Uzun yürüyüşçüler: Almanya’nın kararını tanımıyoruz, direneceğiz

Almanya’nın NAV-DEM’in eylemlerini yasaklamasına ilişkin aldığı karar, Lozan Cenevre uzun yürüyüşü eylemcileri tarafından yapılan basın açıklaması ile kınandı.

Burada konuşan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, “Almanya aldığı bu kararla, doğrudan Efrîn’e yönelik saldırının ortağı haline gelmiştir. Kararı tanımıyoruz ve asla tanımayacağız” dedi.

Almanya’nın NAV-DEM’i PKK ile ilişkilendirerek eylemlerinin yasaklanmasına yönelik aldığı karar, Lozan-Cenevre uzun yürüyüşüne katılan 82 örgüt temsilcisi tarafından yapılan ortak basın açıklaması ile kınandı.

KOÇ: ALMANYA KÜRTLERE KARŞI SAVAŞIN ORTAĞI HALİNE GELDİ

İsviçre’nin Gland kentinde düzenlenen basın açıklamasında ilk olarak konuşan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, Almanya’nın kararına sert tepki gösterdi. Almanya’nın bu kararını kesinlikle tanımayacaklarını ifade eden Koç, “Almanya bu kararla doğrudan Efrîn’e dönük saldırılara ortak hale gelmiştir. Biz bu kararı asla kabul etmeyeceğiz ve alanlara çıkmaya devam edeceğiz. Almanya bu aldığı kararla Kürtlere karşı işlenen suçlanan sorumlusu haline gelmiştir. Merkel’de Erdoğan mantığı gibi Efrîn’e sahip çıkılmaması için tüm eylemleri yasaklamıştır. Almanya’da yaşayan 2 milyona yakın Kürt bu kararı tanımayacaktır. Kürtler olarak direnmeye devam edeceğiz ve bu kararı tanımayacağız” diye konuştu.

ARABACI: KARARI TANIMAYACAĞIZ

Edi Bese Hareketi adına konuşan Şafak Arabacı ise “Almanya bu kararla Türk devletinin Kürtlere karşı kirli savaşına ortak olmuştur” diyerek, şunlara dikkat çekti: “Almaya aldığı bu kararla, Türk devletinin Efrîn’e dönük geliştirilen işgal saldırı politikasına ortak olmuştur. Bu kararı tanımayacağız ve direnmeye devam edeceğiz.”

CANSU MURAT: ROJAVA FAŞİZME MEZAR OLACAK

Sözlerine Efrîn’de yaşamını yitirenleri anarak konuşmasına başlayan Avrupa Erfin’i Sahiplenme Platformu adına konuşan Cansu Murat “Almanya emperyalizmi tanklarla toplarla Efrîn’e saldıranlar şimdi burada Kürtlerin eylemlerini ve renklerini yasaklıyorlar. Çok iyi biliyorlar ki bizim direnişimiz onurludur. Bu yüzden de bizim direnişimizden korkuyorlar ve direnişime ket vurmaya çalışıyorlar. Biz buna asla izin vermeyeceğiz. Rojava toprakları faşizme mezar, halklara zafer olacak” kaydetti.

HATİP DİCLE: BU KARAR ULUSLARARASI HUKUKA HAYKIRIDIR

Murat’ın ardından söz alan deneyimli Kürt siyasetçi Hatip Dicle ise Almanya’nın kararına sert tepki göstererek konuşmasına başladı. Almanya’nın NAV-DEM ile ilişkin alarak aldığı kararı skandal olarak değerlendiren Dicle, bu kararın hem uluslararası hukuka hem de insanı hukuka aykırı olduğunu altını çizdi. Kürt hareketinin güvencesinin hiçbir zaman devletler olmadığını vurgulayan Dicle, “Biz müttefiklerimizle birlikte Ortadoğu çapında direnirken devletlerden asla medet ummadık. Biz bu karar hakkında Almanya toplumuna ve halkına güveniyoruz. Bu karar onların karşı çıkacaklarına ve bu direnişte yanımızda olacaklarına inanıyoruz” dedi.

‘DİRENECEĞİZ, MUTLAKA KAZANACAĞIZ’

Bu kararın Efrîn’i sahiplenme eylemlerinin olduğu bir dönemde alınmasının Almanya’nın açık niyetini ortaya koyduğunu ifade eden Dicle, “Bu kararı stratejik bir karar olarak değerlendiriyoruz. Ne biz ne de Alman ve enternasyonal halklar bu kararı kabul etmeyecektir” dedi. Dicle sözlerini “Direneceğiz, mutlaka kazanacağız” diyerek sonlandırdı.