Taşdemir'in Türkiye'ye teslimi AİHM'e taşındı

Norveç'in siyasi ilticacı Gülizar Taşdemir'i Norveç yasaları ve uluslararası sözleşmelere aykırı olarak Türk devletine teslim etmesi Strasbourg'daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşındı.

Konuyla ilgili ANF'nin sorularını yanıtlayan Taşdemir'in avukatı Jan Birkeland, Norveç'in, Taşdemir'i Türkiye'ye teslim ederek uymakla yükümlü olduğu baskı ve şiddete uğrama riski olanların korunmaları ve ülkelerine teslim edilmemeleri ilkesini ihlal ettiğini söyledi.

Söz konusu ilkenin Norveç Yabancılar Yasası ve Birleşmiş Milletler Sığınmacı Sözleşmesi'nde yer aldığının altını çizen Birkeland, Göçmen Bürosu'nun Taşdemir hakkında sınır dışı kararı vererek yasa ve uluslararası sözleşmeleri çiğnediğini belirterek konuyu AHİM'e götürdüklerini söyledi.

Taşdemir'in Türkiye'ye ayak basar basmaz gözaltına alındığına, yakınları ve avukatlarla görüştürülmediğine dikkat çeken Birkeland, sorunun ”bir ölüm kalım sorunu” olduğunu ve Norveç kurumlarının Taşdemir'in Türk devletinin hedefinde olduğunu bilmeleri gerektiğini söyledi.

Göçmen Dairesi yetkilileri, Norveç medyasına yaptıkları açıklamalarda korunmaya gereksinimi olduğunu ispatlayamadığı için Taşdemir'in sınır dışı edildiğini iddia ediyor.

'GÖÇMEN DAİRESİ KURULUŞUNDAN BERİ EN BÜYÜK HATASINI YAPTI'

Birkeland, Taşdemir'in PKK saflarında yer aldığını gösteren ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'la çekilmiş fotoğraflarını Göçmen Bürosu ve Yabancı İşleri Üst Kurulu'na (UNE) vermesine rağmen yeni bilgilerin değerlendirilmediğini belirterek, "Göçmen Dairesi kuruluşundan beri en büyük hatasını yaptı” dedi.

Göçmen Dairesi İltica Bölümü Sorumlusu Marianna Jakobsen, Norveç'te yayımlanan VG ve Aftenposten gazetelerine dosyayı titizlikle ele aldıklarını ve Taşdemir'e sözlü olarak kendisini ifade verme olanağı verdiklerini öne sürdü.

Ortaya çıkan yeni bilgileri göz önüne aldıklarını ancak daha önce verdikleri kararı değiştirmeye gerek görmediklerini belirten Jakobsen, Taşdemir'in ”korunmaya ihtiyacı olmadığı” sonucuna ulaştıklarını söyledi.

Göçmen Dairesi'nin korunmaya ihtiyacı olmadığına karar verdiği ve Türkiye'ye teslim ettiği Taşdemir, hava limanında göz altına alındı. 5 günden bu yana ailesi ve avukatları ile görüştürülmedi.

'OSLO'DA MAHKEMEYE BAŞVURACAĞIZ'

Göçmen Dairesi'ne verdikleri bilgi ve belgelerin Taşdemir'in insanlık dışı muamele ve işkenceye uğrama riski taşıdığını ve kesinlikle korunmaya ihtiyacı olduğunu gösterdiğini belirten Avukat Birkeland, Göçmen Dairesi'nin verdiği sınır dışı kararının ilticacıların haklarını güvence altına alan Norveç'teki yasalara aykırı olduğunu için konuyu Çarşamba günü Oslo'daki mahkemeye götüreceklerini söyledi.

Birkeland, Göçmen Dairesi'nden Taşdemir hakkında verdiği sınır dışı kararını geri almasını ve oturma izni vermesini ve Türkiye'den geri getirilmesi için girişimde bulunmasını talep ettiğini belirtti.

'ULUSLARARASI BASKILAR ARTIRILMALI'

Bunun mümkün olup olmadığı sorusuna Birkeland, ”Çok zor ama imkansız değil. Norveç'in hatasını düzeltmesi gerekiyor. Bu yüzden uluslararası baskılar arttırılmalı” yanıtını verdi.

İsveç Devlet Televizyonu NRK de, Taşdemir'in Türkiye'ye teslim etmesine yer verdi.

Göçmen Dairesi'ni kendisi ve Taşdemir'in verdiği bilgi ve belgeleri değerlendirmeden karar vermekle suçlayan Birkeland, ”En iyi durumda uzun bir hapis cezasına çarptırılır. En kötü durumda ise işkenceye uğrar ve cezaevindeki insanlık dışı koşullarda yaşamını yitirir” dedi.

Taşdemir'in Türkiye'ye iadesine bazı politikacılar da tepki gösterdi. Kızıl Parti eski Milletvekili Erling Folkvord, Taşdemir'in Türkiye'de işkenceye uğrama riski olduğunu belirterek, 2010 yılında Norveç'in Suriye'ye teslim ettiği Abdulkarim Hussein'e işkenceye yapıldığını hatırlattı.

Kızıl Parti'nin Oslo Belediye Meclis Üyesi Negar Enayati de, "Neredeyse ölüme gönderildi” diyerek Norveç'in Taşdemir'i Türkiye'ye teslim etmesine tepki gösterdi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA PROTESTO MEKTUBU

Kadın Cephesi, Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Kürt Kadın Örgütleri Ağı ve Ciwanên Azad, Norveç Dışişleri Bakanlığına gönderdikleri ortak mektupta Taşdemir'in Türkiye'ye teslim edilmesini kınadı.

Norveçli kurumlara daha önce Taşdemir'in Türkiye'de tutuklanma ve işkenceye uğrama riski olduğu bildirilmesine rağmen uyarıların dikkate alınmadığının vurgulandığı mektupta, Göçmen Dairesi'nin tüm bunları bilmesine rağmen Taşdemir'i Türkiye'ye teslim etmesi eleştiriliyor.

Taşdemir'in Türkiye'ye iner inmez hava limanında göz altına alındığı ve hiç kimseyle görüştürülmediği hatırlatıldıktan sonra Taşdemir'in uğrayacağı işkence ve kötü muamelenin sorumlusunun Norveç kurumları olduğu belirtiliyor.

Taşdemir'in yaşamından kaygılı olduklarını kaydeden imzacı dernekler, Norveç kurumlarının Taşdemir'in güvenliğini garanti altına almasını ve gelecekte aynı yanlışların yapılmaması için konunun takipçisi olacaklarını söylüyor ve Dışişleri Bakanlığı'ndan mektuplarına yazılı olarak cevap vermesini talep ediyor.