Strasbourg’da ‘Tecrit ve Öcalan’ın konumuna’ ilişkin panel

Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi’nin organize ettiği ve 8’inci yılına giren Özgürlük Nöbeti’nin yıl dönümü nedeniyle Strasbourg’daki etkinlikler kapsamında ‘Tecrit-açlık grevi-Öcalan’ın konumu ve mesajı” başlıklı bir panel düzenlendi.

Fransa’nın Strasbourg kentinde 25 Haziran 2012 tarihinde Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi tarafından başlatılan Öcalan’a Özgürlük Nöbeti’ni hafta içerisinde çok sayıda Kürt kurum temsilcisi devraldı. Ayrıca hafta içerisinde çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Etkinlikler kapsamında Strasbourg Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde siyasetçi Mustafa Sarıkaya, HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatlarından Mazlum Dinç’in konuşmacı olduğu bir panel düzenlendi. “Tecrit-açlık grevleri-Öcalan’ın konumu ve mesajı” başlıklı panelde, son dönemde yaşanan gelişmeler ele alındı.

Panelde konuşan siyasetçi Mustafa Sarıkaya, kendisinin de eylemci olduğu süresiz açlık grevini değerlendirdi. Israr ve kararlılık sonucu Kürt Halk Önderi üzerindeki tecridin bir nebze de olsa kırıldığını belirten Sarıkaya, açlık grevinin bedeller sonucu başarıya ulaştığını sözlerine ekledi.

‘ÖCALAN’SIZ ÇÖZÜM MÜMKÜN DEĞİL’

Mustafa Sarıkaya dört parça Kürdistan’da sürdürülen mücadeleye de değinerek, Kuzey ve Güney Kürdistan’da sürdürülen büyük bir savaşın söz konusu olduğunu vurguladı. Türk devletinin KDP destekli Güney Kürdistan işgaline değinen Sarıkaya, bu işgal ile Rojava Devrimi’ni sona erdirmenin hesaplandığının altını çizdi. Kürt halkının bir an önce yaklaşmakta olan bu savaşın bilincine varması gerektiğini dile getiren Sarıkaya, sözlerine şöyle devam etti: “Savaş her alanda devam ediyor. Herkes anlıyor ki, Öcalan’sız bir çözüm mümkün değil. Çünkü tek çözümü o sunuyor.”

‘MÜCADELE ALANLARI GENİŞLETİLMELİ’

Türk devletinin tüm olanaklarını seferber ederek Kürt halkı ve mücadelesine karşı topyekûn bir savaş yürüttüğüne dikkat çeken Mustafa Sarıkaya, buna karşı ise Kürt Özgürlük Mücadelesi’nin tarihi bir direniş sürdürdüğüne değindi. Kürtlerin ittifaklar geliştirmesi gerektiğinin altını çizen Sarıkaya, mücadelenin her alana yayılması gerektiğini, gevşetmeden mücadele alanlarını genişletmenin zorunlu olduğunu ifade etti.

‘KARDEŞ KAVGASI DEĞİL, İHANET VAR’

Güney Kürdistan’da KDP destekli derin bir işgal girişiminin olduğunu belirten Sarıkaya, “Kardeş kavgasından bahsediliyor. Böyle bir şey yok. Kardeş kavgası değil, ihanet var” dedi. Son dönem gelişmelerinin Kürt kırımının adım adım hazırlığının yapıldığını gösterdiğini söyleyen Sarıkaya, bunun Türk devletinin bir hesabı olduğunu, Kürt halkının bıçak altında yaşamaya devam ettiğini ifade etti. Sarıkaya, Kürt halkının çekilen acıları unutmadan, zafere ulaşmak için mücadelesine devam etmesi gerektiğine değindi.

‘KÜRDİSTAN AVRUPA VE ABD’NİN SİLAHLARIYLA YIKILIYOR’

Panelde konuşan HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca ise, tecridin açlık grevleri sonucunda belli düzeyde kırıldığına dikkat çekti. Kürt halkının mücadele tarihine değinen Uca, Öcalan’ın mücadele tarihinin en önemli simalarından birisi olduğunu ifade etti. Dünyanın Kürt halkının acılarını görmezlikten geldiğini dile getiren Feleknas Uca, buna rağmen Kürt halkı verdiği tarihsel mücadele ile kendisini dünya sahnesinde görünür kıldığını vurguladı.

Kürdistan topraklarının Kürtsüzleştirilmeye çalışıldığına dikkat çeken Uca devamında, “Savaşın sürdüğü tüm cephelerde Kürdistan, Avrupa ve Amerika silahlarıyla yıkılıyor. Avrupa ve ABD bu ikiyüzlü siyasetinden vazgeçmelidir” dedi. Medya Savunma Alanları’na yönelik işgal girişimine değinen Feleknas Uca, bunun tümden Güney Kürdistan’ın işgali olduğunun bilinmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türk devletinin Kürtler karşısında savaşı devam ettirmek için otoriter ve faşist bir sistem geliştirdiğine dikkat çeken Uca, Kürt mücadelesini yok etmek için akıl almaz ittifaklar geliştirildiğini belirtti. Kürdistan mezarlıklarında kimliği tespit edilemeyen birçok Kürt bireyinin olduğunu söyleyen Uca, her gün çok sayıda Kürdün katledildiğini dile getirdi.

Kürt Halk Önderi’nin verdiği mesajları algılayamadıkları özeleştirisini yapan Uca, “Kürt halkı olarak sürgünü ve katliamı normalleştiriyoruz. Avrupa bile Kürtleri aralıksız kriminalize ediyor. Türkiye’ye şirin gözükmeye çalışıyor. Buna karşı bizim mücadeleyi büyütmemiz gerekiyor. Avrupa’ de vereceğimiz güçlü mücadele ile ancak bu siyasetin önüne geçebiliriz”.

Uca sözlerinin devamında birlik olarak, mücadelenin büyütülmesini isterken, “Ortadoğu’nun özgürlük modeli İmralı’dadır. Demokrasinin yolu İmralı’dan geçer” diye konuştu.

Öcalan’ın avukatlarından Mazlum Dinç ise, Öcalan ile görüşmelerinde verilen mesajlara değindi. Öcalan’ın mesajlarının iyi anlaşılması gerektiğini belirten Dinç, 18 Haziran tarihindeki son görüşmeleri hakkında bilgi verdi. Dinç, “18 Haziran’daki son görüşmemizde Sayın Öcalan bir mektup yazmıştı. Devlet görüşmemizden sonra ise başka bir kişiyi adaya göndermiş. Mektubu onun eliyle yayınladılar. Yayımlandığı süreç, şekil ve yorumlanış biçimiyle mektup, çerçevesinin dışına çekildi. Sayın Öcalan HDP’nin siyaseti ve demokratik ittifak hakkında yazmıştı. Bunun ötesinde tartışılacak, bu çerçeve dışında görülecek bir mektup değildir” dedi.