Yeşiller: Türkiye için verilen Hermes garantisi kesilmeli

 Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Annalena Baerbock, Türkiye'de iş yapan Alman şirketler için hükümetin verdiği Hermes kredi garantisinin kesilmesini istedi.

Batılı ülkeler ve dünya kamuoyunun çağrılarına rağmen Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarını aralıksız şekilde sürdüren Türk devletine karşı, Almanya’dan yaptırım çağrıları arttı. Son olarak işgal saldırılarını kınayan muhalefet partilerinden Yeşiller'in Eşbaşkanı Annalena Baerbock, Ankara rejimiyle ilişkilerde değişikliğe gidilmesi gerektiğini söyledi.
Birçok medya kuruluşun bağlı olduğu Alman Yazı İşleri Ağı'na (RND) konuşan Baerbock, öncelikli olarak Almanya’dan Türkiye’ye silah ihracatının durdurulması ve federal hükümetin onay verdiği silah anlaşmalarının da iptal edilmesini talep etti.

‘AB EKONOMİYİ KULLANARAK BASKI YAPMALI’

Yeşiller Partisi lideri, ekonomi de kullanılarak Türkiye’ye baskı yapılması gerektiğini ifade ederken, Türkiye'de iş yapan Alman şirketler için federal hükümetin verdiği Hermes kredi garantilerinin kesilmesini istedi. Almanya’nın bu yöntemlerle Türkiye’yi durdurabileceğini savunan Baerbock, Avrupa Birliği’ne de “ekonomik baskıda bulun” çağrısında bulundu.
Türkiye ile yapılan Gümrük Birliği anlaşmasının askıya alınmasını isteyen Baerbock, “Erdoğan içeride ve dışarıda yarattığı gerginliklerin Türkiye’ye olumsuz etkilerinin olabileceğini görmeli. Türkiye demokrasi ve hukuk devletinin ölçülerine dönene kadar sürmeli” diye konuştu. Baerbock, Türkiye’nin Suriye sınırında Kürtlerin yerinden etmeye çalıştığına ve bunun da yeni bir göç dalgasına yol açacağına dikkat çekti.

HERMES GARANTİSİ NEDİR?

Hermes ile Türkiye’de yatırım ve ihracat yapan Alman şirketlerine garanti veriliyor. Şirketlerin ödemelerinin durumunda doğacak zararı devlet karşılıyor. Hermes güvencesi Türkiye açısından önemli. Çünkü Ankara rejiminin en önemli ticari ortaklarından olan Berlin yönetiminin verdiği bu güvenceyle Alman şirketlerinin rahatlıkla Türkiye’de iş yapmaları sağlanıyor.
Erdoğan rejimiyle yaşanan kriz ve gerginliklerden dolayı 2017 yılında Hermes güvencesi bir yıl boyunca 1,5 Milyar Euro ile sınırlandırılmıştı.