Rojava devriminin yıldönümü kutlandı

Almanya’nın Stuttgart, Berlin, Kassel ve Dortmund kentlerinde düzenlenen etkinliklerle Rojava devriminin yıldönümü kutlandı.

Almanya’nın Stuttgart kentinde Rojava devrimi yıldönümü kutlandı.

Sömürgeciliğe, faşizme, ataerkil, kadın kırımı, ekolojik yıkım ve dünyanın her yerindeki bütün baskı biçimlerine karşı bir yürüyüş düzenlendi.

Kitle Lautenschlagerstrasse’de saygı duruşunun ardından yürüyüşe geçti. Yürüyüşte “Bi hevre serhildan” pankartı taşınırken sık sık "Bijî berxwedana Rojava", "Jin, jîyan, azadî", "Terörist Erdoğan", "Yaşasın enternasyonalist dayanışma” sloganları atıldı.

Eylemde yapılan konuşmalarda Rojava devriminin tüm halklar ve inançlar için umut olduğu vurgulanırken, Türk devletinin işgal saldırıları ve katliamlarının devam ettiği belirtilirken, işgal ve katliamlara karşı direnişinde devam ettiği vurgulandı.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de PYD ve Navenda Kurdistan Azad’ın organize ettiği yürüyüş saat 16:00 Hermannplatz’da başladı. Yürüyüşe Kürt, Alman, sosyalist ve birçok kurumun katıldı.

Bir dakikalık saygı duruşundan sonra kısa bir konuşma yapan Berlin PYD temsilcisi Süleyman Hajo Rojava devrimin ezilen halklar için umut olduğunu söyledi.

Kongre Star’ın açıklamasını okunması ve Berlin Gençlik Komünü’nün açıklaması ile devam eden etkinlikte Latin Amerikalar Bloğu ise “Şu anda Ortadoğu’da yine diktatörlük kurmuş durumda. Bizler sosyalist ve devrimciler olarak her zaman diktatörlüğe karşı mücadele edeceğiz. Rojava devrimi ile daha güçlendik. Bize çok şey öğreti” açıklamasında bulundu.

Die Linke Milletvekili Hakan Tas ise yaptığı açıklamada Rojava devrimini selamladı.

Yürüyüşün bitimimin de Berlin polisi kitleye saldırdı ve 5 kişiyi gözaltına aldı.

KASSEL

Almanya’nın Kassel kentinde bir salonda toplanan Kürdistanlılar, Rojava devrimini coşku ile kutladı.

TCŞ ve Kassel DKTM’nin çağrısıyla düzenlenen kutlama saygı duruşu ile başladı.

Rojava devrimine ilişkin kurumların konuşmaları ardından yerel sanatçıların sahne almasıyla müzik dinletisi ve halaylarla kutlama devam etti.

Kutlama sloganlarla sona erdi.

DORTMUND

TCŞ ve TEKO-JIN aktivisti gençler, Almanya’nın Dortmund kentinde düzenledikleri bir etkinlik ile Rojava devriminin 8. yılını kutladı.

Yaklaşık 70 gencin katıldığı kutlama etkinliği Rojava şehitleri şahsında Kürdistan devrim şehitleri anısına durulan saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından Rojava devrimini ve Kürt gençliğinin direnişini anlatan bir sinevizyon izlendi. Devrimin önemini ve devrim karşısında gençliğin üzerine düşen görev ve sorumluluklar üzerine bir tartışmaların yürütüldüğü kutlamada sanatçı Bengi Agirî’nin verdiği konser ile etkinlik devam etti.

Arîn Mîrkan ve Halklar Önderi Abdullah Öcalan’ın büyük posterlerinin asıldığı etkinlik, çekilen halaylar ve sloganlarla sona erdi.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde de düzenlenen bir etkinlikle Rojava devriminin yıldönümü kutlandı.

Antifa’nın açtığı stant ardından bir düzenlenen yürüyüş ile Rojava devrimi kutlandı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri, YPG, YPJ ve PKK flamalarının da taşındığı eylem konuşmalar ardından sona erdi.

MARIGNAN

Fransa’nın Marignan kentinde de Rojava devriminin yıldönümünü kutlamak için bir yürüyüş düzenlendi.

Marignane Meydanı’ndan başlayan yürüyüş belediye önünde düzenlenen bir miting ile sona erdi.

