'Tecride sessiz kalan CPT suçludur'

Strasbourg’daki açlık grevini ziyaret eden Kürdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride sessiz kalan CPT’nin sorumluluğunu yerine getirmediğini ve suçlu  olduğunu dile getirdi.

Strasbourg’da 28’inci gününe giren süresiz-dönüşümsüz açlık grevine destek veren Kürdistanlılar direnişin önemine dikkat çekerken, tecritle eş zamanlı olarak halka yönelik saldırı ve katliamların da arttığı gerçeğine işaret ediliyor.

“AVRUPA ÜÇ MAYMUNU OYNUYOR”

Bregenz Mezopotamya Kültür Evi Eşbaşkanı Nesim Şahbaz, daha çok Viyana merkezli olarak gelişen eylemlerle tecride karşı durulduğunu söyledi. Bregenz’de de bu tür eylemlerin olacağını kaydeden Şahbaz, tecride karşı tüm alanlarda ayakta olunması gereğine işaret etti.

Şahbaz, “Açlık grevi ve destek eylemleri, Avrupa kamuoyunda duyarlılık oluşturmak için önemli. Avrupa’da belirli bir duyarlı kesim var ve daha geniş kesimler hem Kürtler hem de Önderliğimizin durumu hakkında duyarlı hale getirilebilir” diye konuştu.

Kürt halkının DAİŞ gibi insanlığın başına bela olmuş çetelerle mücadelesini hatırlatan Nesim Şahbaz, ancak bugün Kürtlere karşı imha ve işgal saldırıları söz konusu olduğunda Avrupa’nın ‘üç maymunları’ oynadığı eleştirisini getirdi.

Şahbaz, 19 Ocak’ta Bregenz’ten bir otobüsle Strasbourg’daki açlık grevini ziyaret edeceklerini de söyledi.

“TECRİTLE BİRLİKTE HALKA YÖNELİK SALDIRILAR DA ARTIYOR”

Eylemi desteklemek amacıyla tek başına 500 kilometre uzaklıktaki Lyon şehrinden Strasbourg’a gelen Mezopotamya Kültür Derneği Adalet Komisyonu Üyesi Haydar Durna, açlık grevinin salt Öcalan’ı ilgilendirmediğinin altını çiziyor. Kürt Halk Önderi’ne yönelik tecridin ağırlaştırıldığı dönemlerde halka yönelik katliam ve saldırıların da arttığına dikkat çeken Durna, “Tecrit azaldığı zaman saldırılar da azalıyor. Ancak tecritle aynı anda ise sanki bir merkezden savaş için düğmeye basılıyor gibi” diye değerlendiriyor.

Kürt halkının önündeki tek seçeneğin ‘direnmek’ olduğunu söyleyen Durna, “Direneceğiz ve başka şansımız yok. Ama başaracağımıza kesinlikle inanıyorum, çünkü yokluktan koca bir mücadele ortaya çıkarıldı” diye ekliyor.

“CPT DE SUÇLUDUR”

Almanya’nın Kehl şehrinden gelen Rojin Almas ise, Erdoğan faşizmine karşı direnişin mutlaka yükseltilmesi gerektiğini söylüyor. Erdoğan, Kürtler Afrika’da da olsa hak edinmesini engelleyeceğini söyleyecek kadar Kürt düşmanı olduğunu söyleyen Almas, “Erdoğan’ın sonu da katliamcı Saddam gibi olacak” diyerek, tepkisini dile getiriyor.

Kürt halkının Türk devletinin imha ve işgal saldırılarına fırsat vermeyeceğini vurgulayan Almas, tecridin de imha politikalarının parçası olduğu söylüyor. Almas, “Önderliğimize karşı ağır tecride sessiz kalan CPT (İşkenceyi Önleme Komitesi) suçludur. Onlar, kurum olarak sorumluluklarını yerine getirmiyorlar” diye ekledi.