Theresa May’in yerine çoğu Brexit’çi 10 aday

Theresa May’in istifasıyla Britanya’da Muhafazakâr Parti liderliği ve başbakanlık görevi için çok sayıda adayın ismi kesinleşirken, Boris Johnson’un en güçlü aday olduğu belirtiliyor.

Büyük Britanya’nın Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış projesini zamanında hayata geçiremeyen ve anlaşma sağlayamayan Başbakan Theresa May, temmuz sonunda görevden ayrılacağını duyurmuştu. May’in istifası ardından hem Muhafazakâr Parti (Tories) başkanlığı hem de başbakanlık görevi için adaylık başvuruları için 10 siyasetçi başvuru yaptı.

Aralarında Dışişleri eski Bakanı Boris Johnson’un da olduğu 10 aday, dün Avam Kamarası’ndan en az 8 parti üyesi parlamenterin imzalarını sundu. Perşembe gününden itibaren ise parti üyesi parlamenterlerin bu adaylar arasından ikisini sona kalan adaylar olarak seçmesi gerekiyor. Sonrasında ise sona kalan iki adaydan birinin hem başkan hem de başbakan olarak seçilmesi için Muhafazakâr Parti üyeleri oylamaya gidecek.  

JOHNSON TABANDA EN SEVİLEN ADAYLARDAN

Adaylar arasında AB’den çıkışın (Brexit) anlaşmalı veya anlaşmasız olarak gerçekleşmesini savunan Boris Johnson öne çıkıyor. Johnson’un özellikle parti üyeleri ve seçmenler arasında popüler olduğu ancak önseçimlerde oy kullanacak parlamenterler arasında aynı sempatiye sahip olmadığı biliniyor. Bir dönem Londra Belediye Başkanı olarak da görev yapan Johnson, son olarak AB’den çıkılması halinde ödenmesi gereken tazminatı ödemeyeceği vaadiyle keskin bir çıkış yapmıştı.

Brexit konusunda ikinci bir referandumu savunan parlamenterlerden olan Sam Gyimah ise, yeteri kadar imza bulamadığı için adaylıktan çekilmişti. Adaylar arasında hem keskin Brexit’çiler hem de ılımlı kesimlerle ilişkide olan şimdiki Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ile 31 Ekim’e kadar anlaşma olmaması halinde dahi AB’den çıkış vaadinde bulunan eski Çalışma Bakanı Esther McVey de bulunuyor.

ÇOĞUNLUĞU BREXİT KARŞITI ADAYLAR

Theresa May’in yerine aday olan diğer isimler ise şunlar: İçişleri Bakanı Sajid Javid, eski Brexit Bakanı Dominic Raab, 2016’da da parti liderliğine aday olan Andrea Leadsom, Sağlık Bakanı Matt Hancock, Çevre Bakanı Michael Gove. AB yanlısı olarak bilinen Kalkınma Yardımları Bakanı Rory Stewart ile bir dönemler Brexit’e karşı çıktığı bilinen Mark Harper de adaylar arasında.