İsveç'te Öcalan ve Efrîn'le dayanışma eylemleri

İsveç'in bir çok kentinde Kürt Halk Önderi Öcalan'a yönelik 15 Şubat komplosunu kınama ve Efrîn'le dayanışma eylemleri gerçekleştirildi.

İsveç'in başkenti Stockholm ile Malmö ilinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü ve Türk devleti ve güdümündeki çetelerin saldırılarına uğrayan Efrîn'le dayanışma amacıyla iki günlük uzun yürüyüşler yapılırken, Göteborg, Kalmar ve Motala kentlerinde eylemler yapldı.

STOCKHOLM

Başkent Stockholm'de Kürt Halk Önderi Öcalan'ın özgürlüğü ve Efrîn'e yönelik saldırıların durdurulması talebiyle dün 15 kilometre yürüyen Kürdistanlılar ve dostları, yürüyüşün ikinci etabını bugün saat 11.00 sularında Rålambhov Parkı'nda başlatacak. 

MALMÖ

Kürdistanlılar ve dostları, iki gün sürecek uzun yürüyüş için saat 10.00 sularında Kävlinge semtinde bir araya geldi.

Kortejin en önünde Öcalan'ın özgürlüğücve  Efrîn'e saldırıların durdurulmasını talep eden pankratlar taşıyan Kürdistanlılar, Türk devletini kınayan sloganlar atarak Lund iline doğru yürüyüşe geçti.

Halkın kalabalık olduğu yerlerde Türk devletinin  Efrîn'e yönelik saldırılarını teşhir eden konuşmalar yapan eylemciler, zaman zaman Kürtçe türkü ve marşlar eşliğinde halaya durdu.

Akşam saatlerinde Lund kentine giriş yapan eylemciler, Storatorget Meydanı'nda bir gösteri yaptıktan sonra yürüyüşün ilk etebanı sonlandırdı.

Storatorget Meydanı'nda bu sabah 09.00'da buluşacak olan Kürdistanlılar ve dostları, 20 kilometre yürüyecek. 

GÖTEBORG

Götaplatsen Meydanı'nda dün bir araya gelen Kürdistanlılar, Kürt Halk Önderi Öcalan'ın özgürlüğü ve Efrîn halkıyla dayanışma için bir eylem gerçekleştirdi.

Göteborg Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına yapılan konuşmada, Kürt Halk Önderi Öcalan'ın felsefesinin yaşam bulduğu Efrîn'in Türk devleti ve çetelerinin saldırısına uğramasına gerekli tepkiyi göstermeyen Batılı ülkeler ve olanları kamuoyuna yeterince yansıtmayan medya eleştirildi.

Konuşmada, “Efrîn'deki katliamları görmek ve duymak istemeyenlerin gözlerini ve kulaklarını açacağız, bu sessizliği mutlaka kıracağız. Önder Apo'nun felsefesi ve Kobanê ruhu olduğu müddetçe Efrîn düşmeyecek ve faşizme mezar olacaktır” denildi.

Konuşmanın ardından yürüyüşe geçen Kürdistanlılar ve dostları, Öcalan'ın özgürlüğünü talep eden ve Türk devletini kınayan sloganlar attı. 

KALMAR

İl merkezindeki meydanda gerçekleşen yaklaşık 300 kişinin katıldığı eylemde konuşmalar yapan Kürt ve İsveçli politikacılar, Erdoğan'ın geçmişten beri DAİŞ çeteleri ile işbirliği yaptığını ve son olarak da DAİŞ artığı çetelerle birlikte Efrîn'e saldırdığına dikkat çektiler.

Erdoğan'ın faşist ve ırkçı düşüncelerinin Ortadoğu hakları için büyük bir tehlike oluşturduğunu belirten İsveçli partilerin ve Kürt derneklerinin temsilcileri, uluslararası kamuoyu ve demokratik ülkelere Türk devletinin işgalci girişimine karşı çıkmaları çağrıları yaptı. 

Gösteride Türk devletini kınayan sloganların yanı sıra “Öcalan'a özgürlük”, “Biji Serok Apo” sloganları atıldı.

MOTALA

Kürt derneklerinin çağrısıyla kent merkezinde yapılan eyleme Kürdistan'ın dört parçasından Kürtlerin yanı sıra İsveçliler de katıldı. 

Yapılan konuşmalarda, Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırılarını kınadı. Aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun da bulunduğu sivillerin katledildiğine dikkat çeken konuşmacılar, Türk devletinin uluslararası hukuku hiçe sayarak yaptığı saldırıların durdurulması için İsveç hükümeti ve Avrupa Birliği'ne harekete geçmeleri çağrıları yaptı.

Eylem boyunca sık sık “Terörist Erdoğan”, “Türk devleti Efrîn'den defol” ve “Be Serok jiyan nabe” sloganlarının atıldı.