Türk devletinin soykırım saldırılarına tepkiler sürüyor

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar, Türk devletinin Efrîn’e yönelik düzenlediği katliam saldırılarını protesto etmeye devam ediyor.

Türk devletinin Efrîn’e giden sivillerin konvoyuna saldırarak, çok sayıda kişiyi katletmesini ve yaralamasını protesto eden Kürdistanlılar, Avrupa’nın birçok merkezinde alanlara çıktı.

MONTPELLIER

Fransa’nın Montpellier şehrinde yaşayan Kürdistanlılar Efrîn’de yapılan sivil katliamı Comedie meydanında protesto etti. Eylemde saldırı ve katliamla ilgili çok sayıda bildiri dağıtıldı. "Katil Erdoğan", "Efrîn Erdoğan'a mezar olacak", "Bijî Berxwedana Efrînê" sloganları atılan eylem yapılan açıklamanın ardından sona erdi.

PARİS

Fransa'nın başkenti Paris'te Kürdistanlılar ve dostları Türk devletinin Efrîn'e yönelik işgal saldırılarına ve sivil katılımlarına karşı protesto eylemlerine devam ediyor. Paris'te Eyfel kulesi önündeki Trocadero meydanında yapılan eylem ikinci gününde devam etti. Eylemde Türk devletinin Efrîn'e yönelik işgal saldırılarında yaptığı yıkım ve katliamları yansıtan dövizlerin yanı sıra Efrîn'de çağın direnişinde şehit düşen enternasyonalist savaşçıların fotoğrafları taşındı. Avrupa ülkelerinin sessizliğini, protesto eden eylemciler Efrin'deki katliamları anlatan yüzlerce bildiri dağıttı. Bir grup Kürdistanlı ise, Rusya Konsolosluğu önüne siyah çelenk bırakarak Rusya'nın Türk devletine hava sahasını açmasını protesto etti.

RENNES

Türk devletinin Efrîn'e giden sivil insanlara yönelik saldırısı Batı Fransa'nın Rennes şehrinde de protesto edildi. Saat 16.30'da Place de Columbia'da toplanan Kürdistanlılar sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. "DAİŞ, El-Kaide ve Türkiye el ele vermiş katliam yapıyor" afişlerinin taşındığı eylemde, Efrîn saldırılarına ilişkin Fransızca bildiriler de dağıtıldı. France 3 TV binasına kadar yürüyen kitle burada TV yetkilileri ile görüşüp, Türk devletinin Efrîn işgalini ve sivil katliamlarını içeren bir dosya sundu. Türk devletinin Efrîn'i havadan ve karadan bombalamasına karşı başta Fransa Hükümeti olmak üzere AB ülkelerinin yeteri kadar tutum almamalarını kınayan Kürdistanlılar, yazılı ve görsel medyanın bu konuda duyarlı olması gerektiğini vurguladı.

ATİNA

İşgalci Türk devleti ve beraberindeki çeteci gurupların Efrîn'e yönelik başlattığı işgal girişimi Yunanistan'ın başkenti Atina'da Kürdistanlılar tarafından yapılan yürüyüş ile protesto edildi. Academia parkında toplanan yüzlerce Kürdistanlı "Bijî berxwedana Efrînê","Şehit namirin","Bijî Serok Apo" sloganları ve "Diktatör Erdoğan", "Faşist Türkiye" dövizleri ile Türk konsolosluğuna doğru yürüyüşe geçti. Konsolosluk önünde yapılan açıklamada eylemlerin devam edileceği bilgisi aktarıldı.

LONDRA

Türk devletinin işgal saldırılarına karşı Kürtler ve dostları dün İngiltere'nin başkenti Londra'nın en büyük ve önemli havaalanı olan Heathrow havaalanında eylem düzenledi. "Katil Erdoğan", "Uyan Londra uyan insanlık katlediliyor", "Savaşı durdurun, Efrîn biziz biz Efrîniz", "Sivil ve çocuk katili Erdoğan Efrînden defol" sloganlarının atıldığı eylem yaklaşık 1 saat sürdü. İngiliz TV kanalının da çekim yaptığı eylemde, sivil katliamlara dair bilgilerin yer aldığı bildiriler dağıtıldı.

BREMEN

Almanya'nın Bremen kentinde gençlik örgütü öncülüğünde açılan nöbet çadırını Hozan Şemdin ziyaret etti. Efrîn işgaline ilişkin bildiriler dağıtan gençler, Bremen halkına Türk devletinin gerçekleştirdiği katliamlar hakkında bilgi verdi. İki gündür açılan çadır nöbeti yarın saat 12:00'da başlayacak olan mitingle sona erecek. Yarınki mitinge katılım çağrısı yapan Bremen gençliği katliamlara sesiz kalınmaması gerektiğini vurguladı.

