TJK-F ve CDK-F’den hastanelere yemek ve maske

TJK-F ve CDK-F bünyesindeki kriz masaları, hastaneler için yemek hazırlıyor, maske dikiyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisinin en çok etkilendiği 4. ülke durumunda olan Fransa’da Kürtler, hastanelerle dayanışma ağı oluşturdu.
Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) ve Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) bünyesindeki kriz masalarına bağlı olarak, Kürt kadınları maske üretimine başladı. En çok ihtiyacı olan hastaneleri belirleyen kriz masaları, kadınların diktiği toplam 10 bin 500 maskeyi önümüzdeki günlerde bu hastanelere ulaştıracak. Öte yandan hastanelerde görev yapan sağlıkçılara da yemek götürmeye başlayan TJK-F ve CDK-F bünyesindeki kriz masaları, yardım ulaştıracağı hastanelerin sayısını da arttırırken, kendileriyle iletişime geçecek olan ihtiyaç sahiplerine de yardım paketleri hazırlıyorlar.

KÜRT KADINLARI SAĞLIKÇILAR İÇİN ÜRETİYOR

Covid-19 salgınından etkilenen hastalarla en ön safhada ilgilenen sağlık personellerinin ihtiyacı olan maskeler, bilindiği gibi Fransa’nın şu anda en üst düzey yetkililerinin bile ilk gündemleri arasında. Geçtiğimiz günlerde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise, tüm Fransa’nın bu konuda artık sabarsızlıkla beklediği maskelerin dağıtımı için hâlâ ileri tarihleri işaret etti. Şu anda kimi üreticiler, internet üzerinden yüksek fiyatlarla maske satışlarına başlasalar da bun- maskeler hem az sayıda, hem de pahalı ve ulaşımı zor. Öte yandan bu maskelerin dikimi için kullanılan kumaşı bulmak da karantina altındaki ülkede zor.
TJK-F ve CDK-F, 9 Nisan’da konuyla ilgili duyuru yapmış, belediyeler, Bölge Konseyleri ve hastanelerle de görüşerek, ihtiyaçlarını ve onlara nasıl yardımcı olunabileceği yolunda görüşmeler gerçekleştirmişti. Hastanelerdeki sağlıkçılarla dayanışmak amacıyla maske için kumaş temini, maskelerin dikimi ve hastanelere ulaştırılması amacıyla yoğun bir çalışma başlatmıştı. Kürt kadınlarına ulaştırılan kumaşlarla, kadınlar maske üretimine geçmişti. Önümüzdeki günlerde toplam 10 bin 500 maske, en çok ihtiyacı olan hastanelere ulaştırılacak. Dün, Drancy, Villiers-le-Bel ve Paris’te 3 kadınla başlayan dikim aşamasına, bugün Villeneuve-Saint-Georges Banliyösü’nden 1’i kadın 2 Kürt daha katılacak ve bu hafta hastanelere 3 bin 500 maske götürülecek. Salı günü ise Val de Marne (94) Bölgesi’nden ulaştırılacak olan yeni kumaşlarla 7000 adet daha maske, ilerleyen günlerde dikilip hastanelere ulaştırılacak.

HALKA YARDIM PAKETLERİ VE MASKE

Öte yandan TJK-F ve CDK-F, "Halkımız, bize ulaşarak, ihtiyaçlarını belirtip, ücretsiz olarak maske ve yemek yardımlarımızdan faydalanabilir" dedi. Ayrıca yine ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere, birçok Kürt esnafının da desteğiyle yardım paketleri de hazırlandığı belirtildi. İhtiyaç sahipleri, [email protected] mail adresine yazarak, bu paketlerden faydalanabilecek.

KÜRT ESNAFLARDAN SAĞLIKÇILARA YEMEK YARDIMI

Fransa’da Kürtlerin, bir süredir kısmi olarak yürütülen hastanede görev yapan sağlıkçılara yemek ulaştırma çalışmaları da bundan sonra daha kapsamlı ve organize bir şekilde yerine getirilecek. Geçtiğimiz hafta Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM), Paris’in en büyük hastanelerinden biri olan Kremlin Bicêtre Hastanesi’ne çok sayıda sandalye vermişti. Salı günü ise yine Kremlin Bicêtre Hastanesi’ne yemek ve maske götürülecek. Yine önümüzdeki hafta, Paris’in banliyölerinden biri olan Villeneuve Saint-Georges Belediyesi’ne, belediyenin organize ettiği sağlıkla ilgili bir organizasyon için, dayanışma amacıyla 5 gün boyunca yemek verilecek.
Mulhouse’da oturan Pazarcıklı yurtsever bir Kürt ailesi ise Emile Muller Hastanesi’ne yemek yardımında bulundu. Mantes-la-Joli’de de belirlenen bir hastaneye yemek yardımı yapılmıştı.
Önümüzdeki günler için, henüz hastaneler tam netleşmemiş olmakla birlikte, yemek vermek amacıyla 10 restorant hazır hale getirilmiş durumda.
Kriz masalarının şimdiye kadar belirlediği ve iletişimde olduğu hastaneler arasında 92 ve 93 bölgesindeki hastaneler, Paris Villejuif Bölgesi’ndeki hastaneler, Center Intercommunal Villeneuve Saint Georges Hastanesi ve Paris Henry-Mondor Hastanesi gibi birçok hastane var.