Wazir’in polise son sözü: Bedenimi Rojava için ateşe verdim!

Rojava’ya dönük işgal saldırıları karşısında endişe duymaktan öteye gitmeyen BM’nin tavrını protesto etmek için eylemde bulunan Ali Wazir’in polise son sözünün “Bedenimi Rojava için ateşe verdim” dediği öğrenildi.

Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik işgal ve soykırım saldırılarına sessiz kalan Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası güçleri protesto etmek için BM Cenevre Ofisi önünde bedenini ateşe veren Rojavalı Ali Wazir’in hayati tehlikesi devam ediyor. Bedeninde yüzde 84 oranında yanıkların oluştuğu Wazir’in tedavisine, kaldırıldığı Lozan Üniversitesi Merkez Hastanesinde (CHUV) devam ediliyor.

Wazir’in İsviçre’de yaşayan ağabeyi Mizgin Wazir, kardeşinin neden böyle bir eylem gerçekleştirdiğini ve olay esnasında yaşananları ANF’ye anlattı.

‘BM’NİN SESSİZLİĞİNDEN ÇOK RAHATSIZDI’

“Kardeşim Ali, Türk devletinin Rojava’ya dönük yaptığı işgal saldırılarından ve buna karşı başta BM olmak üzere uluslararası güçlerin sessizliğinden çok rahatsızdı” diyen Ağabey Wazir, yaşananları şöyle anlattı:

“Kardeşim bir süre önce ailesi birlikte Almanya’dan yanımıza ziyarete geldi. Türk devletinin Rojava’ya dönük saldırılarına çok öfkeliydi. Bütün zamanını Rojava’da yaşananları takip ederek geçiriyordu. Neden bu kadar düşüncelisin ve öfkelisin diye sorduğum da bana ‘Siz hiç görmüyorsunuz, Serêkaniyê’de çok şehit var. Çocuk, kadın, yaşlı demeden sivil insanları öldürüyorlar. İnsanları yerinden ediyorlar. İşgalci, zalim düşman halkımıza saldırıyor onları ayakları altına almak istiyor’ diye cevap verdi.

‘ORADAKİ HER ANI YAŞIYOR GİBİYDİ’

Sosyal medyadan şehit düşen arkadaşlarının fotoğraflarına ve sivillerin fotoğraflarına bakıyor ve çok üzülüyordu. Bütün gününü böyle geçiriyordu. Çeteler Serêkaniyê’ye girmeye çalıştığından beri zaten hiç uyumuyordu. 5 dakika gözlerini kapatıyor, kalkıyor haberlere bakıyordu. Uyuduğu zaman da sanki savaştaymış gibi sesler çıkarıyor ve hareketler yapıyordu.

Yaşananlar karşısında bir şey yapamamak onun çok zoruna gidiyordu. Ev kalabalık olduğu için bende biraz kafası dağılır ve kendisine gelir diye Ali’yi de alıp Cenevre’de yaşayan kardeşim Lezgin’in yanına geldik.”

BEDENİMİ ROJAVA İÇİN ATEŞE VERDİM…

Kardeşi Ali Wazir’in eylemini gerçekleştirmeden önceki gece, geç saatlere kadar oturup sohbet ettiklerini söyleyen ağabey Wazir, “Kaldığımız ev, hemen BM’nin karşısındaydı. Bir gün öncesinde bize BM’yi sordu, BM’nin Rojava’da yaşananlara sessiz kaldığını söyledi ama böyle bir eylem yapacağı hiç aklımıza gelmedi. Geç uyumuştuk sabaha doğru uyanıp, nasıl olduğunu sormak istedim. ‘İyiyim’ dedi. Öyle deyince ben de yanındaki kanepede tekrardan uyudum. Aradan birkaç saat geçmeden sonra ambulans ve polis sesiyle uyandım. Kardeşim Lezgin ile birlikte dışarıya koştuğumuzda ambulansın içinde Ali’yi gördük” diyerek olayın nasıl yaşandığını anlattı.

Ambulansı ve polisi durdurup ne olduğunu sorduklarında ise ağabey Wazir polisten şu cevabı alır: “Kardeşiniz üzerine benzin dökerek kendisini yaktı. Sağdır yaşıyor ve bize bilgilerini verdikten sonra son olarak, ‘Bedenimi Rojava için ateşe verdim’ dedi.”

‘BİZLER BU SAVAŞIN PARÇASIYIZ, SESSİZ KALAMAYIZ’

Kardeşinin yaptığı eylemin onurlu bir duruş olduğunu söyleyen ağabey Wazir, “Zaman oturma ve bekleme zamanı değil. Herkesin bu işgale ve katliamlara karşı ayaklanması gerekir. İnsanlar canını feda ederken bizler ne zamana kadar böyle sessiz kalacağız. Kimse demesin sadece Rojava’da savaş var, biz Avrupa’da yaşayanlarda her gün savaşın içerisindeyiz ve bu savaşın bir parçasıyız” şeklinde konuştu.

‘ALİ GİBİ YÜZLERCE GENÇ VAR, DÜNYA BUNU BİLSİN’

Kardeşi Ali’nin Rojava’da yaşananlar karşısında BM başta olmak üzere uluslararası güçlerin sessizliğine dönük bir eylem gerçekleştirdiğini söyleyen Ağabey Wazir, “Rojava’ya yönelik yapılan saldırılar karşısında yüreği yanan veya buna karşı sessiz kalanlara büyük öfke duyan sadece kardeşim Ali değil, Avrupa’da Ali gibi yüzlerce genç var. Şu an bedenini ateşe vermeye hazır birçok genç var, bütün Avrupa, dünya bunu böyle bilsin. İşgale ve katliamlara karşı sessiz kalmayı bıraksınlar. Bu sessiz kalanlara karşı bir çığlıktır” diye ekledi.

ALİ WAZİR KİMDİR?

Aslan Rojava’nın Hesekê kentinden olan 31 yaşındaki Ali Wazir, evli ve iki çocuk babası. Wazir 4 yıldan beridir Almanya’nın Essen kentinde yaşıyor.