FREİBURG

Efrîn işgalini protesto etmek amacıyla Almanya'nın Freiburg kentinde de bir yürüyüş gerçekleştirildi. Freiburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde Alte Synagoge meydanında bir araya gelen kitle "Bijî Berxwedana Efrînê", "Katil Erdoğan Kürdistan'dan defol" sloganları ile şehir merkezine yürüdü. Şehir merkezinde kitle adına yapılan açıklamada işgal girişiminde yüz binlerce sivilin katliam riski altında olduğu ve şu ana kadar yapılan saldırılarda çok sayıda sivilin katledildiği vurgulandı. Bu saldırılarda kullanılan silahların başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde üretilen silahları olduğuna dikkat çekilen açıklamada, katliamda suç ortağı olmamak için Türkiye'ye bundan sonra silah verilmemesi ve verilen silahların geri çektirilmesi gerektiğinin altı çizildi.

REES

Almanya'nın Rees şehrinde Emmerich DKTM ve Kleve Halk Meclisi'nin çağrısıyla saat 17.30'da Rees Busbanhof'da bir araya gelen Kürdistanlılar, Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırılarını yapılan miting ve yürüyüşle kınadı. YPG/YPJ ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterlerinin taşındığı eylemde, “Katil Erdoğan, Efrîn'den elini çek” sloganları atıldı. Eylemde konuşan Kürt Siyasetçi Osman Ergin, Türk devletinin ve ona bağlı çetelerin dün sivillere yönelik gerçekleştirdiği katliama dikkat çekti. Eylem, “Efrîn yalnız değildir”, “Türkiye Rojava'dan defol”, “Katil Erdoğan, Kürdistan’dan defol”, “Erdoğan ve DAİŞ aynıdır” sloganlarının ardından sona erdi.

MÜNİH

Münih'te yaşayan Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin Cizre, Reqa, Minbic ve Şengal’den Efrîn’e giden konvoya saldırmasını protesto etmek için Türk Konsolosluğu önünde eylem yaptı. Eylemde sık sık "Biji Efrîn, "Kahrolsun Türk devleti”, “Yaşasın uluslararası dayanışma”, “Gabriel sunuyor Erdoğan vuruyor” "Türk ordusu Kürdistan’dan defol" sloganları atıldı. Kürdistanlılar, Efrîn'e yönelik saldırılar duruncaya kadar alanlarda olacaklarını belirtti.

STUTTGART

Türk devletinin Efrîn'e yönelik işgal saldırılarını başlattığı günden bu yana alanlarda olan Stuttgart'taki Kürdistanlıların eylemleri devam ediyor. Schloss Platz’da 35 günden bu yana yapılan nöbet eyleminde Türk devletinin Efrîn'e giden sivil konvoyuna yaptığı saldırı protesto edildi. Efrîn direnişi çadır nöbetini "Stuttgart Edi Bese Platformu"nun bileşenlerinden SDKTM devraldı. "Almanya tankları Efrîn'den defol!", "Almanya finanse ediyor Erdoğan bombalıyor", "Terörist Erdoğan", "Bê Serok jiyan nabe" ve "Bijî berxwedana Efrînê" sloganlarının atıldığı eylemde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük flamaları taşındı. Eylem yarın saat 15.30’da Lautenschlager Strasse'de yapılacak yürüyüşün duyurusunun ardından sona erdi.

HAMBURG

Hamburg'da gençlik öncülüğünde Efrîn saldırılarına karşı kitlesel bir yürüyüş düzenlendi. Türk devletinin işgal girişimini ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulana tecriti protesto eden yüzlerce Kürdistanlı, Stade tren istasyonu önünde bir araya geldi. Tren istasyonunda başlayan yürüyüşte Kürt Halk Önderi Öcalan'ın posterleri ile YPG/YPJ bayrakları açıldı. "Bijî Serok Apo", "Bijî YPG/YPJ", "Bijî Berxwedana Efrînê" sloganlarının atıldığı yürüyüş yapılan mitingin ardından sona erdi.

