Strasbourg’daki eylemciler: Esareti hazmedemiyoruz

Kürt Halk Önderi için Strasbourg’da düzenlenen açlık grevine katılan milletvekilleri Nursel Aydoğan ve Faysal Sarıyıldız ile sanatçılar Amele ve Garip Nurhak, tecride karşı CPT’nin sessiz kalamayacağına dikkat çektiler.

İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) acilen İmralı’ya giderek Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yaşam koşulları hakkında bilgi vermesi amacıyla başlatılan açlık grevine birçok halkı temsilen onlarca kurum temsilcisi ve şahsiyetler katıldı. Açlık grevinde yer alan milletvekilleri Nursel Aydoğan ve Faysal Sarıyıldız ile sanatçılar Amele ve Garip Nurhak, görüşlerini ANF’yle paylaştı.

AYDOĞAN: KÜRT HALKI TECRİT NEDENİYLE SON DERECE KAYGILI

HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan ise, CPT’nin 1999 yılından bu yana dönem dönem İmralı’ya giderek Öcalan’ın durumunu yerinde izlediğini hatırlattı. Ancak son 3 yıldır Öcalan üzerinde ağırlaştırılmış bir tecrit uygulandığını söyleyen Aydoğan, “Kürt halkı bu tecrit nedeniyle son derece kaygılı, endişeli. Kendisinden haber alınamaması nedeniyle bu endişeyi çok yüksek düzeyde yaşıyor. O nedenle bugün burada CPT’nin önünde bir kez daha İmralı’ya gitmeye, oradaki koşulları incelemeye ve sonuçlarını paylaşmaya davet etmeye geldik” dedi.

Aydoğan, CPT’nin kendisine yüklenen bu görevi gereği gibi yerine getirmesini umduklarını vurgulayarak, edinilecek bilgilerin de acilen paylaşılması gerektiğini dile getirdi.

NURHAK: ESARET ALTINDA OLMASINI HAZMEDEMİYORUZ

Öcalan’ın 20 yıla varan esaretini kabul etmediklerinin altını çizen Sanatçı Garip Nurhak, “bir halkın önderi olarak esaret altında olmasını hazmedemiyoruz” dedi.

Özellikle son yıllardaki ağır tecride karşı açlık grevine katıldığını söyleyen Nurhak, İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) derhal harekete geçmesini beklediklerini ifade etti. Nurhak, Öcalan’ın özgürlüğünü savunmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

SARIYILDIZ: TÜRKİYE CPT’NİN NORM VE DEĞERLERİNİ AYAKLAR ALTINA ALIYOR

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ise, Avrupa’nın birçok ülkesinde başlatılan açlık grevlerine dikkat çekerken, CPT’nin Öcalan’ın durumuna ilişkin halkı bilgilendirme gibi bir zorunluluğu olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin şu anda CPT’nin kabul ettiği norm ve değerleri ayaklar altına alarak tecridi sürdürdüğünü vurgulayan Sarıyıldız, Öcalan’ın milyonların iradesi olduğunu ve bunun da Erdoğan rejimince tehdit olarak görüldüğünü söyledi.

Türkiye’de tam bir faşist düzen kurulduğunu hatırlatan Sarıyıldız, “Son üç yılda faşizmde olabilecek herşey Türkiye’de oldu. Kuzey Kürdistan kentleri yerle bir edildi” dedi. Türkiye’nin şu anda dünyadan yalıtıldığını ve ekonomik krizin derinleştiğini kaydeden Sarıyıldız, bundan dolayı işgal saldırılarının ve katliamların olduğunu söyledi.

Sarıyıldız, Avrupa’nın Türkiye’nin Kürtlere karşı işlediği insanlık suçuna ortak olmasına karşı açlık grevinde olduklarının altını çizdi.

AMELE: TEK ÇÖZÜM ÖCALAN’A BARIŞ ELİ UZATMAK

Açlık grevine katılan tiyatro sanatçısı Amele de, 20 yıldır devam eden esarete karşı Kürtlerin ve dostlarının Avrupa’da her türlü eylemle buna karşı durduğunu söyledi. Amele, “Ama başta Avrupa Birliği olmak üzere hepsi kulaklarını tıkadılar ve üç maymunu oynadılar. Ve biz bunu asla kabul etmedik. Bizler sonuna kadar direneceğiz” dedi.

Sanatçı Amele, Türkiye’de çözüm isteniyorsa bunun tek yolunun Öcalan’a barış elini uzatmak olduğunun söylerken, Ortadoğu’daki tüm farklılıkların ve azınlıkların haklarının garantisinin de Öcalan olduğunun altını çizdi. Amele, eylemlerinin Öcalan’ın özgürlüğüne kadar devam edeceğini de sözlerine ekledi.