Türk devletinin Rojava işgali protesto edildi-YENİLENDİ

Almanya'nın birçok şehrinde alanlara çıkan Kürdistanlılar Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgal saldırılarını protesto etti. Marsilya ve Mulhouse'da da gençler eylem düzenledi.

Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarını protesto etmek amacıyla Almanya'nın Freiburg şehrinde bir miting düzenlendi. Freiburg Belediye Meydanı'nda yapılan eyleme Freiburg DKTM, Nuda Kadın Meclisi ve Alevi Kültür dergahı üyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Eylem alanında yapılan açıklamada, başta ABD ve Rusya olmak üzere Türkiye'nin katliamına karşı seyirci kalmanın ötesine geçip ortağı olmaya başladığı belirtildi.

MÜNİH

Münih’te de Rojava işgali düzenlenen bir mitingle protesto edildi. Almanca bildirilerin dağıtıldığı mitingde sık sık, "Katil Erdoğan", "Terörist Türkiye" ve "Bijî berxwedana Rojava" sloganları atıldı. Eylemde yapılan açıklamada, Türk devletinin Rojava'da yaptığı katliamlara karşı uluslararası kurumların bir an önce harekete geçilmesi çağrısında bulunuldu.

GİESSEN

Almanya’nın Giessen kentinde de Türk devletinin Rojava’ya yönelik işgal saldırıları protesto edildi. Demokratik Kürt Toplum Merkezi tarafından organize edilen mitinge Giessen ve çevresinde yaşayan çok sayıda Kürdistanlı katıldı. Eylemde Die Linke Gençlik Örgütü SDS’in Almanca açıklamaları ve Slovenyalı Filozof Slovej Zizek’in Rojava için kaleme aldığı Almancaya çevrilmiş yazı okundu. Eylemde Yeni Özgür Politika gazetesinin ‘İşte Kanıt’ manşeti gösterilerek, Kimyasal silah kullanımına vurgu yapıldı.

FRANKFURT

Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal ve soykırım saldırılarını protesto etmek için Almanya'nın Frankfurt kentinde bir miting düzenledi. Frankfurt Hauptwache meydanında yapılan mitinge katılan Kürdistanlılar sık, sık "Katil Türkiye", "Çocuk katili Erdoğan", "Almanya Finanse ediyor Türkiye bombalıyor" ve "Biji berxwedana Rojava" sloganları attı. Eylemde Almanca yapılan konuşmalarda, Türk devletinin 9 Ekim'den bu yana yaptığı saldırıda 250'den fazla sivil insanın yaşamını yitirdiğine dikkat çekildi. Almanya devleti başta olmak üzere Avrupa devletlerinin, Türkiye'nin Rojava işgaline karşı sert bir şekilde tutum almaları gerektiği vurgulanan konuşmanın ardından miting "Biji berxwedana Rojava" sloganı ile sona erdi.

MARSİLYA

Fransa'nın Marsilya şehrinde Tevgera Ciwanên şoreşgeri Rojava için Aix Ünüversitesi'nde stant açtı. Türk devletinin Rojava işgaline ilişkin pankartların açıldığı stantta çok sayıda bildiri dağıtıldı. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği eylem 3 saatin ardından sona erdi.

MULHOUSE

Kuzey Doğu Suriye’deki işgal saldırılarına karşı protestolar kapsamında Fransa’nın Mulhouse şehrinde de bir yürüyüş ve mitingle düzenlendi.

Kent merkezinde saat 18.00’de bir araya gelen çok sayıda Kürdistanlı, Türkiyeli ve Fransız, işgale karşı harekete geçilmesi çağrısı yaptı.

‘Türkiye’nin Rojava’yı işgaline son’ yazılı pankart açan eylemciler, YPG/YPJ flamalarının yanı sıra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini açtı.

Sık sık işgal saldırıları ve yaşanan katliamlara karşı sloganların atıldığı eylem yapılan konuşmalarda, uluslararası toplumun harekete geçmesi istendi. Konuşmalarda yaşanan katliamlar ve insanlık suçlarının görmezden gelinemeyeceğine vurgu yapıldı.