ULM

Tüm Dünyada ve Avrupa’da olduğu gibi, Almanya'nın Ulm şehrinde de Efrîn işgaline tepkiler sürüyor. “Ulm ve Çevresi Efrîn’i Sahiplenme Platformu” tarafından organize edilen uyarı nöbetinde, Almanca "Türk Ordusu Kürdistan’dan Defol”, “Merkel ödüyor, Erdoğan öldürüyor” ve “Erdoğan Efrîn’den defol” yazılı pankartlar açıldı. Efrîn direnişine destek eylemlerinin süreceğini belirten “Ulm ve Çevresi Efrîn’i Sahiplenme Platformu”, 13 Mart’ta gerçekleştireceği panele Alman ve diğer uluslardan kurumların da katılımını sağlamak için yoğun bir çalışma yürüteceklerini ifade etti. 11 Mart’ta Ulm’da gerçekleştirilecek olan 8 Mart etkinliğinin gelirinin de dayanışma amacıyla Efrîn’e gönderileceği açıklandı. Etkinlikte, yarın Stuttgart’ta eyalet çapında gerçekleştirilecek gösteriye de katılım çağrısında bulunuldu. Yine platformdan yapılan açıklamada, tüm etkinlik duyuru ve açıklamalarına HDK-Ulm’un facebook.com/hdp.ulm adresinden ulaşılabileceği belirtildi.

CENEVRE

İsviçre’nin birçok merkezinde alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin Efrîn’e dönük saldırılarını protesto etti. Eylemlerde Türk devleti ve Erdoğan’ın katliamcı yüzüne dikkat çekilirken, uluslararası güçlere harekete geçme çağrısı yapıldı. Cenevre’de yaşayan Kürdistanlıların eylem merkezi dün olduğu gibi bugünde Birleşmiş Milletler (BM) önüydü. BM önünde bir araya gelen onlarca Kürdistanlı burada gerçekleştirdikleri eylemle BM’nin Efrîn’e dönük saldırılar karşısından hala sessizliğini korumasına tepki göstererek, BM'yi bir kez yine göreve çağırdı. Eylemde yapılan konuşmalarda Türk devletinin saldırıları sonucu gün geçtikçe artan sivil kayıplara dikkat çekildi. Eylem yapılan konuşmaların ardından Efrîn direnişini selamlamak amacıyla atılan sloganlar eşliğinde sonlandırıldı.

BASEL

Ciwanen Azad öncülüğünde Basel merkez tren istasyonunda bir araya gelen yüzlerce kişi burada gerçekleştirdikleri eylemle Türk devletini protesto etti. Türk devletinin Efrîn’de gerçekleştirdiği sivil katliamların fotoğraflarını taşıyan kitle, sık sık "Terörist Türkiye", "Katil Erdoğan" sloganları atarken, Efrîn direnişini selamladı. "Her yer Efrîn, her yer direniş" pankartının taşındığı eylemde, uluslararası güçlerin Efrîn’e dönük saldırılar karşısındaki suskunluğuna tepki gösterildi.

BERN

İsviçrelilerin de içerisinde yer aldığı Efrîn-Rojava Direniş Platformu çağrısıyla Bern Bahnhofplatz’da bir araya gelen çok sayıda kişi gerçekleştirdikleri eylemle Türk devletini protesto etti. “Erdoğan kanlı ellerini Rojava ve Efrîn’den çek” pankartının açıldığı eylemde, sık sık “Diktatör Erdoğan” sloganları atıldı.

AARAU

Aurau Rojbin Kadın Meclisi öncülüğünde Aurau merkez tren istasyonunda bir araya gelen Kürdistanlılar ise burada gerçekleştirdikleri eylemle Türk devletinin işgal saldırılarını protesto etti. "Sivil katliamları durdurun", "Terörist Türkiye" dövizlerinin taşındığı eylemde sık sık Türk devleti aleyhine sloganlar atıldı. Eylemde yapılan konuşmalarda ise Türk devletinin saldırılarına karşı sessiz kalmanın Efrîn’de yaşanan katliamlara ortak olma anlamına geldiğine dikkat çekildi. Eylem, Avrupa’nın Kürtlerin kanı üzerinden Türk devleti ile pazarlık yaptığına vurgu yapılan konuşmaların ardından hep bir ağızdan atılan “Her yer Efrîn, her yer direniş" sloganıyla sonlandırıldı.

ST.GALLEN

Türk Devlet'inin 20 Ocaktan itibaren başlattığı Efrîn saldırılarına karşı İsviçre'nin St.Gallen kentinde de eylemler devam ediyor. Her gün "Her yer Efrîn, her yer direniş" sloganıyla yapılan eylemler bugün akşam saatlerinde de St.Gallen Merkez Tren istasyonunda devam etti. Yüzlerce Kürdistanlı ve dostları Efrîn Dayanışma Platformu çağrısıyla bir araya geldi. "Türk Ordusu Kürdistandan Defol", "Biji Berxwedana Efrinê" sloganlarının atıldığı eyleme İsviçre Yeşiller Partisi ve Sosyalist Parti milletvekilleri de destek verdi.