Süryaniler HDP'ye sahip çıkacak

Stockholm Mezopotamya Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Süleyman Boyacı, HDP'nin işçi, emekçi ve azınlık halklarının çıkarını savunan tek parti olduğunu ve 24 Haziran'da Süryanilerin partilerine sahip çıkacaklarını söyledi.

Erdoğan'ın baskın seçimlerle HDP'yi parlamento dışında bırakarak diktatörlüğünü sağlamlaştırmak istediğini ancak emekçi ve azınlık hakların buna izin vermeyeceklerini ve HDP'yi yeniden parlamentoya taşayacakları söyleyen Boyacı, “AKP-MHP faşist ittifakına set olabilecek tek parti HDP'dir” dedi.

Erdoğan ve AKP'nin bunun bilincinde olduğu için saldırılarını HDP'ye yönelttiğine, eşbaşkanları başta olmak üzere binlerce HDP üyesini tutuklattığına dikkat çeken Boyacı, “HDP adaletsizlik, yobazlık, gericiliğe karşı mücadelenin öncülüğünü yaptığı ve sorunlara barışcıl çözüm getirilmesini istediği için faşist ve aşırı İslamcı çevrelerin hedefi haline geldi” şeklinde konuştu.

HDP TÜM AZINLIKLARI TEMSİL EDİYOR

Boyacı, HDP'nin yaygın kanının tersine bir Kürt partisi değil, tüm azınlık halkları, dışlanan kesimleri temsil eden bir Türkiye partisi olduğuna vurgu yaptı.

HDP'nin azınlık halkar ve dıştalanalar için taşıdığı için taşıdığı önemi “HDP Kürtlerin yanı sıra Ermeni, Êzidî, Asuri-Süryani, Çerkez gibi her etnik köken ve inançtan insanları temsil ediyor. Ermeni, Süryani ve Êzidîler HDP sayesinde T:C tarihinde ilk defa parlamentoda temsil edilme hakkını elde ettiler” ifadeleriyle dile getirdi.

HDP'YE SALDIRMALARINA SESSİZ KALMAYACAĞIZ

AKP'nin Kürt Özgürlük Hareketi'ni yok edebilmek için büyük bir askeri saldırı içinde olduğuna dikkat çeken Boyacı, “HDP de bu saldırılardan nasibini alıyor. Ama bizler buna karşı sessiz kalmayacak ve partimize sahip çıkacağız’’ dedi.

Boyacı, İsveç'te yaşayan Süryanilerin durumları hakkında şu açıklamalarda bulundu:

“Burada 100 bini aşkın Asuri-Süryani var. Çoğunluğu Türkiye'den gelenler. Ama büyük bir kısmı T.C. vatandaşlığından çıktı. Ama halkımızın ezici bir çoğunluğunun tercihi HDP. Vatandaş olanlar da seçimlerde oylarını HDP'ye veriyor. Halkımız kendisinin çıkarlarını savunan tek partinin HDP olduğunu biliyor. Süryaniler ilk defa HDP sayesinde parlamentoda temsil ediliyor. Belediye başkanımız da oldu. Belediyeler köy ve ilçelerin Süryanice isimlerini geri verdiler. Biz kendimizi o toprakların sahibi olarak gördük. Tüm bunlar varlığı tartışılan Süryani halkı için büyük bir his, sevinç ve kazanımdır.”

SÜRYANİLER ÇIKARLARI BARIŞ VE DEMOKRASİDE OLDUĞU İÇİN HDP'Yİ TERCİH EDİYOR

Süryanilerin çıkarlarının barış ve demokraside olduğu için HDP'yi tercih ettiklerini söyleyen Boyacı,“Demokrasinin gelişmesi ve yerleşmesi Süryanilerin işine yarar. Barış Süreci sırasında insanlarımızın bazıları geri döndü. Evlerini tamir ettirdi. Topraklarını işlemeye başladı. Gençler, hiç görmedikleri topraklarını ziyaret etmeye başladı. Ülkeye bakış açıları değişmeye başladı” dedi.

Ancak Erdoğan'ın yeniden savaş politikasına yönelmesinden sonra ülkeye yerleşen Süryanilerin geri dönüş yaptıklarına, halkın topraklarını ziyaret etmekten çekindiğine dikkat çekti.

AKP'nin giderek milliyetçi ve ırkçı söylemlere yönelmesi ve MHP ile ittifak yapmasının Süryani halkını daha da kaygılandırdığını belirten Boyacı, “AKP'nin komşu ve Avrupa ülkeleriyle sürekli kavgası, Suriye'ye girerek ÖSO ile birlikte işgaller gerçekleştirmesi de halkımızı rahatsız ediyor” dedi.

KİLİSE, MEZARLIK VE MANASTIRLARIMIZA EL KOYDULAR

Hükümetin tekçi söylemlere yönelmesi ve Kürdistan'daki belediyelere kayyum atamasından sonra Süryanilerin kazımınlarını yok ettiğine dikkat çeken Boyacı. “Kilise, mezarlık, manastır ve topraklarımıza da el koydular. Vakıflara ait 200 civarında mülke el koydular. Heyetler oluşturup Türkiye'ye gönderdik. Bu malların 55'ini geri vermeyi kabul ettiler. Ama 150'den fazlasına devlet hala el koymuş durumda. Buna kişilere ait olan ve el konulan mallar dahil değil” diyerek Türk devletinin Süryanilerin mülkiyet hakkına saygı göstermediğine işaret etti.

Boyacı, AKP'nin Süryanilerin mallarına el koyarken HDP'nin yapılanlara karşı çıktığını konuyu parlamento gündemine getirdiğini hatırlattıktan sonra şunları kaydetti:

“Halkımız mallarına kimlerin el koyduğunu ve kimlerin karşı çıktığını görüyor. Türk devleti ve AKP, Kürtlerin de haklarını elde etmemeleri için her türlü saldırıda bulunuyor. Irkçı ve tekçi anlayış Kürt, Süryani ve diğer azınlık halkların haklarını inkar ediyor. Ermeni, Süryani ve Rumları katlettiler. Şimdi de sıra Kürtlere geldi. Mallarımıza el koyarak bizleri o coğrafyadan tamamen silmek istiyorlar. Tüm bunlara karşı direnmek için Süryani halkı oylarını HDP'ye verecektir.”