Teslim Töre uğurlandı: Taşıdığın bayrak hiç inmeyecek!

Sürgünde hayatını kaybeden Türkiye sol hareketi öncü kadrolarından Teslim Töre için cenaze töreni düzenlendi. Öcalan adına bir çelengin gönderildiği törende, Töre’nin mücadelesinin Kürdistan ve Türkiye devriminde yaşatılacağının mesajı verildi.

24 Kasım Pazar günü, 2003 tarihinden bu yana sürgünde yaşadığı İsviçre’nin başkenti Bern’de, yaşamını yitiren Türkiye Sol Hareketi’nin öncü kadrolarından Teslim Töre için yoldaşları ve ailesi tarafından bir uğurlama töreni düzenlendi.

Töre’nin cenazesinin de hazır bulundurulduğu Bern Bremgarten Mezarlığı salonunda düzenlenen törene, Töre’nin ailesi ve aralarında Kongra-Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal, KNK Yönetim Kurul Üyesi Zübeyir Aydar, HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü, KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur, Türkiyeli sol, sosyalist hareketlerinin temsilcileri ve yüzlerce yoldaşı katıldı.

“Fabrikalar, tarlalar, siyasi iktidar her şey emeğin olacak!” pankartı altında gerçekleşen cenaze töreninde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve KCK adına çelenklerinde gönderildiği gözlemlendi. Devrimci lider Töre adına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan törende ilk olarak oğlu Şükrü Töre söz aldı.

OĞUL TÖRE: BABAM GERÇEK BİR DEVRİMCİ GİBİ YAŞADI

Babası Töre’nin uzun soluklu mücadelesine değinen oğul Töre, “O gerçek bir devrimci gibi yaşadı, bir devrimci gibi sonsuzluğa yani yol arkadaşlarının yanı gidiyor. Babam, ardında dünya halklarına koskoca bir mücadele tarihi bıraktı” dedi.

Babası Töre’nin son ana kadar yüreğinin Kürdistan ve Türkiye devriminde attığını söyleyen oğul Töre, “Yaşamını yitirdiği son ana kadar Rojava’daki gelişmeleri soruyordu. O, hep bu devrimin önemine değindi. O mutlu bir şekilde gözlerini yaşama yumdu” şeklinde konuştu.

KÜRKÇÜ: O BİR İSYAN TÜRKÜSÜYDÜ, MÜCADELEMİZDE YAŞAYACAK

Oğul Töre’nin ardından söz alan HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü ise “Bugün burada devrim hareketlerinin en değerli isimlerinden birini yani yoldaşım Teslim Töre’yi sonsuzluğa uğurluyoruz” diyerek, konuşmasına başladı.

Teslim Töre’nin Türkiye ve Kürdistan devrimi için önemli mücadeleler verdiğini söyleyen Kürkçü, “O, 80 yıllık yaşamının her anına mücadelesini sığdırdı. Akçadağ’ın bir genç asi köylüsü olarak atıldığı hayat mücadelesine Türkiye, Kürdistan ve Filistin Devrimi eşlik etti. Kimi zaman bir takipçi, kimi zaman bir önder kimi zaman bir yorumcu ama her zaman özgürlük türküsünün peşinde koşan bir isyancıydı. Onu sosyalizme götüren egemen dilin, egemen milliyetin, egemen sınıfın, egemen devletin, egemen kültürün kuşattığı Malatya kırlarında yüzyıllardır yankılanan halk isyanlarının büyüsü ile bezenmiş kendi öz yaşam deneyimiydi” diye konuştu.

Milyonların gücü ve iradesi olan HDP’nin ortaya çıkarılmasında Töre’nin verdiği mücadelenin payının paha biçilmez bir değerde olduğunu söyleyen Kürkçü, “Bugün yoldaşımızın bedeni bizden ayrılıyor ama ortak eserimizi birlikte yaşatacağız ve mutlaka kazanacağız. Sonsuzluğa doğru yolun açık olsun yoldaş” diye sözlerini sonlandırdı.

KARTAL: TESLİM YOLDAŞ MÜCADELEN SÜRÜYOR

Kürkçü’nün ardından Kongra-Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal söz aldı. Töre’nin ailesi ve yoldaşlarına baş sağlığı dileyerek konuşmasına başlayan Kartal, devamla şunları ifade etti:

“Türkiye ve Kürdistan halkları olarak büyük bir devrimci kaybettik. Teslim yoldaş, emekçilerin, kadınların, ezilenlerin, halkların özgür ve eşit yaşayabileceği bir dünya yaratmak için militanca bir mücadele verdi ve bu uğurda yaşamını feda etti.

