Uzmanlardan El Hol Kampı'nda Covid-19 uyarısı

Doktor Neman Ghafouri, binlerce  DAİŞ'li kadın ve çocuklarının bulunduğu Kuzeydoğu Suriye'deki El Hol Kampı'nda Covid-19 pandemisinin yaygınlaşabileceği uyarısında bulundu.

Finlandiya hükümeti, El Hol Kampı'nda bulunan 30 civarında Finlandiya vatandaşı çocuğu getirmek için girişimde bulunmuştu. Ancak koronavirüsün yaygınlaşmasınmdan sonra Finlandiya çocukları kamptan getirme planları durduruldu.

Haber Ajansı Yle'ye açıklamalarda bulunan Finlandiya Dışişleri Bakanı Basın Sözcüsü Pekka Shemeikka, kampı denetimi altında bulunduran Kürt yönetiminin, pandemi tehdidi nedeniyle görüşmelere devam edilmeyeceğini kendilerine bildirdiğini söyledi.

Kampı yöneten Kürt kurumlarıyla iş birliğinin sürdüğünü belirten Bakan, kamp yönetiminin pandeminin yaygınlaşmasını engellemek için kamptaki iletişimi kestiğine ve sınırları kapattığına dikkat çekti.

'KAMPTA YAYGINLAŞMA RİSKİ VAR'

Shemeikka, şu ana kadar pandeminin El Hol Kampı'nda yaygınlaşmadığı ancak yayılma riski olduğu uyarısında bulundu. Kampta koronavirüse karşı mücadele için olanaklarının sınırlı olduğuna ve yoğun bakım sayısının azlığına işaret etti.

Bölgedeki kamplarda incelemelerde bulunan Doktor Nemam Ghafouri de, kamplarda koronavirüsün yaygınlaşmasını engelleyecek olanaklar olmadığını belirtti.

Ghafouri, “Koronanın yaygınlaşmasına engel olan tek şey tamamıyla kapatılma. Eğer korona yaygınlaşırsa hastaları tedavi edecek altyapı yok, ilaç yok, sağlık bakımı yok; hiçbir şey yok” dedi.

Kamplarda kalan Êzidî, Kürt ve diğer halklardan insanlara yardım amacıyla Joint help for Kurdistan adlı oluşumu kuran Ghafouri, DAİŞ tarafından esir alındıktan sonra serbest bırakılan kadınların rehabilitesi için bir dizi sağlık istasyonu kurmuştu.

Irak, Türkiye ve Suriye sınırlarına yakın yerlerdeki sığınmacı kamplarında incelemeler yapan Ghafouri, salgının büyük olasılıkla kamplarda görüleceğini belirttikten sonra, “Pandemiden an fazla etkilenen İran ve bunu inkâr eden Türkiye tarafından çevrelenmişiz. Suriye'nin tanıyı yapacak olanakları yok” diye ekledi.

'YETERLİ GIDA GÖNDERİLMİYOR'

Katı dışarı çıkmama yasaklarının kamptaki durumu daha da güçleştireceği uyarısında bulunan Ghafouri, kampa yeterli derecede gıda gönderilmediğini söyledi. 

'SURİYE REJİMİ YA TEST YAPMIYOR YA DA YALAN SÖYLÜYOR'

Suriye rejimi, bugüne kadar ülkede 39 koronavirüs vakası görüldüğünü ve birkaç kişinin yaşamını yitirdiğini rapor etti.

Ancak bu bilgiler uzmanlar tarafından kuşkuyla karşılanıyor. Doğu Finlandiya Üniversitesi uzmanlarından Agneta Kallström, “Ya test yapmıyorlar ya da yalan söylüyorlar. Covid-19'dan ölenlerin akciğer enfeksiyonundan yaşamlarını yitirdiklerininin kayda geçirildiği söylentileri var” dedi.

Suriye'nin sağlık sistemi üzerinde doktorasını yapan Kallström, uzun yıllardır süren savaş sonucu çok sayıda hastanenin çalışamaz duruma geldiğini ve sağlık personelinin ülkeden kaçmak zorunda kaldığını belirterek, El Hol hakkında şu değerlendirmeyi yaptı.

“El Hol Kampı'nda kalanların çoğunluğu genç kadınlar ve çocuklar. Bu ortalama yaşın çok düşük olması anlamına gelir ve yüksek yaş koronaya yakalanmak için bir risk faktörü. Bu, bir şekilde avantaj olabilir” dedi.