafından 17 Mart 2019/ Pazar günü düzenlenecek yürüyüş ve mitingi platform olarak destekliyoruz. Tüm halkımızı bu yürüyüşe davet ediyoruz. Devamında Platform olarak yapacağımız etkinlikleri kamuoyu ile paylaşacağız.

-TECRİTİ KIRALIM, FAŞİZMİ YIKALIM!

-DİRENİŞ KAZANACAK, FAŞİZM KAYBEDECEKTİR!”