Stuttgart’ta Kürt siyasetçilerin dördüncü duruşması

Almanya’nın Stuttgart kentinde dört Kürt siyasetçinin yargılandığı davanın dördüncü duruşması görüldü. Siyasetçiler, duruşma salonuna getirilene kadar onur kırıcı uygulamalara maruz kalmaya devam ediyor.

Kürt siyasetçiler Veysel S., Agit K., Evrim A. ve Özkan T. tutuklu, Cihan A. ise tutuksuz olarak yargılanıyor.

Davanın dördüncü duruşma saat 10.30’da Stamheim cezaevi salonunda başladı. Geçen hafta Cuma günü avukatların keyfi uygulamalara karşı yaptığı itiraz nedeniyle, cezaevinden mahkemeye gönderilen bir açıklama okundu. Açıklamada, Kürt tutsaklara dayatılan onur kırıcı muamelelere “güvenlik” kılıfı ile izahat getirildi.

Açıklamada, “Kaldıkları odanın içinde istenildiği zaman aranabilirler. Cezaevinden mahkeme salonuna kadar güvenli kontrol ve ince üst araması yapılması zorunluluktur” denildi.

Avukatlar müvekkillerinin mahkeme aralarında bekleme odasına götürüldükleri esnada çok abartılı aramalardan geçirildiği tepkisinde bulunmuştu.

Ayrıca görüş odasında avukat ile müvekkil arasında bölme camı konulması da tepki konusu olmuştu. Avukatlar, bu uygulamalara itiraz ederek mahkeme heyetinden açıklama istedi.

Agit K’nın avukatı Oswald mahkeme başkanına “Siz sadece bize kanunları söylüyorsunuz, biz bunu kabul etmiyoruz. Bunlar geçen hafta yaşanan durumu izah etmiyor” dedi.

Avukatlar, ziyaretçiler ve basın mensuplarının mahkeme salonuna girişi öncesi yoğun aramalardan geçirildiğine de dikkat çekti Mahkeme başkanı böyle bir kararları olmadığını söylemekle yetindi.

Oswald; Agit K.’nın Stammheim cezaevinden getirilirken ayaklarına zincir vurulduğunu ve içeri girmeden önce çıkarıldığını belirterek, bu uygulamanın neden yapıldığını sordu.

Mahkeme başkanı, “Bunu cezaevine sormak lazım, biz bunun neden böyle yapıldığını bilmiyoruz. Bu işlemlerin neden yapıldığını soracağım ve bu mahkemede cevaplayacağım” dedi.

Av.Oswald; Stammheim dışından getirilen Evrim A. ve Özkan T.’ye bu cezaevinde kalmadıkları için su verilmediğini ve bu durumun nasıl çözüleceğini de sordu. Mahkeme başkanı, avukatların su getirerek verebileceğini söyledi.

Duruşma davam ediyor.