Vinaya'da '4 Kasım darbesi' protesto edildi

HDP’li eş başkanları ve milletvekillerine yönelik “4 Kasım darbesi”, Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen bir eylemle protesto edildi.

Bu Pazar günü öğleden sonra, Stephansplatz’da bir araya gelen eylemciler, iki yıl önce HDP’li seçilmişlere yönelik tutuklama kampanyasını kınadılar.

Eyleme SPÖ eski milletvekili Şenol Akkılıç ve Yeşiller eski milletvekili Berivan Aslan da destek verdi. Ayrıca kentte bulunan HDP milletvekili Meral Danış Beştaş ve HDP PM üyesi sanatçı Pınar Aydınlar da eyleme katılarak birer konuşma yaptı.

Beştaş, HDP’lilere “rehine politikası” uygulandığını belirterek, tutuklamaların herhangi bir hukuki gerekçesi olmadığını kaydetti. Amacın HDP’ye diz çöktürmek olduğunu belirten Beştaş, “Asla diz çökmeyeceğiz” dedi.

Pınar Aydınlar da “Hiçbir baskı ve sindirme politikası bizi yolumuzdan döndüremez” diye vurguladı.

Yeşiller partisinden Berivan Aslan, AB dönem başkanlığını yürüten Avusturya hükümetini insan hakları ihlallerini daha fazla görmezden gelemeyeceğini belirterek, Türkiye’ye karşı somut adımlar atılmasını istedi.

Avusturya vatandaşı 10 kişinin Türk cezaevlerinde olduğunu söyleyen Aslan, AKP’nin Avusturya uzantılarından UETD’nin muhalifleri fişleyip Türk hükümetine liste halinde gönderdiğini ve bunun sunucunda bazı Avusturya vatandaşlarının Türkiye’ye girişlerinin yasaklandığını ifade etti.

Aslan, Avrupa hükümetlerini Erdoğan iktidarının işlediği suçlara karşı tavır almaya çağırdı. Son olarak SPÖ’den Şenol Akkılıç, Avusturya Dışişleri Bakanı Karin Kneissl’in bakan olduktan sonra Türkiye ziyaretinde, Türk hükümetinin güzel şeyler yapacağına inandığı yönündeki açıklamasını “talihsizlik” olarak değerlendirdi. Akkılıç, bu tür yaklaşımların Erdoğan’ın suçlarına ortak olmak anlamına geldiğini belirtti.