Avrupa’ya zorunlu sürgün koşullarına geldikten sonra burada kendisiyle tanışma fırsatım oldu. Ortadoğu’ya çıktığı zaman devrimi yürütecek binlerce militan ile yola çıktıklarını ifade etti. Onun için büyük bir mücadele verdiklerini ama bu konuda istedikleri sonucu elde edemediklerini söyledi. Bu konuda da bir devrimci öndere yakışacak şekilde de özeleştiri veriyordu.

O koşullarda Önder Abdullah Öcalan ile tanıştığını ve diyaloglarına ilişkin geniş geniş kendisiyle sohbet etme imkânım oldu. Özcesi, o mücadelenin başaracağına inanıyordu. Önder Öcalan ile geliştirdiği diyaloglardan sonra bir halkın, özgürlüğü için ayağa kalkabilecek, eğitebilecek ve militan düzeyde bir formata getirebilecek, bu temelde binler, yüzbinler ve milyonları harekete geçirebilecek bir lider olduğuna inandığını söylüyordu.

Teslim Töre yoldaşımız gözün açık kalmasın. Mücadelen sürüyor ve bu mücadele mutlak süratle halklarımızın özgür, eşit birlikteliğini sağlayacaktır. O günler çok uzak değil. Oligarşik, faşist sistem yıkılacak. Bütün Ortadoğu halkları özgürlüğüne kavuşacak. Bu temelde kendisini sonsuzluğa uğurlarken, başaracağımızın sözünü veriyor ve diyoruz ki; Teslim Yoldaş senin mücadelen sürüyor, başaracağız!”

AYDAR: ÖNDER APO’NUN MESAJIYLA BURADAYIM

Kartal’ın ardından söz alan KCK Yürütme Kurulu üyesi Zübeyir Aydar, “İmralı’dan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın, Özgürlük dağlarından KCK Eş Başkanı Cemil Bayık’ın mesajıyla buradayım” diyerek, Kürtçe ve Türkçe olarak yaptığı konuşmasında şunları dile getirdi: “Teslim yoldaş sadece Türkiye devrimi değil aynı zamanda Kürdistan devrimi ile anılan bir arkadaştı. Teslim heval, Önder Apo ve PKK’nin bugünkü öncü kadrolarıyla uzun yıllar geçirmiş bir arkadaştı. Teslim Heval unutma o yükselttiğin bayrağı bizler hep göklerde tutacağız. Teslim Heval Kürdistan devrimi için büyük emekler veren çok yakın bir dostumuzdu. Onun anısını hep yaşatacağız.

Teslim yalnızca sadece bir dille anılacak bir arkadaş değil. Onunla yaptığımız sohbetlerin yarısı genellikle Kürtçeydi. O acıdan kendisine hitap ederken, birazda Kürtçe hitap edeceğim. Sen sadece bir halkın değil, bütün halkların devrim mücadelesini yürüttün. Senin yoldaşların şimdi Rojava’da, 4 parça Kürdistan’da senin hayalini kurduğun dünya için mücadele ediyor. Senin yüreğin rahat olsun, senin emanet bıraktığın bayrağı yükselteceğiz. Senin huzurunda bir kez yine söz veriyoruz, halklarımızı özgürleştireceğiz.”

BABASINI TÜRKÜ İLE UĞURLADI: SEVDİĞİMİ ‘EVREN’ ALDI

Törende söz alan Töre’nin en küçük çocuğu olan Sida Nur Töre ise “Yoldaşları babamı anlattı. Ben ise onun hep söylediği bir şarkı vardı, o şarkıyla babama veda etmek istiyorum. Babam sevdiğimi eller aldı türküsünü, sevdiğimi Evren aldı diye okurdu. Onun, sevdiği ülkesi ve topraklarıydı” diyerek, babasının en sevdiği türküyü seslendirdi.

Törende ayrınca SYKP adına Mahir Sayan başta olmak üzere onlarca yoldaşı yaptığı konuşmalarla Teslim Töre’yi andı.

SİNAN CEMGİL’İN YANINA GÖMÜLECEK

Öncü Devrimci Teslim Töre, 28 Kasım Perşembe günü, yol arkadaşı olan Sinan Cemgil’in de bulunduğu İstanbul’daki Karacaahmet Mezarlığında sonsuzluğa uğurlanacak.