Toronto’da Roboskî ve Maraş anması

Toronto'da Roboskî ve Maraş'ta katledilenler anıldı, Türk devletinin katliamcı politikalarına işaret edildi.

Maraş ile Roboskî katliamlarının yıl dönümü nedeniyle Kanada’nın Toronto kentinde yaşayan Kürtler bir anma programı yaptı.

Toronto Kürt Toplum Merkezinde yapılan anmaya yüzlerce kişi katıldı. Şehitler için 1 dakikalık saygı duruşunun ardından Maraş ve Roboskî katliamlarında hayatını kaybedenler için hazırlanan sinevizyon gösterimi katılımcılara izletildi. Duygu dolu anların yaşandığı anmada, katliamlarda hayatını kaybedenler için Kürtçe şarkılar seslendirildi. Anmada bir konuşma yapan Toronto Demokratik Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Gökhan Özbay, şunları söyledi: 

'DEVLET GELENEĞİNİN SONUCU!'

"Demokrasi geleneğinin olmadığı ve farklılıkların zenginlik değil tehlike olarak görüldüğü Türkiye’de en çok da Kürtler ve Aleviler öldürülerek, sürülüp asimile edilerek paylarını almışlardır.

Bir devlet geleneği olarak sürdürülen politikalar sonucu kendine sözde milliyetçi ve dindar diyen bazı çete gruplar, 19 Aralık 1978’te Alevi Kürtlerin yaşadığı evlere, iş yerlerine saldırarak kadın, çoluk çocuk demeden yuzlerce kişiyi hunharca katletmiş ve yine 7 gün boyunca devam eden olaylarda yüzlerce kişiyi de yaralamıştır. 

Adil bir yargılama olmadığı gibi saldırıyı yapanlar adeta ödüllendirilerek cesaretlendirilmiş ve bugün halen Alevilerin kapılarına işaret konularak hayatın her alanında yaşam alanlarına müdahale ediliyor."

'ROBOSKÎ'DE KATLEDENLER ÖDÜLLENDİRİLDİ'

Özbay, yine 28 Aralık 2011 tarihinde Türk savaş uçaklarının, Şırnak’ın Uludere (Qileban) ilçesine bağlı Roboskî köyünde yaşayan ve çoğunluğunu da çocukların oluşturduğu 34 köylüyü sınırda bombalayarak hunharca katlettiğini hatırlattı. Özbay, "Söz konusu Kürtler olunca bırakın kişileri cezalandırmayı, Tayyip Erdoğan, o komutanı terfi ettirerek Kürtleri öldürmenin normal bir şey olduğunu ve öldürenleri de ödüllendirileceğini göstererek yeni katliamlara öncülük etmiş ve çeşitli çete gruplarını bu konuda cesaretlendirmiştir" dedi.