Strasbourg’dan ‘31 Mart’ta cevaplarını alacaklar’ mesajı

Strasbourg’da başlatılan süresiz-dönüşümlü açlık grevcileri akşam düzenlenen bir panele katıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek amacıyla düzenlenen açlık grevine karşı sessizliği protesto etmek amacıyla Strasbourg’da kitlesel süresiz-dönüşümlü açlık grevi eylemi birinci gününü geride bıraktı.

Fransa’nın başkenti Paris’in Evry, Creil, Villier le Bel, Marsilya, Draguinignan, Bordeaux, Montpellier, İsviçre’nin Solothurn, Arau, Basel, Zürih, Cenevre, Lozan, Bern, Luzern, Almanya’nın Stuttgart, Düsseldorf, Saarbrücken, Darmstad, Berlin, Hamburg, Hannover, Köln, Duisburg, Dortmund, Essen ve Belçika’nın birçok kenti ile PYD, Tevgera Ciwanên Şoreşger, Şengal Meclisi ve TEV-ÇAND üyelerinin de olduğu 250 kişinin katıldığı süresiz-dönüşümlü açlık grevi birinci günün geride bıraktı.

Gün boyunca Strasbourg’daki Avrupa Parlamentosu (AP) önünde eylem düzenleyen kitle akşamı ise Freiburg kentindeki bir salonda konakladı.

Akşam saatlerinde ise HDP eski milletvekili Ertuğrul Kürkçü ile TJK-E Aktivisti Neslihan Dersim’in panelist olarak katıldığı bir panel düzenlendi.

Panelde konuşan TJK-E aktivisti Dersim, “Tecritti kıralım faşizmi yıkalım” sloganı ile başlatılan açlık grevi direnişlerine dikkat çekti.

Açlık grevi direnişçilerinin ve fedai eylemlerle şehit düşen devrimcilerin sesleri olmak için bu eylemin düzenlendiğini belirten Dersim, “Bu eylem sonraki haftalarda Avrupa Konseyi önünde kitlesel olarak 5’er günlük dönüşümlü-süresiz ve uzun sürecek bir eylemdir” diye konuştu.

‘ÖNEMLİ OLAN AÇLIK GREVLERİNİN NEDENLERİDİR’

Panelde söz alan siyasetçi Ertuğrul Kürkçü ise, şunları belirtti:

“Bugün başlatmış olduğunuz açlık grevi eyleminizi yürekten kutluyorum. Bugün açlık grevinde olan binlerce insanın sesi olmanız onur vericidir. Bugün Türkiye’yi yönetenler üç maymunu oynayarak yokmuş gibi davranıp bu eylemi başarısızlığa uğratacaklarını sanıyorlar.

Ancak sizler bugün bu sesleri bütün dünyaya duyuracaksınız buna inanıyorum. Bugün bizim için önemli olan açlık grevlerinin nedenleridir. Bugün yapılan açlık grevinin kişisel hiçbir talebi yoktur. Tek ortak bir talep vardır. Abdullah Öcalan’ın üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin kaldırılmasıdır.

Bu eylemin boşa çıkarılması için birçok hamle yapıldı. Ancak direnenler bu hamleleri boşa çıkardı.”

Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin Türkiye’de bir dönemin kapatılıp, savaşa doğru giden yeni bir sürecin başlangıcı olduğunu da söyleyen Kürkçü, “Yarın ve daha sonra Avrupa kurumlarına eylemlerinizi yansıtmaya çalışıyoruz. Almanya’da, İsveç, Yunanistan’da bütün siyaset insanları ile konuşma fırsatı buldum. Avrupa’daki genel kamuoyu muhalefet partiler, medya ve akademi mesajımızı almış ve anlamıştır ancak harekete geçilmemektedir.

Hükümetler Tayyip Erdoğan’ın yaratmış olduğu ortamdan kaynaklı susmayı tercih etmiştir. Türkiye Almanya, Amerika ve Fransa ile ticari ilişkilerini öne sürerek bu ülkeleri sessiz kalmaya zorluyor. Bizler muhalefet partileri ile görüşmeye ve eylemlerimizi anlatmaya devam edeceğiz. Her birey en küçük bir topluluktan, sendikalara, partilere gidebilmeli ve derdimizi sözlü yazılı anlatmalıyız. Bugün Leyla Güven kritik aşamayı geçmiştir. Her an bizler için çok önemlidir. Türkiye şunu bilmelidir, 31 Mart’ta cevaplarını alacaklardır. Eğer mevcut duruma çözüm olmazsa bile biz çözüm yolu için ne gerekiyorsa yapacağız ve karanlık bir dönemi bitirip yeni bir dönemin başlangıcını yapacağız” diye konuştu.

Konuşmalardan sonra panel “Bijî Serok Apo”, “Biji berxwedana zindanan”, “Jin, Jiyan, Azadî” ile sona erdi.