Türk devletinin Kürt düşmanlığı İsveç Parlamentosu'nun gündeminde

İsveç Demokratları Milletvekili Sara Gille, Türk devletinin DAİŞ çeteleriyle işbirliğini ve Kürtlere yönelik soykırım operasyonlarını yazılı iki ayrı soru önergesiyle parlamentonun gündemine getirdi.

Gille, ilk önergesinde Dışişleri Bakanı Ann Linde'ye baskı altında tutulan Kürt halkına karşı Türk devletinin yaptığı saldırıları sona erdirmesi için hükümetin ne yaptığı ve Kürtlere nasıl yardım etmeyi düşündüğünü sordu.

Dünkü önergesinde ise, Türkiye'nin terör örgütleri tarafından transit ülke olarak kullanıldığını ve DAİŞ çetelerinin Türkiye'ye petrol sattıklarını ve Türkiye'deki hastanelerde tedavi edildiklerini belirtti.

Dün, Gille'nin ilk önergesini yazılı olarak yanıtlayan Dışişleri Bakanı Ann Linde, Türkiye'deki gelişmeleri en azından insan haklarına saygı, hukuk devletinin ilkeleri ve demokrasi açısından oldukça ciddi bir biçimde izlediklerini söyledi.

SİYASETÇİLERİNİN TUTUKLANMALARI VE GÖREVDEN ALINMARINI KABUL ETMİYORUZ

Muhalefete mensup politikacıların temelsiz suçlamalarla görevden alınmaları, tutuklanmaları ve yerlerine başkalarının atanmalarını kabul etmediklerine vurgu yapan Linde, “Bu özel olarak muhalefet partisi HDP'ye zarar verdi. Özgür muhalefet demokratik ve çoğulcu bir toplumun ön koşuludur” dedi.

Linde, muhalefet partisi HDP ve Kürtlere yönelik baskıları ve haksızlıkları Türk yetkililerle Stockhoolm ve Ankara'da yaptıkları görüşmelerde dile getirdiklerini belirtti.

İsveç'in Türkiye'de bulunan yetkililerinin Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başta olmak üzere tutuklu siyasetçilerin duruşmalarını izlediklerini hatırlatan Linde, şöyle devam etti:

“Avrupa Mahkemesi Demirtaş'ın yaptığı bir başvuruyu soruşturuyor ve İsveç Avrupa Mahklemesi'nin aldığı kararların uygulanmasının önemine vurgu yapıyor. İsveç, ayrıca diğer ülkelerin de mahkemelere katılması ve olanları gündeme getirmesi ve Türkiye'nin arasında adil yargılanma hakkının da bulunduğu uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi için çalışıyor.”

HDP'Lİ TUTUKLULAR SERBEST BIRAKILMALI

HDP ve muhalefet partilerine mensup tutuklu politikacıların serbest bırakılmalarını değişik platformlarda gündeme getirdiklerine dikkat çeken Linde, “Böylelikle Hükümet Türkiye'nin gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerini uluslararası platformlara taşıyor ve Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye'de insan haklarına saygı gösterilmesi ve hukuk devletinin ilkelerinin yeniden yaşama geçirilmesi için öncülük yapıyor” dedi.

Linde, yanıtında HDP'nin seçimlerde aldığı belediyelerin AKP tarafından gasp edilmesine sert tepki gösterdi.

İsveç'in HDP'li belediye başkanlarının görevden alınmaları ve tutuklanmalarını Avrupa Birliği'nin gündemine getirdiklerini belirten Linde, “Biz, ayrıca Avrupa Birliği'nde Türkiye'nin bazı tutukluları serbest bırakan ama pratikte tutuklu muhalefet partilerinin siyasetçilerini kapsamayan yasaya da dikkat çektik” dedi.

TÜRK HÜKÜMETİNİN KÜRT GRUPLARLA İLİŞKİLERİNİN KÖTÜLEŞMESİ KAYGI VERİCİ

Linde, Türk hükümetinin bölgedeki Kürt gruplarla ilişkilerinin giderek kötüleşmesinin ülke ve bölgesel perspektif açısından kaygı verici olduğu değerlendirmesini yaptı.

İsveç Hükümeti'nin Türk devletinin Kürtlerin yönettiği Kuzeydoğu Suriye'ye yönelik askeri saldırılarını kınadığını hatırlatan Linde, “Ben kapsayıcı ve güvenilir bir barış sürecinin önemini vurguluyorum. Bu, sadece Türkiye'de değil tüm bölgede olumlu gelişmelere yol açar” ifadelerini kullandı.

Linde'nin Sara Gille'nin Türkiye ve DAİŞ ilişkileri hakkında ne düşündüğü sorusuna Temmuz ayının başlarında yanıt vermesi bekleniyor.