Strasbourg’daki açlık grevi: AP ve AK’de çok sayıda görüşme

Öcalan’a yönelik tecride karşı Fransa’nın Strasbourg şehrinde 33’üncü gününe giren açlık grevi eylemi kapsamında bu hafta AP üyesi çok sayıda parlamenterle görüşülürken, AK nezdindeki daimi temsilciliklere de bilgilendirme amaçlı dosyalar sunuldu.

17 Aralık’ta başlayan süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde Öcalan’a yönelik tecridin sonlandırılması hedeflenirken, AK’ye bağlı İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) de acilen İmralı adasına giderek Öcalan’ın durumuna ilişkin detaylı bir bilgilendirme yapılması da isteniyor. Ayrıca Türk devletinin Nisan 2015’ten bu yana sadece iki kez ve çok kısa süreli aile görüşüne izin verdiği gerçeği dikkate alınarak, dayatılan tecridin tümüyle kırılması için AK ve CPT gibi kurumların bugüne kadarki sessiz tutumlarını sonlandırmaları isteniyor.

TECRİDE KARŞI ÖZGÜRLÜK İSTENDİ

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Strasbourg’da bu hafta yapılan 2019’un ilk oturumları vesilesiyle birçok parlamenterle görüşmeler de yapıldı.

Pazartesi gününden bu yana yapılan görüşmelerde, Kürt Halk Önderi’ne yönelik tecridin ağırlaştırılmasının Türkiye’deki diktatöryal siyasal atmosferin güçlendirilmesiyle paralel geliştiğine dikkat çekildi. Aralarında eylemcilerden KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç ile HDP eski Milletvekili Dilek Öcalan’ın da olduğu heyetlerin yaptıkları görüşmelerde, AP üyelerinin Avrupa devletlerinin sessizlikleriyle tecrit ve baskı politikalarını onaylayan tutumlarına karşı duyarlı olmaları da talep edildi.

Açlık grevinde bugün 72’inci gününe giren Leyla Güven’in durumuna da dikkat çekilen ziyaretlerde, Güven’in bir seçilmiş olarak Türkiye ve Kürdistan’daki sorunların çözümünün Öcalan’ın rolünü oynayabilmesinden geçtiği için böylesi bir eylemde olduğunun altı çizildi.

Avrupalı parlamenterlerin birçoğu tecride karşı eyleme destek verirken, bazı parlamenterler ise Salı günü AP’de ‘Öcalan’a özgürlük’, ‘Abdullah Öcalan’a yönelik tecride son’ ve ‘Leyla Güven’e özgürlük’ yazılı dövizler açtıkları bir eylem düzenlemişlerdi. Aynı gün HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın da katıldığı bir basın konferansına çok sayıda AP üyesi de katılarak, tecride son verilmesi talebini dile getirmişlerdi.

GÖRÜŞÜLEN PARLAMENTERLER

Bu haftaki AP ziyaretleri kapsamında görüşülen AP üyesi parlamenterler şunlar: Alman Yeşiller Partisi üyesi Rebecca Harms, İspanya’nın Katalonya bölgesinden Josep-Maria Terricabas ve Jordi Sole, Alman bağımsız parlamenteri Hans-Olaf Henkel, Kıbrıs’tan Takis Hadjigeorgiou, Fransız Yeşiller Ekoloji Avrupa (EELV) üyesi Pascal Durand, Fransız Sol Parti (Parti de Gauche) üyesi Marie-Pierre Vieu, İngiliz İşçi Partisi üyesi Julie Ward, İspanyol sol parti Podemos’tan Miguel Urban Crespo, İspanya’dan Ana Miranda, Kuzey İrlandalı Martina Anderson, Fransız parlamenterler Marie-Christine Vergiat ve José Bové, İngiltere ve Galler Yeşiller Partisi üyesi Jean Lambert ve Portekizli sosyalist parlamenter Ana Gomes.

AK NEZDİNDEKİ GİRİŞİMLER SÜRÜYOR

Öte yandan önümüzdeki hafta Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) oturumları vesilesiyle AK nezdinde birçok görüşme yapılması bekleniyor.

Bu hafta içinde ise, AK üyesi 45 ülkenin Strasbourg’da bulunan daimi temsilciliklerine Öcalan’a yönelik tecrit ve buna karşı devam eden süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerine ilişkin dosyalar veriliyor. Birçok ülkenin temsilciliklerine dosyalar sunulurken, bu amaçla ziyaretlerin devam edeceği bilgisi verildi.

Eylemciler geçtiğimiz hafta İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) yetkililerine taleplerini iletirken, dün ise HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş ve HDP Temsilcisi Fayik Yağızay, AK İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatović ile görüşmüşlerdi. Görüşmede

Öcalan’a yönelik mutlak tecrit ve Leyla Güven’in yanı sıra cezaevleri ile Strasbourg ve diğer kentlerde onlarca gündür süren açlık grevlerine dikkat çekilmişti.