Yürüyüş boyunca, “Rojava yalnız değil”, “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük”, “Terörist Erdoğan”, “Katil Erdoğan” sloganları atıldı.

Yürüyüşten sonra düzenlenen miting ise bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Eylem konuşmalar ardından sloganlarla sona erdi.

LİMASSOL

Kıbrıs’ın Limassol kentinde ise Kürt Kadın Komünü tarafından Torodos Dağları eteklerinde bir kutlama düzenlendi. Dört parça Kürdistan ile Kıbrıslıların da katıldığı kutlama ile Rojava devrimi sahiplenildi.

Kutlamada bir konuşma yapan PYD Kıbrıs temsilcisi Yasin Derguş, Rojava devriminin başta kadınlar olmak üzere dünya halkları açısından umut yarattığını ve yaşanan dünya krizine yeni bir alternatif oluşturduğunu ifade ederek, Rojava devrimini her alanda sahiplenme çağrısı yaptı.

Kürt siyasetçi Lezgin Serhat ise Ortadoğu’daki diktatöryal sistemlerin Rojava devrimini kendilerine karşı tehdit olarak gördüğünü ve her fırsatta saldırı planları yaptığını belirterek, bu saldırılara karşı duyarlı olunması çağrısı yaptı.

Kutlama alanına Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın büyük bir posteri asılırken, çevre YPG ve YPJ bayrakları ile süslendi.

Yapılan konuşmalardan sonra Kürt Halk Meclisi bünyesinde çalışmalarını yürüten sanatçılar ve çocuk korosu sahne aldı. Kutlama halaylar ve söylenen türkülerle sona erdi.

VILLIER LE BEL

Fransa’nın başkenti Paris’in Villier le Bel banliyösünde de Rojava devrimi yıldönümü kutlandı.

TCŞ ve TEKO-JIN aktivisti gençler, düzenledikleri bir yürüyüşle Rojava devrimini selamladı.

Rojava devriminin yıl dönümünü kutlamak ve Türk faşizmini protesto etmek için bir yürüyüş düzenledi. Merkez gar önünde gençlerin toplanmasıyla başlayan yürüyüşte gençler, şehir içerisinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini ve PKK, YPG-YPJ bayraklarını açtı. Fransızca ve Kürtçe sloganlarla Türk faşizmi protesto edilirken, Rojava devrimi selamlandı.

Yürüyüşten sonra yeniden istasyon önüne gelen gençler bir miting düzenledi. Mitingde TCŞ üyesi tarafından yapılan açıklamada Kürt halkının 21. yüzyılın devrimi olan Rojava devrimi ile tüm insanlığa umut olduğunu belirtirken, devrimi korumanın tüm gençliğin görevi olduğunu belirtti.

LAVRIO

Yunanistan’ın Lavrio kentinde, Kürdistan Kültür Merkezi ve PYD Yunanistan temsilciliği öncülüğünde düzenlenen kitlesel etkinlikle 19 Temmuz Devrimi’nin 8’inci yıldönümü kutlandı. Kutlamanın gerçekleştirildiği kent girişindeki meydan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile Rojava devrimi şehitlerinin posterleri ile YPG, YPJ ve PYD bayraklarıyla donatıldı.

Yüzlerce Kürdistanlının yanı sıra sol, sosyalist ve anarşist örgüt temsilcilerinin katıldığı kutlama, şehitler anısına saygı duruşuyla başladı. Tertip komitesi adına yapılan konuşmalarda, Rojava devriminde şehitlerin fedakarlıklarıyla büyük kazanımlar elde edildiği belirtilerek, kazanımların korunması için mücadelenin yükseltilmesi gerektiği vurgulandı. Ardından konuşan PYD Yunanistan Temsilcisi İbrahim Müslüm, Rojava devriminin Ortadoğu karanlığında bir mum gibi umut yarattığını vurguladı. Müslüm, halkların ortak direnişiyle örülen devrimin yine halk mücadelesiyle tüm saldırılara rağmen zafere taşınacağını vurguladı. Kutlamada Yunanistan’daki emek ve sendika örgütleri adına yapılan konuşmalarda da Rojava devrimine destek mesajları verildi.

Yunan ve Kürt müzik gruplarının sahne almasıyla devam eden kutlamada, tiyatro ve folklor ekipleri de sahne aldı.

Kutlama Hozan Comert’in sahne almasıyla gecenin ilerleyen saatlerine kadar halaylar eşliğinde devam etti.