Strasbourg direnişi: AABK ve Fransız parlamenterden destek

Strasbourg’da da devam eden süresiz döşümsüz açlık grevi eyleminin 57’nci gününde Fransız parlamenter François Pupponi’in yanı sıra Alevi temsilcilerinin destek ziyaretleri öne çıktı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride karşı Strasbourg’da başlatılan süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde kararlı duruş devam ederken, yoğun destek ziyaretleri de sürüyor.

Gün içerisinde Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Genel Sekreteri Bülent Ant ve kurum üyelerinden oluşan bir grup, açlık grevi eylemcilerini ziyaret etti.

AABK SEKRETERİ: İNSANLIKTAN UZAK ZİHNİYETİ TEŞHİR ETTİNİZ

Ziyarette söz alan Bülent Ant, ‘sözün bittiği noktaya gelindiğini’ belirterek, eylemcilerin talebinin son derece insani bir talep olduğunu söyledi. Açlık grevcilerinin kutsal bir eylem yürüttüklerini dile getiren Ant, eylemcilerin bu talebi yerine getirmesi gereken zihniyetin  ise onurdan, vicdandan ve adaletten yoksun olduğunu vurguladı. Karşı zihniyetin; Kürtleri, Alevileri ve ezilenleri her fırsatta yok etmek istediğini vurgulayan Ant, Alevilerde ‘canın‘ çok önemli olduğunu belirterek, kendi canlarını ortaya koyan eylemcilerin eylemleriyle insanlıktan uzak bu zihniyeti teşhir ettiklerini söyledi.

Bülent Ant sözlerine şu şekilde devam etti: “Verilen bu mücadele+ çok onurlu bir mücadele. Ama biz böyle bir birikimin, böyle bir tecrübenin, halkının kendisine ihtiyaç duyduğu bu dönemde böylesi bir dönemde bedenini bu insanfsızlığa teslim etmesini kabul etmiyoruz.”

Verilen mücadeleye saygı duyduklarını ama bu birikimin kolay kolay yetişmediğini dile getiren Bülent Ant, vicdanlı insanların nezdinde bu eylemin mesajını net şekilde verdiğinin altını çizdi. Ant, eylemcileri canı gönülden selamladıklarını ama alanlara dönerek bu eylemliliklere devam etme talebinde bulundu.

‘ÖLÜM DE OLSA BİAT EDİLMEYECEK’

Ziyarette söz alan KCDK-E Eşbaşkanı ve eylemci Yüksel Koç ise, eylemciler olarak kendilerini en iyi anlayanların Aleviler olduğunu düşündüklerini söyledi. Yüksel Koç, Aleviler için Hızır günleri olduğunu hatırlatarak, Kerbela’da Hz. Hüseyin’in, Muaviye’ye boyun eğmediğini söyledi. Muaviye’nin Hüseyin’e biat etmesini ve biat ederse kendilerini serbest bırakacağını söylediğini dile getiren Yüksel Koç, eylemciler olarak ölüm de olsa biat etmeyeceklerini ve direnişlerini sürdüreceklerini vurguladı. Direnişlerini çağın güncellenmiş Kerbalası olduğunu söyleyen Koç, çağın Muaviye’sinin ve Hüseyin’inin ortada olduğunu söyledi.  

Yüksel Koç, Kürt Halk Önderi’ne uygulanan ağırlaştırılmış tecridin sadece Kürt Halkına değil, demokrasi ve özgürlük isteyen her kesime ve inanca uygulandığını söyledi. Tecritle Kürt halkına onursuz bir yaşam dayatıldığını vurgulayan Koç, onurlu bir yaşam için bu tecridi ortadan kaldırmaya kararlı olduklarının altını çizdi.

FRANSIZ PARLAMENTERDEN DESTEK ZİYARETİ

Gün içerisinde Kürt halkı ve dostlarının ziyaretlerinin yanı sıra Fransız parlementerlerin ziyaretleri de devam ediyor. Bu parlementerlerden birisi olan François Pupponi, gün içerisinde eylem yerine gelerek, eylemcileri ziyaret etti.

Eylemciler, ilerleyen sağlık sorunlarının beraberinde getirdiği fiziksel engeller nedeniyle, doktorların müdahalesiyle yataklarına bağlanmış şekilde eylemlerine devam ediyor. Fransız parlementer François Pupponi, eylemcileri yataklarında ziyaret ederek, sağlık durumlarını ve taleplerini kendilerinden dinledi.

Ziyaret sonrası yaptığı kısa açıklamada kendisinin Kürt halkı ile dostluğunun yıllara dayandığını belirtten Pupponi, eylemcilerin taleplerini Fransız Ulusal Meclisi’nde dile getireceğini ve sorunun çözümü için elinden geleni yapacağını söyledi. 

Pupponi, 1997-2017 yılları arasında Sarcelles Belediye Başkanı olarak görev yapmıştı. 2017 yılında Ulusal Meclis’e seçilen Pupponi, 2018 yılında üyesi olduğu Sosyalist Parti (PS) grubundan ayrılarak, Özgürlükler ve Bölgeler (LT) adlı meclisi grubuna dahil olmuştu.