Türk devleti Almanya ve Fransa'da protesto edildi

İşgalci Türk devletinin Kürt halkına yönelik saldırıları Almanya ve Fransa'nın bir çok şehrinde protesto edildi.

Rojava ve Şengal’e yönelik saldırıları Almanya’nın Köln kentinde kitlesel bir eylemle protesto edildi.

Almanya’daki Kürtlerin çatı örgütü Nav-Dem tarafından yapılan çağrı ve Düsseldorf, Köln ve Bonn Bölgelerin’deki Demokratik Toplum Merkezleri, kadın örgütleri ile birçok Alman ve Türkiye solu çevrelerinin de desteklediği eylem “Ey Raqip“ Marşının okunması ve saygı duruşu ile başladı.

‘TÜRKİYE DAİŞ’I HEP DESTEKLEDİ’

Mitingde konuşan Köln Halk Meclisi Eşbaşkanı Şükrü Töre, Türk devletinin DAİŞ’e verdiği desteğe dikkat çekti.

‘YASAKLARI KABUL ETMİYORUZ, MEŞRU DEĞİLDİR!’

Mitingde konuşan KCKD-E Eşbaşkanı Yüksel Koç ise, YPG’nin insanlık için mücadele ettiğine dikkat çekerek Almanya’nın politikalarına değindi. YPG bayrağının Almanya’da yasaklanmasını eleştiren Koç, ‘’sembollerimiz verdiğimiz bedellerin de simgesidirler. Yasakları tanımıyoruz. Bayraklarımızı en onurlu biçimde yükselteceğiz. Bilinsin ki, bundan sonra da bunun için mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

PYD Gençlik adına konuşan Fevzi Yusuf, Rojava’da,Şengal’de sömürgecilerle yiğitçe çarpışan gençlere mutlaka dayanışma içinde olunması gerektiğini belirtti.

Daha sonra yüzlerce kişiden oluşan kitle, YPG Flamaları, PYD Bayrakları ve Abdullah Öcalan’ın posterleri ile yürüyüşe geçmek istedi. Ancak, Köln Polisi sembollerle birlikte yürüyüşe izin vermedi. Kitle polisin tutumunu protesto etmek için oturma eylemi düzenledi. Oturma eylemi akşam saatlerine kadar devam etti.

GİESSEN

Rojava ve Şengal’e saldırılar Almanya’nın Giessen şehrinde de protesto edildi.

Gießen Demokratik Kürt Toplum Merkezi tarafından dün organize edilen yürüyüşe çok sayıda Kürdistanlı ve dostları katıldı. Sanatçı Pınar Aydınlar'ın da katıldığı yürüyüşte AKP devletinin Şengal ve Rojava'ya dönük saldırıları protesto edildi.

HANNOVER

Almanya’nın Hannover şehrinde ise Ronahî Kadın meclisi Ciwanên Azad ve Hannover Demokratik Kürt toplum Merkezi'nin öncülük ettiği bir yürüyüş düzenlendi.

Hannover merkez Tren Garı önünde başlayan yürüyüşe binden fazla kişi katıldı.Yürüyüşte, ‘Rojava, Şengal yalnız değildir’, ‘Biji serok Apo, Biji Berxwedana YPG/ YBŞ, katil diktatör Erdoğan’ sloganları atıldı.

MARSİLYA

Güney Fransa'ın Marsilya kentinde alanlara çıkan yüzlerce Kürdistanlı, Türk devletinin Rojava ile Şengal'a yönelik saldırısını ve Fransız Hükümeti'nin sessizliğini protesto etti.

'Söz konusu Kürtler olunca', Uluslararası Af Örgütü, Birleşmiş Milletler ile Avrupa Birliği'nin üç maymunu oynadığını gösteren logolu pankartla yürüyüşe geçen yüzlerce Kürdistanlı, sık sık 'Biji Berxwedana Rojava', 'katil Erdoğan' ve 'biji serok Apo' sloganı attı. Yürüyüşte, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri, TJK-E flamaları ile Paris'te katledilen üç devrimci Kürt kadının resimleri taşındı.

Canebiere Meydanı'nda başlayan yürüyüş Valilik önünde yerini mitinge bıraktı. Mitingde Kürt siyasetçi Süleyman Günyeli ile Kürdistan ile Dayanışma Fransa Ulusal Koordinasyon Sözcüsü Jöel Dutto konuştu. Dutto, ‘Rojava Devriminin gerici zihniyetlere karşı yürütülen bir halk mücadelesi olduğunu söyledi.’

Günyeli ise, Erdoğan’ın Kürt düşmanı olduğunu belirterek, “bırakın Kürtlerin zafer kazanmasını, nefes almamıza bilene karşıdır. İşte böyle bir düşmanımız var. Diyorlar ki eğer sen 'yaşayacaksan bana hizmet edeceksin, benim kölem olacaksın ki sana yaşam hakkı tanıyayım'. Ama bunu başaramayacaktır. Kobani düştü, düşecek diyenler şimdi Tabqa ve Rakka'nın düşmemesi için çırpınıyorlar. Ama nafile.’’ dedi.

Konuşmaların ardından miting son buldu.

MONTPELLİER

Fransa'nın Montpellier kentinde Kürdistanlılar ve dostlarının katılımı ile Türk Devletinin Şengal ve Rojava'ya saldırılarını protesto etmek için yürüdü.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM)’nin çağrısıyla Peyrou Pitot Parkı’nda toplanan Kürdistanlılar, şehir merkezindeki Comedie meydanına kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca sık sık "Biji berxewedana Rojava, Şengale" katil Erdoğan, sloganları atılarak Fransızca hazırlanan bildiriler dağıtıldı.

Comedie meydanına yapılan eylemde konuşan DKTM Montpellier Eşbaşkanı Cevat Güneş, Faşist Türk devletin Rojava’ya ve Şengal’e yapılan işgal saldırısını kınadı.

Mitingde konuşan Fransız Kominist Partisinin (PCF) Montpellier milletvekili adayı olan ISABEL CABECA, Kürtlerin direnişini desteklediklerini belirtti.

TOULOUSE

Fransa’nın Toulouse kentinde düzenlenen yürüyüş ve mitingde de Türk devletinin 25 Nisan’da Rojava ve Şengal’e yönelik saldırıları protesto edildi.

RANNES

Fransa'nın Rennes şehrinde düzenlenen eylem ise Zin Kadın Meclisi ve Rennes DTKM tarafından organize edildi.

Eylemde saldırılara ilişkin bildiriler dağıtıldı.