‘Yaşanacak ölümlerden AK ve CPT sorumlu olacaktır’

Strasbourg’daki açlık grevcilerinin aileleri adına AK Genel Sekreteri’ne gönderilen mektupta, açlık grevlerinde yaşanacak herhangi bir ölümün Avrupa Konseyi ve CPT’nin rollerini oynamamalarından kaynaklanacağı vurgulandı.

Açlık grevindeki eylemcilerden Yüksel Koç’un oğlu Mazlum Koç tarafından aileler adına AK Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland’a gönderilen mektupta, Avrupa kurumlarının görevleri hatırlatıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride karşı Strasbourg’da 98 gündür açlık grevinde olan 14 eylemcinin durumuna dikkat çekilen mektupta, Avrupa Konseyi (CPT) ve İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) sorumluluklarını yerine getirmesi çağrısı yapıldı.

Öcalan’a yönelik tecridin kalkması için 17 Aralık 2018 tarihinden bu yana 14 eylemcinin Strasbourg’da açlık grevinde olduğu hatırlatılan mektupta, “Tecrit bir insanlık suçudur. Türkiye hem uluslararası yasaları hem de kendi yasalarını ihlal etmektedir” denildi.

Açlık grevindekilerin sağlık durumlarının her geçen gün kötüleşeceğine dikkat çekilen mektupta, ailelerin olası ölümlerden dolayı oldukça endişeli oldukları kaydedildi.

Mektupta, devamla şöyle denildi: “Leyla Güven, cezaevlerinde binlerce siyasi tutuklu, Nasır Yağız, Kanada, Almanya, Galler, Hollanda, İngiltere, Avusturya ve İsviçre’de açlık grevinde olan binlerce insanın aileleri ve akrabaları, çocukları da bizim gibi büyük korku ve endişe içindeler. Oysa talepleri çok insani ve temel bir hakkın ve de barış ile demokrasinin gelişmesi amaçlıdır.

Avrupa Konseyi Genel Kurulu olarak 22 Ocak’ta aldığınız kararın 11. Maddesi, zaten açlık grevcilerinin talepleri olan Sayın Öcalan’ın sürekli-sistematik olarak ailesi avukatları ile görüşmesi talebini karşılamaktadır. Ayrıca Türk devletinin artık bir hukuk devleti olmadığı ve bu nedenle AB ile müzakerelerin dondurulmasını bizzat Avrupa Parlamentosu 13 Mart 2019 tarihli oturumunda karar altına almıştır.”

Ailelerin talebinin eylemciler arasında herhangi bir ölüm yaşanmadan AK Genel Sekreteri’nin devreye girmesi ve taleplerinin karşılanması olduğu vurgulanan mektupta, aileler olarak eylemcilerin taleplerinin arkasında olunduğunun altı çizildi.

Ailelerin herhangi bir ölümün olması durumunda bunun Avrupa Konseyi ve CPT’nin rollerini oynamamalarının sonucu olacağını düşündükleri kaydedilen mektupta, son olarak, “Sizden ricamız günler değil dakikaların bile önemli olduğu bu kritik aşamada, açlık grevcilerinin de talebi olan Avrupa Konseyi’nin kararının hayata geçmesi için rol üstenmenizdir” denildi.