Yekmal çocuklarını yalnız bırakmıyor

Kürtçe ve Almancanın konuşulduğu iki dilli iki yuvası olan Kürdistanlı Ebeveynler Derneği Yekmal, koronavirüs salgınından dolayı evde kalan yuva çocuklarını ve ailelerini yalnız bırakmıyor.

 

Koronavirüs salgınından dolayı yuvalar kapanınca, Yekmal eğitmenleri yuvalarındaki çocuk ve ailelere yalnız olmadıklarını hissettirmek için, hazırladıkları hediye paketleri ile aileleri ziyaret ederek çocuklara sürpriz yaptı. Hediye paketlerini hazırlayan eğitmenlerden Xemsê Bayram “Yuvaların kapanacağı kararı açıklanınca ne ailelerle ne de çocuklarla doğru düzgün vedalaşma fırsatımız oldu” dedi. Bayram, “Yaptığımız bir toplantıda, yuva çocuklarının birden bire artık eve kapatılmasının, yuva ile bağlarının kesilmesinin, aile içi şiddet, alışkanlıkların değişimi, öğrenimin kesintiye uğraması gibi bazı riskleri olabileceğini, o nedenle hem çocukların yuva ile ilişkilerinin devam etmesi hem de ailelere bu süreçte destek olmak için aileleri ziyaret etmeye karar verdik" diye ekledi.

ÇOCUKLARA HEDİYE PAKETİ SÜPRİZİ

Bu süreçte evde kalmak zorunda kalan çocukların özellikle aile içi şiddet konusunda yalnız olmadıklarını ve konuşacak birilerinin olduğunu fark etmeleri hem de onların biraz zihnini dağıtmalarını sağlamak için hediye paketleriyle ziyaret ettiklerini söyleyen Bayram çocukların bu ziyaretlerden son derece mutlu olduklarını da söyledi. İçinde Kürtçe-Almanca boyama kitapları, balon, çikolata ve Yekmal adreslerinin olduğu broşürlerin olduğu hediye paketleri ile beraber 38 aileyi ziyaret ettiklerini belirten Bayram, “Aileler; ama özellikle çocuklar çok mutlu oldular. Çocuklar kalmamız için ısrar ettiler” dedi.

KÜRTÇEYİ UNUTMALARINDAN KORKUYORUZ

Bazı ailelerin çocuklarının Kürtçeyi unutmasından korktuklarını söyleyip, kendilerinden bununla ilgili materyal istediklerini belirten Bayram, Kürtçe videolar hazırlayıp ailelere gönderdiklerini söyledi: “Bunun dışında bir telefon numarası kaydı oluşturduk. Bir Facebook sayfası açtık ki aileler birbirleriyle konuşsunlar. Aileleri her gün arıyoruz, çocuklarla da her gün konuşuyoruz. İnanılmaz mutlu oluyorlar.”

BU SÜREÇ FIRSATA ÇEVRİLMELİ

Bu ziyaretlerle ailelerin nerede yaşadıklarını, hangi sosyal olanakları olduğunu görme fırsatı da bulduklarını belirten Bayram, bu sürecin hem aileler hem de çocuklar için zor olduğunu belirterek şu tavsiyelerde bulundu: “Ailelerin biraz dışarı çıkması lazım, biraz dolaşmalılar. İnternette bir sürü spor videosu var, aileler bunları çocuklarıyla yapmalılar. Aileler bu süreci biraz da fırsat olarak görmeliler. Bu süreçte çocuklarını daha yakından tanıyabilir, onların duygusal ya da fiziksel ihtiyaçlarının farkına varabilir, onlarla daha güçlü duygusal bağlar kurabilirler.”

DARICI: YUVALAR KAPANDI AMA İLETİŞİM DEVAM EDİYOR

Yekmal Koordinatörü Günay Darıcı iki yuvalarının koronavirüs önlemleri kapsamında kapandığını ama yuvalarında yaşamsal mesleklerde olan ailelerin çocukları ve tek başına çocuk büyüten anne ya da babaların çocukları olduğu için iki yuvayı da açtıkları her kıtada şu an bir ya da iki çocuğun olduğunu belirtti.

Yuvadaki diğer çocukların aileleri için acil bir numara oluşturduklarını ve her hafta bütün aileleri arayarak hem ebeveynler hem de çocuklarla konuştuklarını belirten Darıcı, bununla ilgili aileler ve çocuklardan çok iyi reaksiyonlar aldıklarını belirtti.

MÜLTECİLERE ONLİNE HİZMETİ

Yekmal’in diğer projelerinin de bu süreçte başta Kürtler olmak üzere Berlin’de yaşayan insanlara yardımcı olmaya çalıştığını belirten Darıcı, mülteci kamplarındaki insanlarla çalışan bir proje kapsamında yine bir acil telefon numarası ve bir Whatsapp hattı oluşturarak özellikle çocuklara yönelik bazı aktiviteler hazırladıklarını belirtti. Bu dönemde mülteci kamplarındaki kötü şartların da etkisiyle şiddet vakalarının arttığını belirten Darıcı, projenin Kürtçe, Arapça, Almanca konuşan çalışanlarının mülteci kampında kalanlar için oyunlar hazırladıklarını, onlara kitaplar aldıklarını ve hangi durumlarda nereden yardım alabilecekleri konusunda yardımcı olduklarını belirtti.

Mülteciler ve mülteci hakları danışmanlığı için de, danışanların Facebook, Whatsapp ve telefon üzerinden danışma hizmeti alabilecekleri kanalların oluşturulduğunu belirten Darıcı, arkadaşlarının birinci derecede tanıdıkları ailelerle çalıştıklarını ama herkese yardımcı olmaya çalıştıklarını belirtti.

KÜRTÇE ÖĞRENİM MATERYALLERİ ULAŞTIRIYORUZ

Kürtçe eğitim materyalleri üreten “Lernen ist Licht” (Öğrenmek Işıktır) projesinin web sayfasında çocuk kitaplarını ve bunun yanında okul materyallerini dijital olarak yüklediklerini, isteyen ailelerin bunları indirip çocuklarına okuyabileceklerini belirten Darıcı, Almanca için yeterli materyal olduğunu ama Kürtçe için olmadığını, o yüzden bunları Kürtçeye çevirip, bütün ailelere hem yazılı hem de dijital olarak gönderdiklerini belirtti.

KORONAVİRÜS DUYURULARINA  YEKMAL KATKISI

Yapılan bütün duyuruları, kurum olarak Kürtçeye çevirmeye çalıştıklarını belirterek koronavirüs önlemleri ile ilgili kurum olarak katkılarını şöyle açıkladı: "Çatı kurumumuz olan DPV, 7 dilde koronavirüs ile ilgili bilgilendirme broşürü hazırlamıştı. Kürtçe olmadığı için biz bunu Kürtçeye çevirip onlara gönderdik ve bundan sonra bu tür durumlarda Kürtçede görmek istediğimiz metinler için yardımcı olacağımızı söyledik. Çevirip gönderdik. Memnuniyetle karşıladılar ve bundan sonra Kürtçe de yapacaklarını söylediler. Arkadaşlarımız ayrıca konuştuğumuz ailelerin çocuklarına neler yapabilecekleri, ödevleri için nerelerden destek alabilecekleri konusunda da destek veriyorlar."

Kaynak: Yeni Özgür Politika